Inspectoratul şcolar „sparge” 48 de MILIARDE lei vechi pentru foştii elevi ajunşi şomeri

Distribuie articolul:

 Ialomiţa este un judeţ din care tinerii pleacă, deoarece aici nu-şi găsesc loc de muncă. În Ialomiţa  unităţile de învăţământ, aproape că nu se pliază deloc pe nevoia mediului de afaceri, în ceea ce priveşte calificarea elevilor în meserii căutate de către firme.

Este părerea patronilor care, de ani de zile, se confruntă cu o criză de meseriaşi. Chiar şi când Liceele „scot” promoţii de aşa-zişi meseriaşi, aceştia se dovedesc a nu fi nici pe departe pregătiţi a presta de calitate într-un loc de muncă în care se angajează.

Cu ATELIERE dotate cel puţin insuficient, dacă nu cumva rămase la stadiul empiric, în care câteva menghine şi nişte pile tocite reprezintă toată „trusa cu scule”, unităţile de învăţământ nu reuşesc să îi înveţe – şi PRACTIC, nu numai teoretic! – mare lucru pe elevi.

De ani de zile, cheltuind impresionant de mari sume de bani,  Inspectoratul Şcolar Ialomiţa  desfăşoară tot felul de CURSURI, despre care mare lucru nu se poate afla pe parcursul derulării lor.  Şi-asta, deoarece mai toţi „Generalii” care s-au succedat la Puterea administrativă a acestei structuri bugetare, au avut tot interesul să nu se afle că, în fapt, PRACTICA şomerilor este precum cea a elevilor.  Adică, cel puţin deficitară! Deşi, în repetate rânduri, aici, în ziarul Ştirea, noi am scris că a cam început să „bată la ochi” această pre(a)ocupare a Inspectoratului, nici un „Organ de control” nu a fost curios să vadă dacă nu cumva „e ceva putred în Danemarca”!  Mai ales că, nu puţini sunt cei care îşi exprimă părerea că acolo, în unităţile şcolare, NU se face ceea ce trebuie să se facă, şi-anume: PREGĂTIREA PRACTICĂ a elevilor.   

Alţi bani, altă… generaţie de (ne)calificaţi   

 Joi, 23 septembrie 2021, Inspectoratul Școlar Județean Ialomița și Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Ialomița au organizat conferința de lansare a Proiectului „Tineri educați”.  

Proiectul este cofinanțat din FSE prin POCU 2014-2020, şi se implementează timp de 30 de luni, respectiv în perioada 23.06.2021-22.12.2023.

În toată această perioadă, cică, şomerilor li se asigură „măsuri integrate de sprijin – consiliere psihologică și orientare profesională dublate de sprijin financiar pentru reîntoarcerea în sistemul de educație în programe de tip „A doua șansă”, inclusiv în programe de formare profesională inițială pentru 411 tineri NEETs cu vârsta de 16-29 de ani înregistrați la SPO din județul Ialomița.”

Parteneri ai Inspectoratului Şcolar sunt următoarele unități de învățământ participante în proiect: 

Liceul Tehnologic de Industrie Alimentară Fetești;

Liceul Tehnologic Fierbinți-Târg;

Școala Profesională Bordușani;

Școala Profesională Grivița;

Liceul Tehnologic ”Înălțarea Domnului” Slobozia;

Liceul Tehnologic Țăndărei”

Bugetul este în valoare de FIX 4.802.607,70 lei, din care 4.418.399,10 lei finanţare nerambursabilă din Fonduri Europene.  Şi pentru că, nu o dată, i-am auzit pe cei care (în)făptuiesc asemenea proiecte, zicând că „din moment ce sunt bani de la UE, nu se poate fura din ei”, facem şi noi trimitere către deloc rău-intenţionate supoziţii ce sălăşluiesc în mintea multora.

Căci, oamenii zic că „băieţii deştepţi” care se ocupă de ASTFEL de Cursuri, mai ales în forma lor PRACTICĂ, oferă „parandărăt” din banii care le intră în conturi, ca să fie lăsaţi să facă practica „pe colo, pe dincolo, de nu-i găseşti nicăieri”.  Şi mai zic şi că „UE verifică, dar…de unde să ştie ei „încrengăturile” şi „permutările şi aranjamentele” dintre cei implicaţi în implementarea proiectelor, nu?”.  Întrebarea fiind una care necesită documentare pentru a fi urmată de un răspuns lămuritor, noi nu putem decât să promitem că o vom adresa Inspectoratului Şcolar Ialomiţa! 

Şi pentru că această altă „mare realizare” ne-a fost anunţată printr-un Comunicat de presă, alegem să titrăm chintesenţa informaţiei, ca şi când n-ar fi de-a dreptul născătoare de întrebări, suspiciuni, posibile viitoare acuzaţii… „ Inspectoratul Şcolar a avut în vedere ca acest proiect să răspundă nevoii tinerilor NEETs de a finaliza educația și formarea inițială, astfel încât să se poată integra pe piața muncii și, totodată, nevoii de creștere a posibilităților de angajare a acestora pe plan local ”


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *