VOX POPULI: „LAPAR nu vede şi evaziunea şi nici cât e de scumpă mâncarea?!”

Distribuie articolul:

Produsul Intern Brut este prejudiciat cu suma de 2,5 miliarde de euro din cauza preţurilor de achiziţie practicate de traderi pentru produsele agricole preluate din România, mult mai mici faţă de cele practicate în cazul produselor provenite din ţări precum Franţa, Italia sau Germania, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, Laurenţiu Baciu, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).
 La data de 10 iunie a.c., preţul unei tone de grâu în România era de 227 de euro, în vreme ce la data de 4 septembrie a.c., o tonă de grâu costa 140 de euro. În tot acest timp, pe piaţa europeană preţul de achiziţie al unei tone de grâu nu a coborât sub 180-200 de euro. O situaţie asemănătoare se întâlneşte şi la porumb, unde la data de 10 iunie a.c. preţul unei tone era de 208 euro în România, pentru ca la data de 9 septembrie a.c. o tonă de grâu să ajungă la numai 119 euro. În afara ţării, preţul de achiziţie al unei tone de grâu era de 171 euro. Motivul pentru scăderea bruscă a preţurilor la produsele agricole este legat mai ales de decapitalizarea producătorilor agricoli, precum şi de lipsa spaţiilor de depozitare. Traderii sunt singurii care dispun de spaţii de depozitare şi ca atare ajung să impună şi preţul de achiziţie pe piaţa din România. Drept urmare, există o gaură reală de 2,5 miliarde de euro în PIB-ul României, din cauza practicării acestor preţuri”, a afirmat Laurenţiu Baciu.
Potrivit şefului LAPAR, România este singura ţară din Europa unde producătorii nu beneficiază de subvenţii la motorină. Motorina pentru agricultura din România este cea mai scumpă dintre toate ţările Uniunii Europene. Conducerea Ministerului Agriculturii nu a notificat Consiliul Europei pentru reducerea accizei la motorina aferentă anului 2013. Autorităţile trebuie să ia măsuri urgente pentru remedierea situaţiei, deoarece agricultura este un sector vulnerabil, de care toţi avem nevoie”, a mai spus preşedintele LAPAR. Potrivit ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, producţia de grâu obţinută în 2013 se ridică la 7,296 milioane de tone, fiind cea mai mare din ultimii opt ani, iar la orz şi orzoaică recolta a depăşit 1,511 milioane tone. Altfel spus, reprezentanţii LAPAR sunt de părere că fermierii români nu încasează subvenţii la fel ca fermierii altor ţări? Posibil. Probabil, chiar ! Dar nici fermierii altor ţări  nu-şi permit să vândă „la capul gol” atât de mari cantităţi de produse agro-industriale, producţie neraportată integral, spre a fi integral impozitată, aşa cum fac cei mai mulţi dintre boierii noştri, este? De ce ’mnealor, agricultorii, nu privesc toate neajunsurile lor, în contextul naţional, e o întrebare retorică. Iar răspunsul celorlalte categorii socio-profesionale care nu primesc nici un fel de ajutor din partea statului este acesta: „ …când, acolo „la raft” şi chiar pe tarabele din pieţe mâncarea este scumpă, de ce s-ar vinde ieftin motorina, îngrăşămintele, apa pentru irigaţii, electricitatea şi altele dintre cele de trebuinţă pentru un trai decent?”

 


Distribuie articolul:

6 thoughts on “VOX POPULI: „LAPAR nu vede şi evaziunea şi nici cât e de scumpă mâncarea?!”

 1. Binenţeles..că şeful ăsta de la LAPAR are drreptate în ce spune….concurenţa e disproporţionată…iarStatul cu Sriul şi Arabii fac doar EVAZIUNE..cu plimbatul cerealelor sau actelor…producătorul român e supus unui calvar..în ciclul producţiei…dar dacă ziariştii nu vor să înţeleagă…se leagă de-o subvenţie…sau ce gânduri tâmpite mai au primit electoral–de la vreun partid sponsor de ziar))EVAZIUNEA cu cereale e patronată de PUTeREa politică sub sub supravegherrea şi Îndrumarea SRI))Doar cine-i prost..sau ziarist rău voitor..leagă preţul alimentelor de producţia agrricolă…subvenţionată sau nu!!!Mizeria aia..numită SRI…ar trebui să răspundă–dar ei patronează evaziunea la înalt nivel))Nişte NEMERNICI–sunt ăştia din SRI..puşi să apere securitatea economică….nişte rataţi..de securişti măgureni…puşi pe FURAT–şi aruncat pisica..la alţii))În curte la Olzchim.Hidro;cfr,poştă–tot agricultorii sunt de vină? DEMISIA…MAIOR;COLDEA..şi coabitacii BĂSECU..şi PONTSECU….HOŢILOR::DEMISIA!!

  1. Domnule Dănuţ, iar mănânci fără să rumegi…Eu, Ionica Ghinea, NICIODATĂ nu am primit vreun şfanţ de la unul pentru a i-o trage altuia!!! Subvenţiile SUNT FOARTE MARI ŞI TOTAL NEMERITATE!!!! Sitaru primeşte ÎN FIECARE AN 10-12 MILIARDE de lei vechi. Ţi se pare corect ca restul populaţiei să-i dea banii ăştia lui ŞI ALTOR jmecheri care dau la stat o nimica toată, ne vând produsele scump şi rămân cu terenurile în proprietate? Pe mine nu mă interesează că el, producătorul, vinde ieftin samsarilor deoarece eu cred că din moment ce samsarii NU primesc subvenţii nu cred că preţul de achiziţie e mai mare decât preţul de vânzare direct din câmp. Asta-i o găselniţă de-a latifundiarilor. Ca şi când cei care comercializează produsele, sau cei ce le valorifică în fabrici, sau cei ce le aşază în rafturile magazinelor nu au şi ei cheltuieli tot aşa de mari cum au producătorii… Orice ar crede unul sau altul eu rămân la părerea mea că românii MUSAI să se întrebe: PÂNĂ CÂND O SĂ TOT SUBVENŢIONEZE TOT POPORUL O MÂNĂ DE LATIFUNDIARI???

 2. Io n-am produs cereale..dar am plimbat la cereale..şi acte cu cereale…dar s-a dus fapta..că-i Marcel la pensie şi Tache la puşcărie))) Io ştiu ce spun…se câştigă dublu din tranzacţii,producătorul este sclav.,victimă…sau şi păgubit,dacă e fraier coclit))Am înţeles că reţeaua-i patronată de unii din servicii….iar când e nevoie…mai pică un dobitoc de ungurean ,armân sau rom…pentru orgasmul organilor şi cetăţenilor votanţi de preacinstiţii decidenţi))
  Eu nu mi-aş risca banii pe producţia de cereale))Schema se aplică şi la petroliere…se plimbă..depozitează..se fură cu acte multe luni..la urmă..statul constată paguba..şi ia un fraier….Toate astea se fac cu protecţie SRI–şi restul slugilor..gf,,,poliţie,,fisc,,vamă..))Să ,,scrieţi de bine,,ce aţi înţeles de la mine)))))))))))))

 3. Doamnă dragă….io cred că ai o ură viscerală pe latifundiari))) Eu te rog să te informezi..despre ce şi cum e cu agricultura…în RO..şi UE…mie puţin îmi pasă că Sitaru..sau altul ca el,din altă gaşcă politică ..încasează subvenţii sau a-utoare legale…dacă la miioc e vreo fraudă…avem organe abilitate să rezolve furăciunea,dar nu se poate să -i suspectăm de cele rele…nu se poate să-i denigrăm aiurea…Eu v-am indicat nişte instituţii ce nu-şi fac treaba..sau o fac pt alte interese….Nu am folosit „J” că ascult o muzică ce la tasta ,,j…am opţiuni)))..dar observ că aveţi ceva de neînţeles cu agricultorii…Eu vă repet..Nu-i aşa uşor să faci producţie agricolă!!!Dacă ştiţi ceva de subvenţii date incorect,,scrieţi..faceţi plângeri penale..Eu nu mănânc făr’ să rumeg….Tu scrii şi afirmi prostii când te exprimi despre subvenţii,,””SUNT FOARTE MARI ŞI TOTAL NEMERITATE””..dar poate eşti tu vreo expertă-n agricultură)) Doamnă..io cred că ai ceva cu miliardarii din agricultură..nu înţeleg ce vrei?Dacă legea prevede ceva..cu subvenţii..şi Sitaru ăata o avea hectare multe,IA pe cît are!!Dacă legea aia cu gazele..spune revizie la o lună..o plătim la o lună..Trebuie să înţelegi..că unde-i lege nu-i tocmeală….sau de te dili nihilismul..înţeleg))este de la ..Clopote)))

  1. Păi, tocmai ASTA NU ÎNŢELEGI tu : CĂ SUNTEM DESTUI CEI CARE VREM CA STATUL SĂ NU LE MAI DEA SUBVENŢII. Agricultorii SUNT ai mediului PRIVAT şi TREBUIE să fie trataţi ca toate SRL-urile…

 4. Bunicu-a dat-o-n hip şi hap: mai scoate-un hip, mai bag-un hap. E clar că e luat de cap. Nu fiindcă doarme în dulap – sus, atârnat pe umeraş. Ci fiindcă bate-n sufertaş, duminica, la ceas târziu. Îl văd destul de rar, da’-i scriu.

  Bunicule, (mă jur!) eşti dus. Las-o uşor cu do de sus, mănâncă-ţi pensia supus. Ca să te bucuri cât încape. Speranţa nu mai vrea să crape, guvernele te ţin aproape şi te îngroapă-n ajutoare. Zi bogdaproste, ţin-te tare.

  Vin iar alegeri, iar eşti zmeu, votezi ca prostu’ useleu. Dai cu ştampila-n Dumnezeu. Şi tragi pe nas promisiuni. Prinzi câte-o pungă cu mălai. Eşti hai.

  Viaţa-i atâta de frumoasă: pune-ţi o bască, ia o plasă. Bagă promoţii lângă casă. Se dau hârleţe de hârtie. Apucă câteva. Să fie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *