* Aproape că nu trece o zi fără ca primarul Vergil Chițac să nu „se încarce de Doamne-ajută” ca urmare a vorbelor „de dulce” rostite, la adresa domniei-sale, de către cetăţenii municipiului pe care-l păstoreşte.
Fie că se vorbeşte despre faptul că oraşul este mizer, ori că parcările/locurile sunt puţine (dar şi că se taxează mult prea mulţi bani pentru ora de parcare), sau că Staţiunea Mamaia, prin extinderea cel puţin iresponsabilă a plajei, stă să fie abandonată de turişti, de vină pare să fie primarul nou ales.
De curând, primarul municipiului – Port la Marea Neagră, a mai dat un motiv de discuţii aprinse şi de vorbe „grele”. A achiziţionat 400 de COŞURI DE GUNOI, ele urmând a fi amplasate pe domeniul public, în speranţa că locuitorii şi, deopotrivă, turiştii, nu vor mai arunca „resturile” pe trotuare şi spaţii verzi, ci se vor învrednici a le arunca în asemenea coşuri, pe cât de scumpe, pe-atât de estetice. Cum au aflat ce mari sume de bani publici au fost „topite” pe-asemenea „bijuterii”, constănţenii (ba chiar şi turiştii!) s-au apucat să înşire pleiada de lipsuri cu care se confruntă municipiul, respectiv cetăţenii. Şi-asta, deoarece, în mintea multora dintre ei nu-şi găseşte loc acceptarea ideii că pentru fiecare astfel de coş de gunoi, se plăteşte 2.748 lei fără T.V.A., dar și 192 lei, fără T.V.A., pe montare fiecăruia.
Drept răspuns, Primăria le-a oferit aceste gânduri bune şi de preamărire:
„Istoria a demonstrat că alegerea mobilierului stradal în Constanța trebuie să fie făcută cu mare atenție din mai multe motive. Volumul mic al coșurilor de gunoi existente, faptul că metalul ruginea în scurt timp din cauza mediului salin și mai ales faptul că zi de zi erau vandalizate zeci de recipiente stradale pentru gunoi a determinat Primăria Constanța să achiziționeze un alt model de coș pentru oraș. Astfel, de curând, municipalitatea a cumpărat și a început să monteze, în special în zonele de promenadă, zone pietonale, intens circulate, coșuri de gunoi de mari dimensiuni (110 litri), care vor înlocui recipientele existente de 38,60 sau maximum 70 de litri de pe străzile Constanței.
Spre deosebire de acestea din urmă, noile coșuri de gunoi sunt acoperite pentru a reduce la zero riscul de împrăștiere și sunt construite din materiale rezistente la radiațiile UV, la mediul coroziv de la malul Mării Negre și, mai ales, la comportamentul agresiv al unor cetățeni certați cu bunul simț. Ținând cont de toate acestea, putem spune că noul model răspunde cel mai bine cerințelor din municipiul Constanța, iar raportul calitate/preț este cel mai avantajos. Facem din nou apel la constănțeni să le folosească și să nu mai arunce gunoiul la întâmplare, să păstreze curățenia și să nu mai lase urme pe unde trec. Doar împreună putem avea un oraș curat și frumos, prin care să ne plimbăm cu plăcere.”