Carantinarea comunei Bărbuleşti stă în pixul directorului DSP Ialomiţa

Distribuie articolul:

Imediat ce am aflat că un consilier a declarat, în chiar şedinţa Consiliului Judeţean Ialomiţa că, deşi ne aflăm cu toţii sub interdicţiile pricinuite de Starea de Urgenţă declarată din cauza Pandemiei, la Bărbuleşti nu se respectă prevederile Ordonanţelor MILITARE, am scris un articol https://ziarulstirea.ro/inmormantarea-cu-zeci-de-participanti-de-la-barbulesti-necesita-sanctiuni-din-partea-m-a-i/

Articolul a generat un răspuns din partea IPJ Ialomiţa. Şi iarăşi am scris un articol https://ziarulstirea.ro/precizari-ipj-ialomita-20-dintre-zecile-de-participanti-la-inmormantare-au-fost-identificati/

Ca jurnalist, sigur că am înţeles că nu va trece mult timp şi acolo, la Bărbuleşti, situaţia „va scăpa de sub control”. N-a trecut mult şi Constantin Sava – primarul municipiului Urziceni a început să „facă valuri” cu postări pe paginile de socializare, din care „cine a avut urechi să audă şi ochi să vadă” ar fi putut înţelege că este deja un „focar de infecţie” cu corobavirus la Bărbuleşti, focar care se poate extinde şi în municipiul Urziceni, din cauză că nefiind magazine în comună, cetăţenii din Bărbuleşti merg să se aprovizioneze de la Urziceni. Postările, însoţite de acte doveditoare, arătau cu degetul înspre Comandamentul pentru Situaţii Speciale de Urgenţă, structură în care Prefectura şi DSP Ialomiţa au rol determinant, măcar prin solicitările către Comandament/M.S//M.A.I, şi punerea în execuţie a Hotărârilor/Ordonanţelor. Pe cale de consecinţă a atâtor informaţii îngrijorătoare, deoarece dinspre Prefectura Ialomiţa nu ne-a parvenit nici un Comunicat de presă, pe acest subiect „fierbinte” pe agenda de lucru a autorităţilor şi presei, am cerut doamnei Prefect MANEA Toniţa să răspundă întrebărilor Ştirea:

Reporter: Ce puteţi să ne răspundeţi în ceea ce priveşte pericolul ce se prefigurează dinspre Bărbuleşti? Că se cam „îngroaşă gluma”, doamna prefect!

Doamna Prefect : Este în analiza noastră. Am primit solicitarea domnului primar, cea de-a doua, de la Urziceni, am solicitat anchetă epidemiologică (de-alaltăieri am făcut adresă către Direcţia de Sănătate Publică) pentru ambele localităţi! Aştept răspunsul DSP Ialomiţa, şi funcţie de mai mulţi factori, având în vedere specificul localităţii, vom lua o decizie cât mai rapid! Ştim problema, ştim că a evoluat în felul în care a evoluat.

Reporter: Dar, DSP v-a anunţat despre existenţa unui potenţial focar? În sensul că are bănuiala/confirmarea că sunt atâţia cetăţeni infectaţi cu Covid – 19?

Doamna Prefect: Aştept ancheta epidemiologică. Noi primim raportarea. Deci, eu am la cunoştinţă numărul lor, dar…Eu ştiu că la Bărbuleşti, la momentul acesta e un număr de persoane confirmat. Sunt 74 de persoane! Este situaţia statistică trimisă şi la Bucureşti! Când am văzut că numărul a crescut, i-am solicitat diretorului DSP Ialomiţa să facă o anchetă epidemiologică! Este în curs de rezolvare. Adică, dumnealui se pronunţă prin această anchetă dacă…

Reporter: Dar, credeţi că se vor petrece finalizarea anchetei şi măsurile care decurg din aceasta, înainte să ieşim din Starea de Urgenţă? Pentru că atunci se schimbă datele problemei, şi automat, şi procedural se schimbă ceva…

Doamna Prefect: Da… Nu ştiu… Dar, cu siguranţă trebuie să luăm o măsură în sensul acesta. Să vedem care va fi aceea. Nu am nici o îndoială în ceea ce declar acum. Pentru că au izbucnit şi a fost o chestie fulminantă, de la o zi la alta, într-o săptămână…La momentul la care noi am avut o primă solicitare a domnului primar, în data de 27 aprilie am avut şedinţa Comitetului judeţean pentru Situaţii Speciale de Urgenţă, erau 26 de cazuri…Tot în baza anchetei epidemiologice, nu s-a considerat că se poate carantina. Deci, NU S-A IMPUS CARANTINAREA! După aceea, în termen de-o săptămână, cazurile s-au dublat, triplat…! Eu, de săptămâna asta, urmărind evoluţia, am făcut adresă către DSP Ialomiţa.

Reporter: De ce la Ţăndărei s-a acţionat imediat, cu Armata, iar la Bărbuleşti durează atâta ancheta epoidemiologică? Adică, e o diferenţă pe care o acuză locuitorii oraşului Ţăndărei, cei care se simt frustraţi, la fel de frustraţi, poate, ca locuitorii din Urziceni sau din comunele cu care se învecinează comuna Bărbuleşti. Sunt două cazuri similare care au fost tratate diferit. Ce să le spunem oamenilor, că?

Doamna Prefect: Le spuneţi că dacă discutăm prin comparaţie, la momentul acela, din numărul total de 36 de persoane, 26 de persoane infectate erau numai din localitatea Ţăndărei. Dacă v-amintiţi, procentul de infectare în Ţăndărei, reprezenta mai mult de 70% din total infectaţi la nivel de judeţ. Aveam, la momentul carantinării, 4 (patru) decedaţi din 5 (cinci) câţi se înregistraseră la nivel de judeţ. Acum, situaţia, eu nu spun că că nu o impune (este foarte adevărat că o impune!) a evoluat altfel. Aici, nu avem decât 1 (un) deces. Nu spun că n-o să se mai întâmple…Şi, iarăşi, la nivel de judeţ , procentul de la Bărbuleşti, nu reprezintă decât 40%, nu ştiu, n-am făcut exact. Dar, pe mine mă interesează ancheta Direcţiei de Sănătate Publică, fiindcă eu nu iau această măsură (de carantinare, n.r!)

Reporter: Dumneavoastră sunteţi mulţumită cum a funcţionat DSP, sub conducerea directorului Noel, în toată această perioadă? Eu cred că nimic nu-l obliga pe directorul DSP să fie atât de nefiresc de reţinut în comunicare. Mie mi se pare că nu-i corect să dureze o anchetă epidemiologică atât de multe zile? Cât a durat, de la primirea primei adrese dinspre primarul din Urziceni, şi până ce s-a declanşat/finalizat prima ancheta epidemiologică? Încerc să înţeleg de ce „se trage de timp”? Până la urma, urmei, ce se face ? DSP face teste sau doar completează nişte Chestionare?  (…)

Doamna Prefect: Vom lua o decizie cât mai urgenţă, vă asigur! După ce primesc de la DSP, vom analiza în Comandamentul…

Reporter: Săptămâna aceasta e deja compromisă, căci nu cred că lucrează DSP şi în week-end, nu? Iar săptămâna viitoare e cea în care se termină Starea de Urgenţă, şi mi-e că se schimbă procedurile, şi se „dă din colţ în colţ” această imperios-necesară carantinare a comunei Bărbuleşti, nu credeţi?

Doamna Prefect: Sunt mai mulţi factori de luat în discuţie, în ceea ce priveşte propunerea de carantinare. Dar, am să vă comunic după ce luăm o decizie în Comandamentul Judeţean Pentru Situaţii de Urgenţă…

Reporter: A fost total greşită strategia de a nu invita/lăsa presa să participe la şedinţele acelui Comandament, doamna Prefect! Poate, după ce se termină toată această perioadă veţi desfăşura o conferinţă de presă, la care să cereţi să participe toţi membrii acelui comandament. Că avem şi noi, jurnaliştii, întrebări pentru fiecare în parte, vă asigur!

Doamna Prefect: Da, mă voi gândi la această propunere a dumneavoastră!


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *