Amara are „capacitate”, dar …cam este în incapacitate?

Distribuie articolul:

Conceput în „laboratorul” de proiecte cu finanţare Moraru si salariatele 1nerambursabilă di fonduri ale Uniunii Europene, proiectul „ Relizare de noi capacităţi de producere a energiei electrice pentru consum propriu, prin valorificarea resurselor de energie regenerabilă…” a prins contur undeva în anul 2012, pe când primarul Victor Moraru se pregătea pentru încă un mandat şi-avea nevoie de încă un „cârlig” la votanţi, mai ales la cei nehotărâţi…

Cum „se întâmplă şi la case mai mari”, şi la Amara documentaţia şi, mai ales, aprobarea acesteia a durat foarte mult. Totuşi, prin 2015, pe la începutul iernii, primarul se lăuda în presă că în numai câteva luni centrala fotovoltaică va fi funcţională… Centrala însemnând cele 8 panouri menite a se învârti după soare, captându-i acestuia puterea pentru a o transforma în energie electrică pentru consum propriu. Cei 100 kw/h au fost destinaţi pentru acoperirea necesarului de consum al Primăriei şi-al altor instituţii publice. Doar că această capacitate energetică pare că se află în mare dificultate. Spunem asta având în vededee că am solicitat Primăriei Amara să ne precizeze (întru informarea celor interesaţi ce s-a ales din cele vreo 18 MILIARDE de lei vechi, dacă nu cumva chiar mai mulţi!) câţi KW/h produce această centrală în prezent, dar şi care anume Instituţii beneficiază de energie electrică produsă de acAMARA energie ALTAeastă centrală?

Răspunsul : „ vă aducem la cunoştinţă că Parcul Fotovoltaic de la Amara a produs până la această dată 116.777,25 kw” arată foarte clar cât de deficitară este funcţionarea acestui obiectiv de investiţii susţinut din finantarea Uniunii Europene. Nu facem speculaţii cu privire la controalele efectuate de către ADR Sud Muntenia şi nu ne gândim la faptul că prietenia dintre Moraru şi Muşat ar fi „orbit” pe cei ce trebuiau să vadă măcar întârzierea în funcţionarea (ne)declanşată la timpul stabilit prin contract şi nefuncţionarea „la foc continuu”. Copiem chiar şi răspunsul la întrebarea: „Precizaţi care este suma de bani înregistrată şi facturată în urma vânzării energiei către Enel, respectiv care este suma facturii Enel către Primăria Amara, astfel încât să înţelegem eficienţa/randamentul investiţiei?” . Şi răspunsul este: „ În data de 25.04.2016, Primăria Amara a primit de la Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei , Licenţa pentru exploatarea comercială a capacităţilor de producere a energiei electrice nr.1897 din 20.04.2016. Urmare a primirii licenţei, de exploatare, UAT Amara a solicitat ENEL DISTRIBUŢIE DOBROGEA şi ENEL ENERGIE S.A. să comunice modalitatea de compensare a energiei produse. În data de 15.09.2016 UAT (Primăria) Amara a primit adresa nr. 16.182 de la ENEL ENERGIE S.A. prin care ne informează că cererea noastră va fi soluţionată după aprobarea de către ANRE a metodologiei privind regularizarea cantităţilor de energie electrică livrate şi consumate de autorităţile publice. Potrivit art 1 alin. (6) din Legea 134/2012 (…) Având în vedere că până în prezent, ANRA nu a aprobat metodologia (…) energia electrică produsă de parcul fotovoltaic nu a fost facturată în vederea AMARA energie 1vânzării către ENEL DISTRIBUŢIE DOBROGEA”.

Acesta era răspunsul (oarecum „pe după vişin”, nu credeţi, domnule primar?) ce ne-a fost servit nouă, în septembrie 2016. Suntem în 2017 şi n-am auzit ca această „minune” din grădina lui Moraru să fi „rupt gura târgului” astfel încât să nu mai clevetească unii despre proiectul care, în opinia lor de cetăţeni, proiectul  n-ar fi fost altceva decât încă o modalitate de a pune mâna pe nişte bani, pentru ca nişte firme agreate la „Curtea” primarului care este (încă este, căci, nici după o jumătate de an nu s-au organizat alegeri pentru ca Moraru să nu mai fie, de iure, dacă nu de facto, călare pe două funcţii publice, cea de primar la Amara şi cea de preşedinte al CJI) să aibă „front de lucru” prea scump (răs)plătit, pentru ca şi parandărătul să fie pe măsură! Sigur că noi nu credem că preşedintele ADR Sud Muntenia şi-ar mai fi „prins urechile” şi cu acest preşedinte, tot aşa cum a făcut-o cu predesesorul lui, prea cinstitul domn’ Silvian Ciupercă. Şi sigur că vrem, nu vrem, trebuie să revenim cu întrebări din răspunsurile cărora să aflăm şi, desigur, să titrăm că acolo, la Amara funcţionează sau nu cele 8 panouri care întruchipează fantomaticul „Parc Fotovoltaic” made in Amara, Ialomiţa, România? Nu de alta, dar prea îi place domnului Moraru să se laude că e number one în rândul primarilor pricepuţi la accesarea fondurilor europene…!

IONICA GHINEA


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *