Cine se culcă prea devreme nu se trezeşte mai odihnit

Distribuie articolul:

STIRE odihnitor* Asta ne spune un specialist în somn, care adaugă că ora ideală pentru culcare s-ar calcula în funcţie de ritmul fiecăruia. O noapte este alcătuită din patru – şapte cicluri a câte 90 de minute fiecare, relatează lefigaro.fr.

Se spune că orele dinaintea miezului nopţii sunt cele mai bune pentru somn, dar dr Pelayo, cercetător specializat în somn la Universitatea Stanford (California), susţine că este doar o legendă. Pentru ca somnul să fie eficient, fiecare trebuie să îşi cunoască nevoile de odihnă şi ora optimă de culcare. „Dacă trebuie să vă treziţi la 07h30 şi apreciaţi că vă sunt necesare şapte ore şi jumătate, trebuie să vă culcaţi pe la 23h45′, spune cercetătorul, citat de site-ul Atlantico. El consideră că oamenii nu trebuie să lupte împotriva organismului şi să se culce dacă nu sunt obosiţi. „Este o greşeală să mergem la culcare prea devreme. Să mergi să te culci când organismul preferă să fie treaz este ca şi cum ai înota împotriva curentului”, afirmă Pelayo, adăugând că nu ne culcăm la comandă, ci somnul este reglat de ceasul biologic. Factori interni, ca hormonul somnului (melatonina) şi temperatura corpului, contribuie la adormire, trimiţând semnale creierului. Intră în joc şi factori externi, cum ar fi scăderea progresivă a luminii, care stimulează producerea de melatonină.
Specialistul recomandă oamenilor să ţină seama de obiceiurile zilnice şi să îşi stabilească o bună igienă a somnului, determinată de cicluri. O noapte este formată din patru – şapte cicluri a câte 90 de minute fiecare şi 15 minute sunt necesare pentru a adormi. Este indicată prin urmare culcarea la ore fixe.


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *