Este de notorietate faptul că preşedintele CJ Ialomiţa este un credincios convins, acesta redirecţionând anual sume impresionante de bani publici către biserici, iar asta se poate vedea în toate materialele postate atât pe pagina sa de Facebook cât şi în interviurile date presei locale care vin la pachet cu facturi achitate din banii judeţului. Înclusiv motto-ul promovat de acesta este „nimic fără Dumnezeu”, care la prima vedere pune votantul pe gânduri precum: „Oare Victor Moraru este un nimic fără Dumnezeu? Oare toate proiectele „măreţe” pe care acesta susţine că le-a înfăptuit au fost făcute în cadrul unui parteneriat om-divinitate? Şi dacă da, atunci cât la sută i se poate atribui preşedintelui de judeţeană şi ce procent zeităţii? Poate ar trebui ca EL să candideze pentru un nou mandat de preşedinte al Consiliului Judeţean Ialomiţa, iar Moraru să fie cel mult pe poziţia secundă? Dar dacă totuşi Victor Moraru candidează pentru funcţia de şef al CJI, înseamnă că acesta se consideră mai „tare” ca Dumnezeul pe care îl preaslăveşte? Deci, cine este un mic fariseu?”
Campanie mascată prin intermediul BOR?
Aflat la final de mandat şi rămas fără susţinerea filialei judeţene a social-democraţilor pentru ocuparea unui nou mandat de preşedinte al CJ Ialomiţa după anunţul preşedintelui PSD Ialomiţa – Marian Pavel potrivit căruia el însuşi va candida din partea partidului pentru şefia CJI, Victor Moraru a apelat la ultimul „as din mânecă”: bugetul CJ Ialomiţa. Astfel, potrivit şedinţei care a avut loc la sfârşitul lunii iulie, patru biserici din Ialomiţa urmează să primească sume cuprinse între 100.000 lei şi 400.000 lei. În şedinţa extraordinară din 7 august însă Moraru revine asupra deciziei şi „miluieşte” în plus faţă de cele menţionate mai sus, alte 31 de biserici cu câte 30.000 lei fiecare. Scopurile pentru care bisericile au solicitat sume de bani de la bugetul judeţului sunt mereu aceleaşi: veşnicele lucrări anuale de pictură, reparaţii ale acoperişului şi mai nou instalarea sistemelor de clopotniţă automatizate.
Potrivit hotărârii consilierilor judeţeni la iniţiativa preşedintelui Victor Moraru, mănăstirea „Sfântul Ierarh Nicolae” Hagieni urmează să primească 400.000 lei contribuţie „pe spinarea” tuturor ialomiţenilor pentru realizarea unor lucrări de construcţii şi instalaţii clopotniţă. Trebuie menţionat că această mănăstire este „campioana absolută” a împărţirii banilor în condiţiile în care şi în anul 2019 a primit aceaşi sumă, adică alţi 400.000 lei pentru realizarea unor picturi în interior. Asta fără a lua în calcul banii primiţi de la primăria M. Kogălniceanu, sau de faptul că satul este aproape pustiu, pentru că aproximativ 100 de oameni trăiesc în prezent pe raza acestei localităţi.
Se caută un meşter Manole
De asemenea mănăstirea „Sfinţii Voievozi” Slobozia a primit de la Victor Moraru suma de 250.000 lei pentru sistem electronic pentru automatizarea acestor clopote cu posibilitatea programării orelor din săptămână la care să bată. Aşa cum era de aşteptat, parohia „Sfântul Ierarh Nicolae” din Amara primeşte suma de 250.000 lei pentru reamenajarea bisericii parohiale după ce în şedinţa de la sfârşitul lunii noiembrie 2019 a primit alţi 250.000 lei din visteria CJI, fără ca proiectul de hotărâre să specifice scopul în care va fi cheltuită această sumă de bani.
Pe locul al patrulea în clasamentul etapei de „donaţie” la comanda preşedintelui CJI se află parohia „Sfântul Ilie” din Slobozia care de această dată a primit numai 100.000 lei de la buget pentru realizarea de picturi. La fel ca la ultima „dare de mână” a preşedintelui, lăcaşurile de cult vor avea la dispoziţie 6 luni pentru a face dovada cu documente a modului în care au fost cheltuiţi aceşti bani. Dar noi, la fel ca de fiecare dată când bisericile din Ialomiţa au primit sume importante de bani, suntem convinşi că devizele de lucrări nu vor vedea niciodată lumina zilei. Gurile rele afirmă pe această temă faptul că o parte din bani sunt „sifonaţi”, lucrările sunt executate de voluntari şi o mare parte din sumă intră în buzunarele preoţilor. Aceasta fiind singura explicaţie plauzibilă pentru faptul că anual bisericile repară aceleaşi acoperişuri şi pictează aceeaşi pereţi pe sume consistente de la bugetul judeţului Ialomiţa, de la bugetul UAT-urilor pe raza cărora activează şi uneori chiar şi din donaţiile unor societăţi comerciale autohtone. Ar mai fi şi varianta preoţilor care spun că este numai vina femeilor ce poartă numele Ana, care refuză să se mai lase zidite în pereţii bisericilor de ceva vreme, astfel lucrările stricându-se în timp record…
Victor Ghinea
La Ms Sf Voievozi ar fi PRIORITAR sa existe o toaleta ptr enoriasi…asa zisa „toaleta ecologica” e putin spus focar de infectie, practic NU POATE FI UTILIZATA.
Domnule Ghinea, poti proba ceea ce spui? Este de o gravitate maxima ceea ce sustii. Daca da, adu probe si cei vinovati sa plateasca. Daca nu, ar trebui sa fii dat in judecata pentru raspandirea de informatii false, ba chiar ti-ar trebui si o plangere penala.
Cred ca e a doua varianta, nimeni nu si-ar risca libertatea pentru 30.000 de lei, mai ales ca se fac controale riguroase cand este vorba de bani de la Stat pentru biserici.
Controalele NU sunt făcute vizând SUPRAPREŢUL lucrărilor, încredinţarea executării lor către firmele rudelor/prietenilor preoţimii şi/sau ai „ordonatorilor de credite”. Noi, contribuabilii la buget, ne-am săturat ca politicienii să dea bani bisericilor pentru ca UNII, MULŢI preoţi să fie folosiţi ca „vectori” în campaniile electorale. Sunt destule dovezile că popii „recomandă călduros” enoriaşilor CU CINE SĂ VOTEZE! Aşa că…mai încet cu pianul pe scări, că faceţi zgomot şi se-aude până la enoriaşi…