Spitalul de Urgenţă Slobozia – „RADIOGRAFIE” amprentată de COVID

Distribuie articolul:

* INTERVIU cu doamna Mariana Iancu – managerul unităţii medicale

 Reporter: Ne aflăm pe ultima sută de metri a „Stării de Urgenţă” şi vreau să vă întreb care este starea Spitalului de Urgenţă după aceste două luni de luptă cu COVID?Căci, chiar dacă unitatea spitalicească de nivel judeţean nu a fost unitate „suport” pentru coronavirus, aşa cum a fost spitalul din Feteşti, şi cum se pregăteşte să devină spitalul din Urziceni, aţi avut şi dvs de luptat, măcar cu simptomatologia celor ce s-au prezentat la UPU, nu?

Mariana Iancu: Spitalul de Urgenţă Slobozia, nu prea a fost ocolit de COVID. Dincontră! Ţinând cont că pacienţii care au ajuns la Feteşti, care-i primul spital „suport” din judeţ, a trebuit să vină de undeva, spitalul judeţean a funcţionat la fel ca şi înainte. Într-adevăr, numărul de prezentări la UPU şi numărul pacienţilor, la începutul Stării de Urgenţă, chiar şi înainte de declanşarea acestei perioade, pacienţii au fost mai retinenţi şi n-au venit într-un număr atât de mare. Dar, pe parcurs, după două săptămâni, au început să vină la spital (…) Spitalul de Urgenţă Slobozia a funcţionat cu toate Secţiile, în perioada asta! Asta nu se înţelege; că pacienţii care au venit la Spitalul judeţean au fost pacienţi şi non-covid, şi pozitivi! La spitalul judeţean când se prezentau, ca şi grad de risc, la noi a fost grad de risc mult mai mare. Fiindcă nu ştiai ce pacient ai în faţă…! Pacientul se prezenta, şi tu trebuia să-l cataloghezi ca un pacient non-covid sau un pacient suspect şi posibil pozitiv cu COVID. Numărul cazurilor care s-au prezentat la noi… Suntem la momentul ăsta cu 50 de cazuri care au fost pozitivi la noi, ca şi prezentări! Aceşti pacienţi au fost internaţi. În perioada asta, ei au stat pe Secţie. Au fost consideraţi pacienţi posibil pozitiv. Şi-atunci; s-a purtat echipamentul corespunzător, s-a dat medicaţie pentru primele trei zile, conform protocoalelor medicale. Deci, noi am funcţionat ca un spital de urgenţă, cu Secţiile funcţionând normal. Chiar s-au născut în proporţie de 30% mai mult faţă de aceleaşi luni ale anului trecut! Maternitatea, Ginecologia, Chirurgia, au fost secţii unde s-au operat pacienţi.

Reporter: UPU cum a funcţionat, cum funcţionează în această perioadă? Au fost sincope, probleme, avalanşă de pacienţi, cum a fost acolo, la triaj?

Marian Iancu: Week-end-ul trecut am ajuns la aproximativ 300 de prezentări. Dar şi luni, spre exemplu, au fost 80 şi ceva de prezentări! Secţia de Neurologie a făcut şi face internări. Secţia de Neurologie este plină. Cardiologia este plină. Internele, la fel, pentru că acolo patologia a fost una predispusă la pacientul cu COVID. Sunt secţiile aproape pline. Deci, noi am funcţionat…! Sigur, n-au făcut internări secţiile de ORL, Oflalmologie, Dermatologie. Noi am transformat secţia de Dermato, în Secţie „IZOLATOR”. Ţinând cond de numărul persoanelor care au trebuit izolate până la venirea rezultatelor, care uneori a durat şi 5-6 zile. Şi-au fost şi zilele acelea de Sărbători…

Reporter: Aţi amenajat numai Secţia „Dermato” sau şi alte spaţii?

Mariana Iancu:  Am amenajat şi containerele de la UPU, cortul pentru triaj. În interiorul UPU au fost amenajate IZOLATOARE. Apoi, am aplicat decizia pe care am luat-o în cadrul Comandamentului pentru Situaţii de Urgenţă, de a testa absolut toţi pacienţii care se internează! Tocmai pentru a ne da posibilitatea de a proteja personalul medical, de a-i proteja pe ceilalţi pacienţi…Am avut pacienţi care au fost pozitivi. Mămici care au născut fiind pozitive. Pe unii i-am transferat, pe alţii, nu! De exemplu, pacienta care a născut, şi a fost depistată pozitiv, a stat la noi cinci zile. Şi ea, şi copilul. După care a fost transferată la spitalul „suport” din Feteşti. Căci, până i-a venit rezultatul a fost tratată după simptomatologia pe care medicii au început să şi-o formeze…Şi chiar m-am bucurat că s-a creat, aşa, o echipă de medici din Spital, căreia cred că i-a plăcut să studieze boala asta. Având două aparate CT (Computer Tomograf), unul dintre ele l-am rezervat numai pentru pacienţii (suspecţi) COVID. Imaginile pe care medicii le-au văzut pe CT şi au stabilit că e COVID, 90% dintre ele s-au şi confirmat, în momentul în care a venit rezultatul. Primii pacienţi, din Ţăndărei, n-au spus de unde vin, n-au spus c-au avut contact, amintiţi-vă ce perioadă era, de început, atunci când învăţam cu toţii ce trebuie să facem…

Reporter: Deci, cumva, Istoria (medicală, administrativă) nu poate să reţină faptul că, în Ialomiţa, am avut doar la Feteşti internaţi cu COVID.

Mariana Iancu : Nu. Din punctul meu de vedere, pacienţii pozitivi au fost nu numai la noi, ci şi şi la Ţăndărei. Mai ales spitalul din Ţăndărei a fost un spital care chiar a fost chinuit, un spital care a dat piept cu COVID chiar de la început. Aşa văd eu c-au stat lucrurile! Dar, pacienţi sunt şi la Urziceni. Ce vreau să spun este că toţi, toate spitalele am am avut pacienţi (suspecţi) Covid. Pentru că pacienţii care s-au prezentat la URGENŢE, a trebui să fie văzuţi/consultaţi şi, apoi, testaţi. Dar până au venit testele…! Mulţi nu înţeleg cum de-am avut noi pacienţi. Din păcate, noi NU AM AVUT SECŢIE DE „INFECŢIOASE”! Ăsta a fost dezavantajul spitalului! Dacă aveam o Secţie de „Infecţioase” îl duceam acolo şi nu mai aveam probleme. Neavând, am amenajat IZOLATOARE. În BLOC OPERATOR am amenajat o sală pentru pacienţii Covid. Cât despre A.T.I. (n.red. Reanimare), aceasta a funcţionat pentru pacienţii critici. Inclusiv de la Feteşti, pacienţii care n-au fost primiţi la spitalele din Bucureşti, au fost direcţionaţi către noi. La un moment dat, aveam 10 pacienţi grav. Unii au decedat. (…) Ultimii doi pacienţi, care au stat o lună de zile, unul pleacă acasă. Şi sunt foarte bine. E o satisfacţie a echipei de la ATI.

Reporter: Costurile cu un pacient suspect/infectat cu COVID sunt mari, le suportă spitalul din buget, este ajutat şi de Consiliul Judeţean care vă patronează, financiar, primeşte bani şi de la Ministerul Sănătăţii?

Mariana Iancu : Noi am avut în stoc (medicamente/echipamente) pentru că am avut Programul HIV / SIDA. De-aia am şi avut unele medicamente. Altele, ne-au fost donate de UNIFARM, trebuie să recunoaştem lucrul ăsta! La rândul nostru, multe am donat spitalului din Feteşti. Săptămâna trecută i-am dat medicamentul Plaquenil, 20 de cutii, adică vreo 1.000 de tablete. Am avut, deci, medicamente, dar am şi cumpărat foarte mult tratament.(…) Am primit şi multe donaţii, în special echipamente. Este un tratament scump. Sunt cheltuieli ce ţin de internare. În A.T.I costurile sunt foarte mari. Suntem înscrişi de foarte mulţi ani în Programul Naţional de A.T.I, motiv pentru care, lunar, primim o sumă de bani pentru funcţionarea Secţiei, iar acest fapt ne ajută foarte mult! Acuma ne-am înscris şi în Programul pentru COVID. Aşteptăm să ne vină kiturile de testare Covid (…)

Reporter: Asta, ca să fiţi pregătiţi pentru cel de-al doilea val care, după cum spun specialiştii, este inevitabil a se petrece în toamna acestui an, sau de ce să primiţi kituri?

Mariana Iancu: Când vine aparatul, vă invităm să veniţi să vedeţi c-am făcut şi un LABORATOR foarte frumos, pe care l-am adaptat pentru biologie moleculară, pentru a face analize pentru COVID. Să începem să facem şi noi, aici, testare! Deci, Laboratorul îl avem gata, unul din aparate  îl avem, deja, din 2014, e cel de la TBC, pentru care aşteptăm doar kiturile (…) Cel pe care-l avem face un singur test în 45 de minute. Cel pe care l-am achiziţionat şi aşteptăm să sosească azi-mâine (aşteptăm de vreo lună, zilnic ni se spune alt termen) are patru posturi, deci vom avea 5 teste la 45 de minute. Lucrul ăsta ne ajută să nu mai introducem pacienţi netestaţi în spital. Dacă avem rezultatul, pe pacient îl ţinem în izolatorul de la UPU, şi în funcţie de rezultat, va fi direcţionat…                         

                    


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *