A vuit presa centrală despre po(z)na cu felul în care au fost transportate primele doze de vaccin ANTICOVID, către spitalele din judeţul Ialomiţa. Şi-n loc să se vorbească, mai aplicat, despre cele (doar) 61 de flacoane, echivalentul a 305 doze, care au ajuns în ziua de marți, 5 ianuarie 2021, să fie administrate, prioritar, cadrelor medicale angajate în Spitalele din Țăndărei, Slobozia și Fetești, în loc să se vorbească despre motivul pentru care spitalul din Urziceni a fost amânat cu o zi la distribuirea dozelor, presa s-a văzut nevoită a vorbi despre cutiile de PIZZA în care au fost transportate vaccinurile.
Fiindcă pe toată perioada pandemiei, DSP Ialomiţa nu a desfăşurat nici o conferinţă de presă, nu a emis nici un comunicat de presă, în care să ofere informaţii despre criza sanitară, problemele din sistemul de sănătate, statistici, măcar, când au văzut po(z)na, sigur că unele mass-media au simţit că e de datoria lor să supună oprobriului public atare sugubeaţă atitudine faţă de transportul „în siguranţă” al vaccinului „salvator” de vieţi omeneşti. Şi, desigur, mulţi au găsit cel puţin neserioasă atare soluţie găsită pentru transportarea dozelor. Căci, la o adică, ar fi putut salariaţii DSP să se gândeasă şi la „impresia artistică” înainte de a ambala dozele în cutii de pizza, nu? Spunem DSP, în speţă DSP Ialomiţa, deoarece DSP se ocupă de pandemia COVID -19. Şi mai spunem că l-am apelat telefonic pe domnul Dan NOEL – directorul DSP Ialomiţa, dar… „prezenta” ocupat!
Deşi povestea cu pizza nici nu ar fi putut fi „opera” Spitalului din Slobozia, totuşi, din motive ce ţin de nevoia de transparenţă şi de comunicare, medicul Tudor Ionescu, cel care este şi purtătorul de cuvânt al unităţii spitaliceşti a simţit că e de datoria domniei-sale să transmită presei această precizare: „Am luat notă de imaginile apărute în presă în care dozele de vaccin împotriva COVID-19 sunt ambalate în cutii de pizza. Dorim să menționăm că spitalul se delimitează ferm de modul de ambalare, fiind doar un beneficiar, logistica și transportul fiind asigurate de terțe instituții. Vaccinurile au fost livrate în respectivele cutii, la rândul lor aflându-se în cutii frigorifice profesionale. Vaccinurile au fost trimise în acest mod de la București, fiind date în primire, astfel, la Spitalul Slobozia. Instituția noastră nu a fost în niciun mod implicată în logistica transferului. Astăzi a fost demarată Campania de Vaccinare în Spitalul Județean de Urgență Slobozia, vaccinându-se 50 de cadre medicale, fără a se înregistra niciun efect advers până la momentul trimiterii acestui comunicat.”
Despre vaccinarea desfăşurată în unitatea spitalicească din Slobozia am prezentat informaţii, pe scurt, AICI
Azi, mai adăugăm că în Ialomița, campania de vaccinare a debutat la Spitalul Județean de Urgență Slobozia, spital care a primit primele 32 de flacoane, pentru vaccinarea a 160 de cadre medicale aflate „în prima linie” cum se spune. De ce doar 428 de cadre medicale din spitalul Slobozia, din cele peste 850 s-au înscris în prima fază de vaccinare? Iată o întrebare la care directorul Spitalului, domnul Patrichi a oferit presei acest răspuns „Este un procent de puțin peste 50%, dar ne înscriem în media națională. Trebuie să adăugăm faptul că un număr relativ mare de cadre medicale are așteptări de a intra în a doua etapă de vaccinare (…) Vaccinul te ajută să recunoască acea proteină care declanșează boala, iar acesta este un mesaj primit mai devreme pentru a începe lupta cu boala”.