Primarii „strâns uniţi” în AMR, iată ce au cerut şi ce au obţinut de la Guvernul României

Distribuie articolul:

* Conducerea Asociației Municipiilor din România a participat marți, 19 ianuarie, la o întâlnire cu domnul Florin Cîțu, Prim-ministrul Romaniei şi cu domnul Attila-Zoltán Cseke, Ministrul dezvoltarii, lucrărilor publice şi administraţiei, pe tema Bugetului de stat pe anul 2021. Cum era de aşteptat, cei prezenţi la întâlnire nu au discutat nici reorganizarea Administraţiei Publice Locale, nici imperios necesara renunţare la indemnizaţie a hoardelor de consilieri locali, aspecte care grevează Bugetul consolidat al statului, respectiv bugetele locale.

Pe agenda s-au aflat următoarele teme:

– legea bugetului de stat pe anul 2021

– reluarea şi finalizarea procesului de descentralizare

– modificarea Codului Administrativ

– evaluarea cadrului instituţional privind funcţionarea PNRR (Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă )

– finanţarea burselor şi a transportului elevilor.

– modificarea legislaţiei privind achiziţiile publice pentru dotarea şi întreţinerea centrelor de vaccinare,

– legea salarizării.

În urma consultărilor cu domnul Florin Cîțu, Prim-ministrul României s-au agreat următoarele:

  1. Începând cu ianuarie 2021 cheltuielile pentru indemnizațiile lunare ale persoanelor cu handicap grav de la nivelul Municipiilor şi sectoarelor municipiului Bucureşti, drepturile asistenţilor personali ai persoanelor cu handicap grav, centrele de asistenţă socială a persoanelor cu handicap, sistemul de protecţie a copilului, se vor finanţa astfel:

– 90% de la bugetul de stat

– 10% din bugetele locale.

– Guvernul va reglementa componenţa comisiilor de evaluare a dosarelor pentru persoanele cu handicap şi va include în acestea reprezentanţii municipiilor.

  1. Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) :

– va relua şi va accelera procedurile privind transferul bunurilor, imobilelor, terenurilor din domeniul public / privat al statului, către autorităţile locale,

– va elabora o lege sectorială pentru transferul bunurilor imobile aflate în proprietatea Ministerului Tineretului şi Sportului ( MTS ) către municipii,

– va ugenta procedurile de transfer ale acestora şi va permite cadastrarea şi intabularea bunurilor după transferul acestora către municipii

– va colabora cu AMR pentru modificarea prevederilor Codului Administrativ.

  1. S-a agreat elaborarea unui proiect al “Legii zonelor metropolitane “ care va fi sustinut de Guvern.
  2. S-a acceptat propunerea AMR privind analizarea creşterii plafonului actual pentru autorizarea tragerilor din finanţările rambursabile, care este în prezent de 1.200 mil. lei, pentru anii 2021/2022 / 2023. (Autorizarea tragerilor se face prin Comisia de Autorizare a Imprumuturilor Locale – CAIL).
  3. Suportarea costurilor burselor şi a transportului public pentru elevi de către Guvern. 

Florin Citu, Prim-ministru al Romaniei, a asigurat primarii de municipii, referitor la consultarea în elaborarea ghidurilor, pentru programele cu finanţare europeana care fac parte din acordul de parteneriat dintre Romania şi Comisia Europeană, aferente perioadei de programare 2021-2027 şi pentru Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Emil Boc –  Primarul municipiului Cluj-Napoca, cel care este şi Preşedintele AMR,  l-a asigurat pe Prim-ministrul României, de susţinerea AMR, în ceea ce priveşte iniţiativele guvernamentale care privesc reforma statului, insistând asupra respectării  principiilor europene consacrate referitoare la subsidiaritate, autonomie locală şi transferurile de responsabilităţi, către municipii, doar cu asigurarea sursei de finanţare.

 


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *