Ajutoarele pentru persoane defavorizate au ajuns în Ialomiţa

Distribuie articolul:

Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate (POAD) este în curs de implementare în judeţul Ialomiţa, anunţă Prefectura Ialomiţa. Astfel, un număr de 26.052 pachete cu alimente precum şi 26.052 pachete cu produse de igienă vor ajunge la beneficiarii de la nivelul judeţului începând cu 15 iulie 2020.

Ce conţin pachetele pentru ajutorarea persoanelor în cauză?

„Fiecare pachet cu alimente conţine faină albă de grâu, mălai, paste făinoase, ulei, zahăr, orez, conserve cu carne de porc, conserve cu carne de vită, conserve cu pateu de ficat de porc, compot, gem de fructe normal şi/sau dietetic, şi cântăreşte aproximativ 25 de kilograme. Pe lângă pachetele cu produse alimentare, beneficiarii urmează să mai primească şi coletele cu produse de igienă care conţin: periuţe de dinţi, pastă de dinţi, săpun lichid, şampon pentru copii şi şampon pentru adulţi, precum şi detergent de rufe.” spune instituţia ialomiţeană. Conform Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 84/2020 pentru stabilirea unor măsuri necesare în vederea implementării Programului operaţional „Ajutorarea persoanelor defavorizate – POAD” , în perioada 01.07.2020 – 14.07 2020, Instituţia Prefectului a efectuat recepţia pachetelor de igienă, care au fost depozitate în spaţiile puse la dispoziţie de către cele 66 de unităţi administrativ-teritoriale (n.r. primării) de la nivelul judeţului Ialomiţa.

Când vor primi pachetele şi cine sunt beneficiarii?

Autorităţile afirmă faptul că beneficiarii vor primi concomitent ambele pachete, atât cel cu alimente, cât şi cel cu produse de igienă, începând cu 15 iulie 2020. Totodată Prefectura reaminteşte celor interesaţi de acest tip de ajutor în produse de faptul că beneficiarii programului, conform OUG nr. 84/2020 pentru stabilirea unor măsuri necesare în vederea implementării Programului operaţional Ajutorarea persoanelor defavorizate – POAD, sunt:

  1. familiile şi persoanele singure cărora le este stabilit, prin dispoziţie scrisă a primarului, dreptul la un venit minim garantat acordat în baza Legii nr.416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările şi completările ulterioare;
  2. familiile beneficiare de alocaţie pentru susţinerea familiei acordată în baza Legii nr. 277/2010 privind alocația pentru susţinerea familiei, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
  3. persoanele/familiile aflate temporar în situaţii critice de viaţă, respectiv victime ale calamităţilor, persoane dependente, definite conform OUG nr. 84/2020 şi în alte situaţii asemănătoare stabilite prin anchetele sociale şi care se află în situaţii deosebite de vulnerabilitate, precum şi persoanele care locuiesc în aşezările informale.

Un lucru care merită evidenţiat este faptul că finanţarea pentru un astfel de program este în proporţie de 85% din Fondul de ajutor european destinat celor mai defavorizate persoane şi în proporţie de 15% din bugetul naţional.

Aşa cum scriam aici, ceea ce nu explică Prefectura Ialomiţa şi implicit Guvernul României este că ţara noastră fiind parte a „famigliei” UE, contribuie la rându-i, an de an, pentru finanţarea acestui fond. Cu alte cuvinte, lozincile potrivit cărora NU contribuabilii români plătesc cea mai mare parte din aceste ajutoare materiale, nu mai sunt chiar aşa de adevărate, devenind uneori de-a dreptul agasante în special în situaţiile în care primarii localităţilor nu cer nimic în schimb de la beneficiarii Legii 416, nici măcar în situaţii critice (inundaţii, zăpadă abundentă, etc).


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *