Terenurile agricole, după 1 ianuarie 2014…

Distribuie articolul:

Senatorii au adoptat proiectul de lege privind unele măsuri de reglementare a vânzării-cumpărării terenurilor agricole situate în extravilan de către persoane fizice şi de înfiinţare a Autorităţii pentru Administrarea şi Reglementarea Pieţei Funciare.
Proiectul de lege a avut raport favorabil din partea Comisiei pentru agricultură, silvicultură şi dezvoltare rurală.
Potrivit AGERPRES, ministrul Agriculturii a explicat că a iniţiat acest proiect de lege deoarece, conform Tratatului de aderare la Uniunea Europeană, de la 1 ianuarie 2014 se liberalizează piaţa funciară şi este important să există norme care să reglementeze acest lucru. „Am avut această preocupare tocmai pentru a pune mai bine în valoare terenurile agricole şi pentru a crea un cadru favorabil comunităţilor locale să îşi îmbunătăţească activitatea agricolă. Această liberalizare se referă la cetăţenii Uniunii Europene. (..) Cetăţenii din afara Uniunii Europene pot să achiziţioneze terenuri agricole în extravilan numai dacă au reşedinţa pe teritoriul unuia dintre cele 28 de state membre ale Uniunii Europene sau în condiţiile în care există tratate între Uniunea Europeană şi acele state sau acorduri de liber schimb între statele membre şi statele din care provin”, a explicat ministrul. (…) Menţinem pentru arendaşi, extindem la vecini, pentru că dorim comasarea terenurilor agricole, al treilea prag către tinerii fermieri, aşa cum sunt definiţi ei în legislaţia europeană ca având până în 40 de ani, pentru că ne dorim să întinerim populaţia care lucrează în agricultură. (…) Al patrulea prag de preempţiune se referă la stat, reprezentat de noua Autoritate pentru Reglementarea Pieţei Funciare, a explicat Constantin. Ministrul a precizat că nu este vorba despre înfiinţarea unui nou organism, ci de transformarea şi lărgirea atribuţiilor Agenţiei Domeniilor Statului cu tot cu personalul aferent în Autoritatea pentru Reglementarea Pieţei Funciare.
Potrivit lui Constantin, noua lege simplifică procedurile de vânzare. „Persoana fizică din mediul rural care doreşte să vândă un teren agricol face un singur drum la primărie în care prezintă oferta pe care o are de la un anumit cumpărător, cetăţean român sau străin, după care trebuie să aştepte 30 de zile”, a precizat ministrul Agriculturii, adăugând că, după expirarea celor 30 de zile, intră în vigoare aprobarea tacită şi există libertatea de a vinde terenul.
Primăria trebuie să îi anunţe pe cei care au drept de preempţiune, a completat ministrul.


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *