Cine vrea mai mult …,să devină S.R.L!

Distribuie articolul:

 

* Proiectul legii care va reglementa vânzarea terenurilor agricole din 2014 ar putea suporta unele modificări și în România, după ce alte câteva state, membre UE, precum Ucraina și Ungaria, au luat inițiativa

Săptămâna trecută, preşedintele Comisiei prezidenţiale pentru politici publice de dezvoltare a agriculturii,Valeriu Steriu, a declarat : Mie îmi place acest proiect. Are ca şi substanţă şi ca principiu o cursivitate şi conţine pentru prima dată nişte principii corecte, dar dacă nu sunt eliminate riscurile, vulnerabilităţile pe care le are din punct de vedere al constituţionalităţii şi al anumitor limitări s-ar putea să creăm nişte bariere suplimentare, a spus Valeriu Steriu. Potrivit AGERPRES, acesta a mai declarat că Legea care va reglementa vânzarea terenurilor este o iniţiativă lăudabilă, că are multe puncte bune, dar că va suferi îmbunătăţiri. În ceea ce priveşte noua instituţie care se înfiinţează, este nevoie de o astfel de instituţie care să reglementeze şi să permită chiar o comasare a terenurilor în viitor. Nu avem din păcate toate lucrurile clarificate din punct constituţional în această lege, a spus Steriu.De asemenea, preşedintele Comisiei prezidenţiale a menţionat că este important în acest moment să se facă nişte simulări şi analize de impact. Sunt câteva puncte care necesită o analiză: limitarea (la 100 de hectare n.r.) pentru că nu poţi impune unei persoane private să aibă proprietatea de o anumită dimensiune. Există un element care va trebui analizat. Este unul dintre ele, a subliniat Valeriu Steriu. Şeful Comisiei prezidenţiale pentru agricultură consideră că legea nu se va aplica şi celor care deja deţin peste 100 de hectare. Potrivit proiectului de Lege privind vânzarea – cumpărarea terenurilor agricole situate în extravilan de către persoane fizice, persoanele fizice nu vor mai putea deţine peste 100 de hectare de terenuri agricole de la 1 ianuarie 2014. Săptămâna trecută, ministrul Agriculturii a declarat că proiectul nu intervine asupra proprietăţii şi nu reprezintă o măsură discriminatorie sau contrară prevederilor Constituţiei. Esenţa legii este reprezentată de faptul că suntem în discuţii şi cu Ministerul Justiţiei şi cu toţi cei care sunt implicaţi în acest proces pentru a încerca să limităm proprietatea persoanelor fizice la 100 de hectare, fie că vorbim despre persoane fizice române sau străine. Nu intervenim asupra proprietăţii, în concordanţă cu ceea ce spune Constituţia şi anume că proprietatea este garantată în condiţiile legii. Probabil că va fi o lege organică aceasta, care va spune că persoanele fizice care deţin terenuri agricole pot de acum înainte să aibă nu mai mult de 100 de hectare. Cine vrea să cumpere mai mult de 100 de hectare trebuie să se constituie în persoană juridică, a spus Daniel Constantin. Ministrul Agriculturii a precizat că intenţia este de a discuta legea săptămâna viitoare şi la nivelul Guvernului, după care actul normativ urmează să fie trimis Parlamentului pentru ca, până la sfârşitul anului, să fie adoptat şi să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2014.


Distribuie articolul:

One thought on “Cine vrea mai mult …,să devină S.R.L!

  1. Mie tare teama ca aceasta lege este tintita sa-i avantajeze chiar pe straini si marii latifundiari psd, asa cum cea referitoare la Rosia Montana, trimisa deja de incompetentii guvernului usl in Parlament favorizeaza clar RMCG. Chestia cu limitarea achizitiei pe persoana fizica la 100 ha este doar praf in ochii prostilor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *