Arderea miriştilor – un fenomen care, nesancţionat cum trebuie, ia amploare!

Distribuie articolul:

  • Aproape că nu trece săptămână să nu se raporteze, de către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Ialomiţa, câte unul-două incendii de vegetaţie. Problema este veche, iar rezolvarea este pasată de la o instituţie la alta. Deşi, pe cale de consecinţă a gravităţii faptelor, arderea, CU INTENŢIE, a miriştilor ar trebui drastic sancţionată, din varii motive, Garda de Mediu sau alte instituţii cu atribuţiuni de control în ceea ce priveşte Protecţia Mediului se „fofilează” când vine vorba despre aplicarea unor amenzi „usturătoare”cât să-i descurajeze pe propietarii terenurilor.  

    În data de 28 ianuarie a.c., în jurul orei 13:30, salvatorii din cadrul Detașamentului de Pompieri Slobozia, au fost solicitați să intervină pentru stingerea  unui incendiu pe raza comunei Ciochina, sat Bordușelu. Un echipaj, cu o autospecială de stingere cu apă și spumă, s-a deplasat de urgență la locul solicitării. Au ars aproximativ 300 de metri pătrați de vegetație uscată și gunoi menajer. Incendiul s-a produs cel mai probabil din cauza focului deschis în spații deschise. 

 În data de 29 ianuarie a.c., în jurul orei 17:30, salvatorii din cadrul Detașamentului de Pompieri Urziceni, au fost solicitați să intervină pentru stingerea  unui incendiu pe raza comunei Bărbulești. Un echipaj, cu o autospecială de stingere cu apă și spumă, s-a deplasat de urgență la locul solicitării. Au ars aproximativ 5.000 de metri pătrați de vegetație uscată și gunoi menajer.  Incendiul s-a produs cel mai probabil din cauza folosirii intenționate a sursei de aprindere.

 În data de 29 ianuarie a.c., în jurul orei 18:00, salvatorii din cadrul Gărzii de intervenție Țăndărei, au fost solicitați să intervină pentru stingerea  unui incendiu pe raza comunei Săveni. Un echipaj, cu o autospecială de stingere cu apă și spumă, s-a deplasat de urgență la locul solicitării. Au ars aproximativ 200 metri pătrați de vegetație uscată.  Incendiul s-a produs cel mai probabil din cauza fumatului în locuri nepermise sau neprotejate corespunzător.

 În data de 29 ianuarie a.c., în jurul orei 18:30, salvatorii din cadrul Detașamentului de Pompieri Slobozia, au fost solicitați să intervină pentru stingerea  unui incendiu pe raza comunei Cosâmbești. Un echipaj, cu o autospecială de stingere cu apă și spumă, s-au deplasat de urgență la locul solicitării. Au ars aproximativ 7.000 metri pătrați de vegetație uscată.  Incendiul s-a produs cel mai probabil din cauza focului deschis în spații deschise.

    În data de 30 ianuarie a.c., în jurul orei 12:30, salvatorii din cadrul Detașamentului de Pompieri Slobozia, au fost solicitați să intervină pentru stingerea  unui incendiu pe raza municipiului Slobozia. Un echipaj, cu o autospecială de stingere cu apă și spumă, s-a deplasat de urgență la locul solicitării. A ars aproximativ un hectar de vegetație uscată.  Incendiul s-a produs cel mai probabil din cauza focului deschis în spații deschise.

I.S.U recomandă 

    Pompierii ISU Ialomiţa reamintesc cetăţenilor că potrivit standardelor privind bunele condiții agricole și de mediu ale terenurilor, arderea vegetației uscate și a resturilor vegetale este strict interzisă

Pentru evitarea producerii arderilor necontrolate, facem apel la cetăţeni să respecte măsurile specifice de prevenire a incendiilor la arderea vegetaţiei uscate:

  • desfăşurarea arderii numai pe timp de zi și în condiţii meteorologice fără vânt;
  • arderea resturilor vegetale, a gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile se face în locuri special amenajate sau pe terenuri pregătite, cu luarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, asigurându-se supravegherea permanentă a arderii şi stingerea jarului după terminarea activităţii;
  • colectarea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în grămezi, astfel încât arderea să poată fi controlată;
  • executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;
  • curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 metri;
  • asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;
  • supravegherea permanentă a arderii;
  • stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;
  • se interzice acoperirea focarelor cu pământ , se precizează într-un comunicat de presă remis şi redacţiei Ştirea.

 


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *