Cetăţenii municipiului Feteşti pot sta liniştiţi, RAJA nu va creşte preţurile!

Distribuie articolul:

Este binecunoscută investiţia făcută, la nivelul municipiului Feteşti, de către Operatorului regional SC RAJA Constanţa, societate al cărei director nu mai este Felix Stroe, ci Aurel Presură. Este cunoscut faptul că pentru a demara investiţia de-asemenea anvergură, societate comercială a accesat fonduri europene prin POIM și, în prezent, implementează la nivelul localităților membre “Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în aria de operare a RAJA SA Constanța în perioada 2014-2020.”

Deşi întâmpină oarece greutăţi în ceea ce priveşte determinarea Primăriilor, mari, din judeţul Ialomiţa, în a alege RAJA ca Operator de apă, firma constănţeană continuă să investească în instalaţiile pe care le-a montat în mai multe localităţi, printre care şi Feteşti. Pentru ca investiţiile prinse-n Planul de modernizare continuă a subunităţilor să poată fi făcute, Operatorul a accesat nişte Fonduri europene.

Pentru a fi respectate cerințele contractului de împrumut cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), pentru a exista o formulă unitară de aplicare a tarifelor la nivelul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Apă-Canal Constanța, dar și ca o cerință de eligibilitate a proiectului POIM, a fost aprobată Strategia de tarifare pentru perioada 2021 – 2029, prin Hotărâri ale autorităților deliberative din aria de operare.

Aşa se face că, în recent-desfăşurata Ședință Extraordinară a Consiliului Local Municipal Fetești s-a aprobat, în unanimitate, proiectul de hotărâre privind „Strategia de tarifare/Mecanismul de tarifare practicat de operatorul regional RAJA pentru perioada 2021 – 2029.”

Primarul Şonchereche postează…

„Practic, această strategie a înlocuit-o pe cea aprobată prin HCL 138/ din 27.10.2015, în care se  prevedea o creștere mai mare a tarifelor pentru serviciile de apă și canalizare pentru următorii nouă ani. În ultimii ani au fost înregistrate o serie de modificări importante a elementelor de cheltuieli care compun tarifele pentru serviciul de apă și canalizare precum schimbările macroeconomice (inflație, curs valutar) și creșterea prețului pe piața de energie electrică.  Potrivit operatorului regional, datorită investițiilor din ultimii ani, rentabilitatea financiară a companiei a crescut și a fost necesară o nouă revizuire a strategiei de tarifare elaborată de un consultant independent agreat de Comisia Europeană”.

Firma RAJA precizează

Citind aceste fraze asumate de edilul-şef, pe pagina oficială a UAT Feteşti, nu puţini au fost cetăţenii care au comentat şi continuă să comenteze pe reţelele de socializare, lăsând să se înţeleagă că Primarul şi RAJA nu spun „în clar” că preţurile nu vor creşte, am solicitat doamnei Irina Oprea – purtătorul de cuvânt al SC RAJA S-A Constanţa să ne lămurească. (…) Consiliul Local Feteşti, în 2015, a dat o Hotărâre prin care a aprobat o Strategie tarifară până la 31 decembrie 2029. Această Strategie e făcută de un expert agreat de Comisia Uniunii Europene, şi care este în spate la Contractul de finanţare pentru Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM).

Acum, s-a făcut o actualizare a acestei Stategii  de tarifare, în sensul că s-a modificat Anexa aferentă perioadei 2021 – 2029. Şi dacă pentru această perioadă se prevedera o creştere de tarif de 22%, acuma, conform noii Strategii care a fost aprobată de Consiliul Local Feteşti, se prevede o creştere în aceşti 9 ani de zile, de doar 17% . Deci, practic, dacă acum este tariful de 5 lei, iar pe Strategia veche, la 31 decembrie 2029, aveam 6,4 lei, acuma pe Strategia nouă, la sfârşitul lui 2029 vom avea doar 5,7 lei. Nu e cazul ca oamenii să se îngrijoreze! (…)

Şi-apoi, noi, RAJA, nu putem să facem o mărire de tarif, în afara Strategiei tarifare! (…) Dacă RAJA ar vrea să mărească tarifele, nu va putea, deoarece ANRSC nu avizează! Chiar dacă RAJA ar dori să facă o creştere mai mare decât ce prevede Strategia tarifară, aceasta trebuie să fie agreată, atât de finanţator, care este BERD, c\t ;i de Uniunea Europeană. Mai mult decât atâta, ar trebui ca RAJA să-şi ia, din nou, toate Avizele şi toate aprobările de la Primării (…) Ce vreau să spun este că şi dacă RAJA ar vrea să crească tarifele fiindcă vor tot creşte preţurile la energie, etc, nu poate să facă asta!” 


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *