ISU nu cercetează sursa/vinovaţii incendiilor de vegetaţie, ci doar le stinge!

Distribuie articolul:

  • În fiecare an, multe sunt misiunile pompierilor din cadrul ISU Ialomiţa, în ceea ce priveşte stingerea MIRIŞTILOR, a terenurilor cu vegetaţie uscată.

Cel mai recent comunicat de presă prezintă situaţia astfel:  „Azi, 24.08.2021, în jurul orelor 13.15, pompierii militari ialomițeni au fost anunțați prin apel 112 despre producerea unui Incendiu de vegetație uscata în zona cartier Bora cu degajare mari de fum. La fața locului, Intervine Detașamentul Slobozia cu 2 autospeciale de stingere, și o cisterna de apă. Misiunea este în dinamică…”

Şi pentru că fumul gros a fost văzut, iar locuitorii municipiului Slobozia au surprins pe camerele de fotografiat/filmat imagini grăitoare, sigur că pe adresa redacţiei au curs fel de fel de întrebări, cele mai multe vizând şi SANCŢIONAREA vinovaţilor.

Nimeni nu răspunde? 

Ziarul Ştirea a scris, nu o dată, despre nevoia de modificare a legilor, pe segmentul acesta, al pedepselor care TREBUIE APLICATE celor găsiţi vinovaţi de incendierea, uneori cu bună-ştiinţă, a terenurilor agricole, după recoltarea producţiei de păioase, cereale. Scriam într-un articol (pe care-l puteţi citi în arhiva online a ziarului, AICI  , că şeful ISU Ialomiţa, domnul Bâcu, ne-a răspuns : „ Până la această dată nu au fost aplicate amenzi, de către personalul ISU, pentru nerespectarea măsurilor de prevenire a incendiilor pe timpul lucrărilor de igienizare a terenurilor şi a campaniei de recoltare a cerealelor.

La intervenţiile la care faceţi referire echipajele nu au identificat făptuitorul, iar unitatea noastră nu a fost informată ulterior în acest sens de instituţiile abilitate, motiv pentru care nu s-au aplicat sancţiuni contravenţionale (…) În conformitate cu Protocolul de colaborare privind acţiunile de monitorizare a modului de respectare de către fermieri a bunelor condiţii agricole şi de mediu referitoare la arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe teren arabi, încheiat între Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA Ialomiţa) Garda de Mediu, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Ialomiţa transmite în termen de 24 de ore informaţii (…) 

Nu avem informaţii despre aplicarea unor amenzi de către Garda de Mediu şi Poliţia din judeţul Ialomiţa, în urma incendiilor de vegetaţie uscată..

Era acum un an. Între timp, nimic nu pare că s-a schimbat, nici în legislaţie, nici în atitudinea (i)responsabililor! Fapt pentru care se tot întâmplă incendii de vegetaţie, la care cetăţenii asistă înfricoşaţi de gândul că flăcările ar putea s-ajungă şi la casele lor. Spectrul imaginilor din Grecia pare să dea fel de fel de gânduri, mai ales celor cu locuinţele nu foarte departe de terenurile agricole…!


Distribuie articolul:

One thought on “ISU nu cercetează sursa/vinovaţii incendiilor de vegetaţie, ci doar le stinge!

  1. Garda de mediu e…moarta de mult! Isi mai facea aparitia ,asa de dragu’dragilor italieni(orezarie)…acum 10 ani…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.