Pompierii sting miriştile boierilor pe care nu-i amendează, căci salariile lor sunt asigurate…

Distribuie articolul:

* De ani de zile, cum vine toamna, cum începe ISU să ne comunice informaţii despre lupta eroilor-pompieri, cu flăcările care au cuprins întinse suprafeţe de mirişti.

De ani de zile, noi cei de la ziarul Ştirea le tot spunem şefilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (Pompieri) că nu este corect să nu fie amendaţi proprietarii respectivelor terenuri care au fost cultivate, apoi culese întru profitul fermierului, şi-apoi pare că li s-a dat foc „resturilor” vegetale, din motive ce ţin de lene, neglijenţă, chiar economisire a banilor ce-ar fi trebuit cheltuiţi dacă se-adunau aşa cum scrie în cărţile de agronomie!

Până la această dată nu au fost aplicate amenzi, de către personalul ISU, pentru nerespectarea măsurilor de prevenire a incendiilor pe timpul lucrărilor de igienizare a terenurilor şi a campaniei de recoltare a cerealelor. La intervenţiile la care faceţi referire echipajele nu au identificat făptuitorul, iar unitatea noastră nu a fost informată ulterior în acest sens de instituţiile abilitate, motiv pentru care nu s-au aplicat sancţiuni contravenţionale ne-a răspuns şeful ISU Ialomiţa, colonel Bâcu.

Dându-ne seama că domnia-sa „aruncă pisica moartă la alţii în poartă”, l-am întrebat dacă nu cumva există nişte PROTOCOALE încheiate între instituţii, iar ISU ar trebui să urmărească „firul” unor astfel de acţiuni, fie şi numai pentru ca acestea să nu se tot repete an de an? L-am întrebat chiar de ce ISU nu solicită la faţa locului prezenţa reprezentanţilor Poliţiei şi ai Gărzii de Mediu Ialomiţa, pentru ca aceştia să înceapă o ancheta, un control, un „asalt” asupra celor care îşi bat joc de banii cheltuiţi pentru plata pomierilor, dar şi pentru plata apei, benzina/motorina/ întreţinerea maşinilor? Răspunsul domnului colonel Bâcu a fost: În conformitate cu Protocolul de colaborare privind acţiunile de monitorizare a modului de respectare de către fermieri a bunelor condiţii agricole şi de mediu referitoare la arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe teren arabi, încheiat între Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA Ialomiţa) Garda de Mediu, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Ialomiţa transmite în termen de 24 de ore informaţii (…) Nu avem informaţii despre aplicarea unor amenzi de către Garda de Mediu şi Poliţia din judeţul Ialomiţa, în urma incendiilor de vegetaţie uscată.

Ca nu cumva să credeţi că doar anul acesta, cu pandemia, vigilenţa „Organelor” a fost ceva mai relaxată, vă informăm că nici în 2019 nu au fost aplicate amenzi. Vă spunem că ne-am interesat şi acesta-i răspunsul oficial dat de acelaşi colonel Bâcu.

Salariile boiereşti nu-s şi „pe bază de” amenzi! 

Ani de zile, în ziarul Ştirea aţi citit foarte multe, nenumărate informaţii vizând activitatea pompierilor ialomiţeni. 99% dintre articolele de presă au fost „eminamente pozitive”. Zilele trecute, însă, pe când documentam acest articol, un gând năstruşnic nu ne-a fdat pace. Şi-anume, acela vizând SALARIILE personalului, Bugetul instituţiei, CHELTUIELI pe care noi, toţi, le suportăm pentru ca, la o adică, pompierii să tot stingă focul (nu de puţine ori, pus intenţionat!) care cuprinde tarlalele aparţinând boierilor de prin satele, comunele, oraşele şi chiar municipiile  judeţului. Categoric, ISU nu este (şi nici nu susţinem c-ar trebui să fie!) o instituţie AUTOFINANŢATĂ! Pompierii sunt salariaţi ai Statului, care primesc echipament şi tot ceea ce trebuie ca să păzească vieţile şi acareturile populaţiei de flăcări. Sigur că, destul de des, pompierii sunt solicitaţi şi la tot felul de alte intervenţii; de la inundaţii la coborârea pisicilor din copaci, pomperii sunt prezenţi la aşa-numita datorie! Pentru activitatea lor, pompierii sunt plătiţi. Sunt plătiţi bine. Chair foarte bine, am spune noi. Revoltător de bine, ar spune cârcotaşii. Spunem asta, având în vedere suma fabuloasă cheltuită, în fiecare an, cu plata salariilor lor. Vreţi să ştiţi care este Bugetul de Venituri şi Cheltuieli al ISU Ialomiţa? Fix 35.910.000 lei. În lei vechi, aceasta înseamnă aproape 360 de MILIARDE lei. Şi, nu, această sumă NU presupune şi cheltuieli cu cine ştie ce maşini, scule, echipamente, şi-alte „necesităţi” fără de care intervenţile ar fi supuse eşecului! Din această sumă se fac cheltuieli aproape numai pentru salarizarea angajaţilor. Fix 34.801.000 lei, adică peste 340 de MILIARDE lei vechi înseamnă salariile. Vreţi să aflaţi câţi angajaţi sunt la ISU Ialomiţa? Vă răspundem, căci ne-am informat; 392 de salariaţi are ISU Ialomiţa. Împărţiţi suma la numărul lor, apoi la 12 luni şi aflaţi cât înseamnă salariul mediu în această instituţie. Sigur că unii câştigă mai puţin, iar alţii mai mult decât arată „media”! Că doar „şefu-i şef!”, nu? Credeţi că mai are rost să vorbim despre contribuabilii-cetăţeni care au salarii „de mizerie” fiindcă patronii nu primesc banii de la stat, ci trebuie să producă marfă/servicii pe care să le şi vândă ca să aibă din ce plăti, MAI ÎNTÂI impozitele din care statul să aibă din ce plăti salariile…pompierilor, în context? Credeţi că mai interesează pe cineva din conducerea de partid şi de stat, că există multe suspiciuni care vizează chiar şpaga, ciubucul, trocul dintre „Organele” care ar trebui să aplice amenzi, şi boierii care, după ce încasează câte-o căruţă de bani de la APIA, îşi permit să dea şi foc la mirişti, apoi să se victimizeze că …un ciob de sticlă s-a aprins de la soarele dogoritor, că o ţigară aruncată la întâmplare…? Întrebările sunt, desigur, retorice. Dar noi (vi) le adresăm, ca nu cumva să ni se replice că nu ne-am făcut datoria. Chit că noi nu prestăm pe banii statului…! 

IONICA GHINEA       


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *