Vivani, cică, nu poluează. Şi-atunci, de ce Garda de Mediu o (tot) amendează?

Distribuie articolul:

S.C. Vivani Salubritate – Slobozia a fost autorizată să trateze şi să elimine deşeurile periculoase şi nepericuloase. De colectarea şi transportul gunoiului menajer rezultat în gospodăriile populaţiei, în instituţii şi, desigur, pe domeniul public, s-a ocupat până anul acesta, SC Servicii Comunale, firmă condusă de Mariana Iancu, sora lui Vasile Iancu – patronul firmei Vivani.

Apoi, firma Servicii Comunale a fost „înghiţită” de binecunoscuta firmă constănţeană SC Polaris. Din motive lesne de înţeles, un timp Mariana Iancu a rămas să fie tot ea şefa. Nu, nu priceperea (şi, cu-atât mai puţin, destoinicia!) au recomandat-o pe doamna să rămână în conducerea SC Polaris – Punct de lucru Slobozia! Cei care văd şi dincolo de aparenţe, chiar intuiesc şi de ce a fost preferată ea, şi nu oricine altcineva…Dar, până ce vom reveni asupra motivelor din „umbra” Contractului încheiat între Primăria Slobozia şi SC Polaris Constanţa, să vorbim astăzi despre poluarea mediului înconjurător, mai abitir din cauza activităţii acestei firme…Este binecunoscut faptul că o dată pe an, comisari ai Gărzii Naţionale de Mediu trec pe la firmele care, prin activitatea lor, pot polua apa, solul, aerul, mediul înconjurător. În Ialomiţa, mai multe firme au „risc crescut” în ceea ce priveşte poluarea. Aflând despre noile reglementări în ceea ce priveşte internaţionalizarea tratării şi incinerării deşeurilor (ne)periculoase, am fost curioşi să aflăm cât de des sunt „călcate” firme precum cele aparţinând VIVANI, ce (alte) nereguli au mai constat şi pe care, desigur, le-au şi sancţionat „Organele” cu atribuţiuni de control. Şi, graţie răspunsului oferit cu celeritate lăudabilă de către noua conducere a Gărzii de Mediu Ialomiţa, am aflat că „ …La S.C. Pro Air Clean S.A au fost efectuate 2 controale, în luna februarie şi luna mai 2015. Am impus să solicite revizuirea autorizaţiei integrate de mediu pentru punerea în concordanţă a prevederilor Autorizaţiei integrate de mediu cu prevederile Legii 278/2013. Nu au fost constatate depăşiri ale valorilor limită (…) Nu au fost aplicate sancţiuni. (…) La SC Vivani Salubritate S.A au fost efectuate controale în luna aprilie şi luna mai 2015. Au fost impuse următoarele măsuri : Să elimine deşeurile care au perioada de stocare depăşită, potrivit HG 349/2005. (…) Să pună în funcţiune Staţia de tratare Korte. Pentru nerespectarea prevederilor autorizaţiei de mediu, a fost aplicată o sancţiune contravenţională constând în amendă, în valoare de 50.000 lei. …”
Presa vremii a consemnat că Garda de Mediu a efectuat şi anul VIVANI 3trecut un control, prilej cu care comisarii au concluzionat că în depozitul de deşeuri nepericuloase situat pe drumul către Amara, undeva peste drum de Oierie, se află o cantitate de vreo 24.000 de tone de deşeuri rezultate în urma acţiunilor de ecologizare a batalurilor de şlam petrolier. În condiţiile în care şlamul petrolier este cunoscut ca deşeu periculos, fireşte că se impunea, nu numai luarea unor măsuri menite a remedia problema. Mai ales pe latura ei penală, căci este binecunoscut faptul că ele, deşeurile, fuseseră încadrate în mod eronat, ca deşeuri nepericuloase. Dându-şi şi ei seama cât de greu de rezolvat este problema, comisarii au aplicat atunci o amendă. Dublă faţă de cea aplicată anul acesta. Doar că pentru o firmă de talia VIVANI şi PRO AIR CLEAN, a plăti suma de 100.000 lei, cel mult, este un mizilic. Cât priveşte faptul că i s-ar fi impus acesteia, Vivani 1transportarea deşeurilor periculoase pe platforma de decontaminare, acolo unde, cică, pot fi tratate corespunzător toate acele deşeuri contaminate, nu puţini sunt cei care au îndoieli vizavi de respectarea „indicaţiilor preţioase”. Mai ales cei care văd cum arată în prezent ceea ce, pe bani mulţi încasaţi de la Uniunea Europeană, s-a dorit a fi un depozit modern, şi nu o imensă şi insalubră groapă de gunoi…
Ce s-a ales din imperiul VIVANI, cel cuprinzând şi S.C. WASTE LABORATORY S.A. Slobozia, judeţul Ialomiţa (2006); şi S.C. SERVICII COMUNALE S.R.L Slobozia (2008), şi S.C. PRO AIR CLEAN S.A. din sat Stejaru, comuna Perieţi, judeţul Ialomiţa (2012), şi S.C. VIVANI PREST S.A. Slobozia (2013), dar – mai ales! – cum ne afectează pe toţi încrengăturile din spatele unor astfel de firme? Dacă am băga în seamă, fie şi numai faptul că anul trecut, mai precis la data de 22.07.2014, magistraţi ai Tribunalului Ialomiţa au admis cererea firmei Vivani pentru a intra în procedura de insolvenţă, aceasta având o datorie estimată la 42,5 milioane de lei (adică vreo 420 de MILIARDE de lei vechi), şi tot ar trebui să întrebăm cine şi de ce (aş întreba chiar şi pentru cât, dar – deocamdată! – nu e cazul) ar fi lăsat să se întâmple atâtea şi-atâtea farafastâcuri financiar-contabile?
IONICA GHINEA


Distribuie articolul:

One thought on “Vivani, cică, nu poluează. Şi-atunci, de ce Garda de Mediu o (tot) amendează?

  1. Cine minte fura insala Ala-i om de vaza in tara Se plimba in masini luxoase are vile are case Are tot cei vrea buricu Nu e cum spunea nea Nicu Cine munca ala minca Era vremea lui Cosmirca Acu-i vremea lui Patriciu cine munca ia ca . Riciu–- Riciu a muncit o viata acum sta cerseste in piata Cite un leu cite un banut Sa-i ajunga de un ceiut Asta-i Romania mileniului trei unde muncitori sint ca vai de ei Dar la Monte Carlo Coasta de Azur Toti patroni nostri huzuresc acum–– Mai multe asemenea poezi gasiti pe gugal la poezi amatori poet gio0243

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *