Asigurătorul fi-va băgat „la înaintare” în caz de culpă medicală

Distribuie articolul:

* Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat că în cazurile de malpraxis este introdus pentru prima oară asiguratorul ca parte în procesul de mediere între pacient şi medic.

El a explicat că un pacient nemulţumit de servicii şi care consideră că a fost prejudiciat poate solicita despăgubire patrimonială în cazul producerii unei leziuni sau o despăgubire morală, fie ambele, prin Legea privind răspunderea civilă a personalului medical pentru o posibilă culpă medicală.  Legea de astăzi nu funcţionează corect şi de aceea venim să o îmbunătăţim. (…) Noi încercăm să-i oferim pacientului posibilitatea să se înţeleagă cu doctorul, utilizând serviciile pe care le pune la dispoziţie asiguratorul, în sensul în care asiguratorul plăteşte un expert dacă este nevoie să spună este sau nu este malpraxis sau în ce măsură a produs un prejudiciu acelui pacient, deci nu-l costă pe pacient, îi oferim această posibilitate. Îi oferim o sumă de despăgubire pe care asiguratorul de data aceasta este obligat să o plătească şi, lucrul şi mai important, oferim un termen în care să aibă înţelegerea, să aibă loc negocierea amiabilă, şase luni maximum. După şase luni, dacă nu s-a întâmplat asta, pacientul poate să se ducă la instanţă şi instanţa, după ani de zile, cum ştim că durează procesele în România, îi va spune: ai dreptul, nu ai dreptul, îţi dau un leu, îţi dau 100 de lei sau nu îţi dau nimic. De la caz la caz”, a spus Nicolăescu, la Şcoala de Vară a TNL de la Mamaia. Ministrul le-a prezentat tinerilor liberali reperele importante pe care USL doreşte să le realizeze în domeniul sanitar, pe care l-a catalogat  „neprietenos, neperformant şi cu foarte multe probleme”, motiv pentru care este nevoie o „reformă mai mult decât fundamentală”. Proiecte aflate pe masa ministrului aşteaptă să fie votate şi, după ce vor fi promulgate, să devină legi care să consfinţească intrarea pe drumul către normalitatea atât de aşteptată şi în sistemul sanitar.     

Unul dintre proiectele vizate de ministrul Sănătăţii se referă la statutul spitalului public, asupra căruia proprietarul va decide cum se poate organiza, dar el va răspunde în faţa comunităţii în acest caz. De asemenea, Nicolăescu a arătat că un alt punct important al reformei sistemului este pachetul de servicii medicale de bază. „Pachetul de servicii de bază trebuie să fie elaborat până la 30 septembrie. Suntem în fază de 90%. Până la 15 septembrie vom avea forma pe care vom începe să facem evaluările bugetare”, a afirmat ministrul Sănătăţii. El a mai vorbit şi despre introducerea protocoalelor terapeutice în ceea ce priveşte concediile medicale, caz în care a spus că există multe excese…


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *