Buget de 750 de miliarde pentru Spital

Distribuie articolul:

Nu ştim dacă această solicitare care poartă semnătura managerului interimar Iancu Mariana vine ca urmare a unei analize asupra preşedintelui CJI – Moraru Victor, care doreşte să pară un credincios convins dar iată că „pe nepusă masă” Spitalul Judeţean de Urgenţă Slobozia vrea să umple visteria spitalului imediat după sărbători. Şi pentru că an de an vedem conducătorii instituţiilor publice locale şi judeţene cum îşi dau ochii peste cap şi gândesc profund acţiuni pe termen mediu şi lung, chipurile în interesul cetăţenilor judeţului Ialomiţa, am decis ca de această dată să aducem în prim plan rectificarea bugetară pe care Spitalul Judeţean de Urgenţă Slobozia o solicită. Deşi prevederile hotărârii nr. 48 din data de 23.03.2017, aprobate prin votul majorităţii consilierilor judeţeni, pecetluiau Bugetul de Venituri şi Cheltuieli al Spitalului Judeţean ca fiind în sumă de 34.943.000 lei, iată că se demonstrează încă o dată că „somităţile” care se Moraru Victor-2ocupă de bugetele instituţiilor publice, habar nu au care sunt cu adevărat necesităţile băneşti pentru aceste unităţi şi la numai 15 zile distanţă Spitalul solicită o rectificare bugetară. Scuza este una clasică, şi presupune ca în subsolul paginii de final a solicitării înaintate de Spital către CJI, să se facă menţiunea conform căreia din cauza contractelor care nu s-au încheiat cu Casa de Asigurări de Sănătate Ialomiţa,  Direcţia de Sănătate Publică Ialomiţa şi Institutul de Medicină Legală Mina Minovici, fondul aferent salariilor de bază va avea adăugiri de 20.384.000 lei, scris desigur cu un corp de literă minuscul, probabil pentru a nu periclita pretenţiile privind stilul de redactare al propriului nume când vine vorba de conducătorul de trib Moraru „talpă iute”.

 Obrazul subţire cu cheltuială se ţine

Deşi bugetul iniţial de peste 381 de miliarde a fost împărţit „frăţeşte” prin asta înţelegând că aproximativ 180 miliarde aveau să ajungă efectiv în buzunarele angajaţilor din unitatea medicală, iar restul bugetului urma a fi cheltuit pentru buna funcţionare a unităţii spitaliceşti, precum şi pentru achiziţia de diverse medicamente, o hrană mai bună calitativ pentru oamenii internaţi, ş.a.m.d. iată că noua împărţeală bugetară a dublat numai salariile. Carevasăzică „şeful la banii de la judeţ” s-a scotocit prin buzunare şi a mai găsit ceva mărunţiş pe care urmează să-l aprobe împreună cu ai săi consilieri din dotare, pentru a atinge suma de 75.287.000 lei, altfel spus, peste 752 miliarde de lei. Probabil, când cetăţenii contribuabili află de o sumă aşa mare de bani, cred la fel de mult că odată cu transferul de bănet din conturile judeţului în conturile spitalului, numărul serviciilor medicale de calitate va creşte exponenţial, dar din păcate, ne vedem nevoiţi să vă anunţăm că aceste promisiuni nu sunt adevărate nici în acest an. În acest moment, singura certitudine pe care o avem conform documentelor înaintate de Spitalul Judeţean, este că suma de bani stabilită pentru procurarea hranei pentru oameni va creşte de la 355 mii lei până la „uriaşa” sumă de 555 mii lei, în condiţiile în care de două ori mai mulţi bani sunt prinşi la capitolul „Tichete de masă”, adică 1.292.000 lei. Ce rezultă din această comparaţie? Probabil că în viziunea managerului şi directorului financiar-contabil, bolnavul este om numai pe jumătate. Sau că doi oameni internaţi, abia-abia valorează cât un subordonat de-al doamnelor, şi exemplele pot continua.

 Cele patru dame de pică…bugetul

Tot din anexa care a fost ataşată mapelor consilierilor judeţeni din şedinţa CJI , am fost surprinşi să aflăm că membrii comitetului director, patru la număr, au fondul aferent salariilor de bază pe anul 2017, în sumă totală de 387.000 lei. Un calcul simplu ne arată faptul că lunar, fiecare din cele patru doamne, ridică de la caseria unităţii spitaliceşti 8.062 lei. Iar astaspital sefi fără să adăugăm faptul că două dintre acestea, mai câştigă cel puţin încă pe atât, una fiind director medical iar cealaltă director îngrijiri. Cât despre celelalte două şefe, una manager iar cealaltă director financiar-contabil, nu ştim cu siguranţă dacă au şi alte surse de venit de la unitatea medicală pe care o coordonează, deşi oameni din „sistem” insistă că şi acestea din urmă, realizează la rândul lor alte venituri salariale suplimentare. Până la votul final al reprezentanţilor judeţului, vă sfătuim să mergem toţi pe principiul lui Hagi: „ Ai, n-ai mingea, dai la poartă”, sau cu alte cuvinte, fie că eşti sau nu bolnav, dă o şpagă că nu se ştie niciodată.

 Victor Ghinea


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *