Primăria Slobozia să ia aminte la exemplul negativ al Parcului Fotovoltaic din Amara!

Distribuie articolul:

* Primarul municipiului Slobozia are şi el gânduri de independenţă…energetică!

Deşi oraşul Amara, situat nu departe de Slobozia, poate sta mărturie a faptului că, în realitate, proiectele de acest fel, nu pot rezolva, nici pe departe, problema consumului de energie „clasică” furnizată de către Operatorii/Distribuitorii consacraţi, iată că primarul Dragoş Soare „calcă pe urmele” ex-primarului Victor Moraru şi „înfige” în ochii consilierilor un proiect de Hotărâre.

Moda şedinţelor EXTRAORDINARE începe să aibă un înţeles mai…aparte. Cei care ne-am întrebat de-atâtea ori, de ce se petrec atât de multe şedinţe „pe repede-nainte”, în care pe Ordinea de zi figurează numai un Proiect, încet-încet am înţeles că nu întotdeauna fondurile europene, cu-ale lor proceduri, modificări de azi pe mâine, sunt cele care determină întâlnirile consilierilor „în urgenţă”. Cei care chiar vedem şi dincolo de aparenţe am înţeles mai demult că, în fapt, graba de a aproba este o „găseliniţă” prin care ceea ce s-a stabilit „la masa verde” să fie aprobat, repede, fără prea multe discuţii, ca şi când…!

 Nota conceptuală „crescută sub Soare”

 Nota Conceptuală este o altă „găselniţă” prin care se mai „toacă” nişte bani publici. Înainte vreme, după ce se consulta cu nişte specialişti, primarul propunea consilierilor aprobarea unei idei „din capu’ lui”, întocmind ceea ce se numea: „Expunere de motive”. Urma aprobarea acelei idei, se întocmea un Studiu de Fezabilitate care se aproba şi el, şi se încheia Contractul de execuţie a lucrării. Nu ştiu mulţi când a apărut pe „panoplia” cu documentaţii, aşa-numita „Nota conceptuală”. Ştiu însă că, în unele cazuri, ea costă „un pumn de bani”!

În cazul de faţă, Nota Conceptuală urmează să fie aprobată în şedinţa EXTRAORDINARĂ ce urmează să se desfăşoare în ziua de 07 octombrie a.c.

Ce relevă această Notă Conceptuală? Întinsă pe 16 pagini, în ea găsim şi vreo câteva succinte informaţii despre terenul pe care urmează a fi amplasate PANOURI FOTOVOLTAICE, despre numărul de beneficiari ai acestui sistem de producere a energiei electrice (din moment de sunt numai vreo 33.000, înseamnă că „nu bate” până-n cartierele Bora şi Slobozia Nouă, nu?), despre structura panourilor, kitul complet de instalare, durata de funcţionare (25 de ani, cu performanţă de 85% ), dar mai ales despre beneficiile de care se va bucura beneficiarul (adică Primăria, adică cetăţenii), despre care în Nota Conceptuală se precizează că „acest proiect îl va pune la adăpost de fluctuaţiile preţurilor de pe piaţa energiei şi va aduce bugetului local economii considerabile” 

La Amara, un proiect similar a fost un fiasco…

 Zilele trecute, am transmis către Primăria Amara întrebări vizând proiectul „ realizarea de noi capacităţi de producere a energiei electrice, pentru consum propriu, prin valorificarea resurselor de energie regenerabilă.

În răspunsul oficial remis de Primărie, se precizează : „ Rezultatele implementării proiectului sunt sub aşteptările beneficiarului, întrucât energia furnizată nu acoperă cheltuielile de funcţionare şi întreţinerea” (…) Energia regenerabilă reprezintă 5% din totalul energiei consumate de UAT Amara. În concluzie, vă comunicăm că centrala fotovoltaică nu are eficienţă economică, dar conform proiectului şi finanţării cu bani europeni a fost menţinută în funcţiune timp de 5 ani, conform obligaţiilor asumate” (…) Menţinerea în situaţia de ineficienţă economică se datorează refuzului ENEL ENERGIE de aplicare a prevederilor Legii 220/2008 de acordare a serviciului de regularizare cantitativă pentru energia produsă şi energia consumată, la acea dată oferind un preţ de cumpărare de 4,5 ori mai mic decât preţul reglementat”…La Amara, peste 33 de MILIARDE de lei vechi a cheltuit ex-primarul  Victor Moraru pe-atare afacere care, iată, s-a dovedit a nu fi fost decât întru îndestularea unora…! Cât va costa la Slobozia, rămâne să aflăm şi, desigur, să vă comunicăm!  


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *