Înmormântarea cu zeci de participanţi, de la Bărbuleşti, necesită sancţiuni din partea M.A.I

Distribuie articolul:

Aflând că la Bărbuleşti, o înmormântare s-a desfăşurat cu participarea unui număr foarte mare de locuitori ai comunei, am zis că, până la aflarea amănuntelor, e bine să tragem un semnal de alarmă pentru ca Poliţia să înţeleagă că fapta a devenit cunoscută şi dincolo de hotarele localităţii şi chiar ale judeţului. Dialogul cu primarul comunei a fost imposibil, deoarece, spunea dumnealui, e „ ceva pe fir, n-am semnal”. Din vorbă-n vorbă cu „factorii de răspundere”, am ajuns şi la „factorii de decizie”, căci, nu-i aşa, cei ce fac legile trebuie să şi urmărească dacă ele se şi aplică ad litteram. Aşa că l-am apelat telefonic pe deputatul Gheorghe Tinel şi l-am întrebat ce ştie, cum comentează şi ce crede că trebuie făcut?  

Deputatul Tinel: Am aflat din cele transmise de ziarul Ştirea pe facebook. N-a ştiut nimeni să-mi răspundă ce s-a întâmplat acolo., la Bărbuleşti, acum trei zile, cu înmormântarea. Între timp, detalii am aflat şi eu…Îmi pare rău că Poliţia Judeţeană şi Jandarmeria Ialomiţa nu reuşesc să controleze fenomenul de la Bărbuleşti. Este al doilea punct nevralgic, foarte important, după Ţăndărei. Şi dacă nu gestionăm aşa cum trebuie starea de la Bărbuleşti s-ar putea să ajungem la situaţii nedorite! Nu e în regulă să nu se respecte măsurile stabilite prin Ordonanţele Militare, mai ales cele vizând participarea la evenimente, chiar dacă sunt de acest gen, nedorite, aşa cum sunt înmormântările! Dar ce mă intrigă cel mai tare este faptul că Poliţia Judeţeană n-a ştiut nimic!

Reporter:  Dar nu credeţi că şeful de Post trebuia să rapoteze superiorilor săi?

Deputatul Tinel: Cred că e un întreg viciu. Ca să nu zic indisciplină. E lipsă de implicare a autorităţilor care trebuie să vegheze la respectarea măsurilor de prevenţie la Bărbuleşti. De la şeful Poliţiei Judeţene până la şeful de Post. Solicit şi eu un punct de vedere oficial al Prefecturii, al doamnei Prefect. Ar trebui să prezinte un Raport public cu privire la ceea ce s-a întâmplat la Bărbuleşti. Poliţia Judeţeană trebuie, într-adevăr, să-şi analizeze foarte temeinic subordonaţii, să afle de ce nu s-au respectat măsurile de prevenţie la Bărbuleşti! A explodat, în ultima perioadă, numărul celor infectaţi acolo. În câteva zile s-a ajuns la 50 de infectaţi, ceea ce nu e în regulă cu Bărbuleştiul! Iar noi, scăpăm de sub control, exact în perioada asta…Nu e în regulă! După ce ne chinuim să facem ceea ce trebuie, cu Ministerul de Interne, cu elicoptere, cu drone, venim şi spunem că nu ştim ce se întâmplă la Bărbuleşti?

Reporter: Credeţi că localitatea Bărbuleşti riscă să aibă acelaşi parcurs ca oraşul Ţăndărei?

Deputat Tinel: Ferească Dumnezeu! Ferească Dumnezeu ca acesta să fie începutul unui al doilea focar în Ialomiţa! Eu nu-mi doresc acest lucru, însă pot să vă asigur că cei care sunt vinovaţi de nepricepere, de nerespectarea legislaţiei în materie, vor răspunde! Vor fi sancţionaţi!

Reporter: Că tot v-am prins dispus a răspunde întrebărilor noastre, ziceţi-ne dacă ştiţi din ce cauză, din ce motiv ar fi putut fi transferaţi bolnavi de COVID de la Bărbuleşti la spitalul din Ţăndărei. Locuitorii oraşului carantinat asta spun pe reţelele de socializare, arâtându-şi nu numai îngrijorarea, ci şi indignarea că s-ar putea prelungi carantinarea lor, şi din această cauză?

Deputaul Tinel: Spitalul stabilit prin Ordin de ministru ca fiind „suport” pentru COVID este cel din Feteşti. Săptămâna ce urmează, şi spitalul din Urziceni să fie pregătit, compartimentat corespunzător ca să primească bolnavii din zonă, ca să nu mai fie nevoie să îi trimitem la Feteşti, că şi-acolo se apropie de capacitatea maximă, deci n-avem unde să-i mai trimitem. Eu cred că săptămâna viitoare putem să spunem că spitalul de la Urziceni va începe să primească bolnavii cu forme uşoare. (…) Ţăndărei este într-o situaţie delicată în ceea ce priveşte personalul medical. Dealtfel, pe mobilitate, parte din personalul medical a fost detaşat la spitalul din Feteşti!

Reporter: Revenind la Bărbuleşti, spuneţi-mi dacă, în afară de şeful de Post care trebuia să-şi anunţe şefii dacă n-a putut gestiona singur situaţia privind număruil mare de participanţi la înmormântare, are şi primarul vreo vină?

Deputatul Tinel: Acolo, toţi sunt vinovaţi! Dacă primarul a ştiu de chestiunea aceasta şi nu a cerut suplimentarea forţelor de ordine, în aşa fel încât să poată să gestioneze situaţia, este vinovat, să ştiţi! Însă, nu şeful de Post…Haideţi, să nu reducem toată vinovăţia la un şef de Post! Căci, acolo sunt echipaje de Poliţie care stau non-stop, care sunt ale IPJ Ialomiţa. Şi-apoi, Bărbuleşti e foarte aproape de Urziceni, puteau suplimenta forţele de ordine, dacă era într-adevăr coordonată şi gestionată corect situaţia! Din păcate, însă, la un moment dat pare că e lăsată garda jos. Am impresia că şi echipele de Poliţie şi de Jandarmerie, cred că „merge şi-aşa”. Iată că nu merge! Şi ferească Dumnezeu să apară primul caz de deces la Bărbuleşti, că atunci lucrurile se vor complica! Deci, dacă lucrurile nu sunt gestionate, mai ales acum când a dat căldura şi când există tentaţia de a ieşi la iarbă verde, de a face picnicuri cu rudele, cu prietenii…există un pericol foarte mare ca Bărbuleştiul să urmeze calea Tăndăreiului. (…)

Reporter: Azi, când vorbim şi când va apărea articolul, doamna prefect poate să ceară Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Ialomiţa să prezinte un Raport cu privire la ceea ce s-a întâmplat acolo, la Bărbuleşti ?

Deputatul Tinel: Este obligatoriu ca IPJ Ialomiţa să prezinte un Raport. Dar eu cred că lucrurile nu se vor opri aici, la Raportul pe care-l va prezenta (…) Cred că şi Miniserul se va implica! S-a aflat şi în Ministerul de Interne (M.A.I) şi, din informaţiile mele, a şi dispus un control urgent la Bărbuleşti, Ialomiţa pentru a afla ce s-a întâmplat!

Reporter: Dacă a aflat Ministerul de Interne, cu siguranţă a aflat şi şeful IPJ că au aflat superiorii lui…!

Deputatul Tinel: Da, nu e în regulă ca şeful Poliţiei să nu ştie ce s-a întâmplat la Bărbuleşti.

Reporter: Poate reţineţi (şi propuneţi măsuri, în acest sens!) că în această perioadă IPJ Ialomiţa n-a prea dat dovadă de transpartenţă în ceea ce priveşte prezentarea stării de fapt de pe teren, a activităţii desfăşurate, mai ales în localităţile, iată, cu probleme, acolo unde se presupune că au şi intervenit! Înţelegem că unele aspecte nu se pot spune presei, dar, totuşi, cine credeţi că ar trebui să-i ceară şefului Poliţiei judeţului Ialomiţa să comunice despre astfel de cazuri…?

Deputatul Tinel:  Din informaţiile mele, în fiecare Comandament judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, care au loc săptămânal, Poliţia Judeţeană face o Informare cu privire la activitatea pe care o desfăşoară privind măsurile de prevenţie în ceea ce priveşte răspândirea COVID… Cred că dacă nu au fost făcute publice, e o scăpare, căci pot spune câte amenzi, unde se acţionează, câte efective sunt implicate. Chestiunile astea pot fi făcute publice, şi chiar am să cer Comandamentului Judeţean, conducerii Prefecturii să facă publice astfel de informaţii, în limita în care nu încalcă Ordonanţele, desigur!


Distribuie articolul:

2 thoughts on “Înmormântarea cu zeci de participanţi, de la Bărbuleşti, necesită sancţiuni din partea M.A.I

  1. Tinele ţine-te ca vine campania electorală si cu acest prilej va afla toata lumea cine esti si trecutul prezentul tau forestier. Ai prins-o dotore?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *