PSD intervine pe piaţa de energie

Distribuie articolul:

Ştefan Muşoiu, deputat de Ialomiţa: Protejăm consumatorii vulnerabili prin reglementarea acestei piețe și prin acordarea de vouchere!”

PSD propune în Coaliție două măsuri urgente astfel încât românii să fie scutiţi de problemele pe care le-ar putea ridica plata facturilor pentru consumul de energie pe perioada rece a anului. „Le solicităm partenerilor de guvernare revenirea în regim de urgenţă la reglementarea pieţei de energie şi acordarea de vouchere consumatorilor vulnerabili. Numai în acest fel vom putea pune capăt tranzacţiilor speculative cu energie, iar operatorii serioşi din acest sector vor ajunge să funcţioneze eficient în condiţii comerciale predictibile. Mai mult, vom reveni cu propunerea noastră, a celor de la PSD, făcută încă din ianuarie, cu privire la utilizarea banilor europeni pentru acordarea de vouchere de energie pentru consumatorii defavorizaţi”, explică preşedintele executiv al PSD Ialomiţa, Ştefan Muşoiu, strategia social-democraţilor. Preşedintele Comisiei pentru afaceri europene a Camerei Deputaţilor dă asigurări că soluţiile PSD sunt cele mai bune pentru populaţie, mai ales că ele se pliază și pe exigenţele Comisiei Europene. Potrivit lui Muşoiu, forul european intenţionează să introducă un mecanism de plafonare a preţurilor la gaze naturale la nivelul întregii Uniuni.

O altă propunere a PSD, enunţată încă din luna ianuarie 2022, şi care va fi reluată în cadrul Coaliţiei, este utilizarea fondurilor europene disponibile pentru acordarea de vouchere de energie consumatorilor vulnerabili, astfel încât să se evite procedurile birocratice şi să se asigure o protecţie reală pentru această categorie. Amintim că, tot la inițiativa PSD, actualul Guvern a aplicat deja această soluţie de utilizare a fondurilor europene pentru o serie de măsuri de sprijin ţintite către categoriile sociale cele mai vulnerabile, exemplul cel mai relevant fiind cel al tichetelor sociale oferite prin programul guvernamental „Sprijin pentru România”. „I-am informat pe colegii mei că există fonduri europene, disponibile pentru acordarea de vouchere de energie consumatorilor vulnerabili, şi că astfel oamenii vor fi puşi la adăpost în faţa posibilelor fluctuaţii externe ale preţurilor pentru energie, de pe bursele internaţionale, dar şi că în acest mod nu ne vom lovi de proceduri birocratice”, a punctat deputatul PSD. Pe de altă parte, iniţiativa PSD vine în contextul în care mai multe companii din acest domeniu şi-au manifestat deschiderea către o formulă de reglementare a pieţei pe o durată determinată, care să asigure stabilitatea preţurilor de tranzacţionare. Reamintim că, încă de la începutul crizei energetice, PSD a susţinut că revenirea la o piaţă reglementată, pentru un interval limitat de timp, reprezintă calea cea mai sigură pentru combaterea speculei şi protejarea cetăţenilor şi a economiei naţionale. (P)


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *