Primăria Cosâmbeşti cheltuie în fiecare an aproape jumătate de miliard pe plata consilierilor locali

Distribuie articolul:

  • La fel ca TOATE comunele, oraşele şi municipiile României, comuna Cosâmbeşti este condusă în plan administrativ, de către nişte „băieţi deştepţi” puşi pe listele partidelor care formează aşa-numitul „eşicher politic”.

Judeţul Ialomiţa are 66 de localităţi şi, la un calcul „cu creionul pe hârtie reiese că sunt vreo 800 de consilieri locali şi judeţeni. Şi-aceşti 800 de indivizi primesc ca indemnizaţie 5 – 10% din salariul primarilor. Cum de vreo 2 ani salariile primarilor (ca şi cele ale tuturor birocraţilor de prin Primării) au crescut considerabil, pe cale de consecinţă au crescut şi indemnizaţiile consilierilor. Ce fac consilierii? Păi, în teorie ei ar trebui să STUDIEZE toate aşa-numitele „Proiecte de Hotărâre”, în baza cărora se petrec toate „realizările măreţe” dintr-o localitate! În realitate, însă, cei mai mulţi dintre consilieri habar nu au ce votează, înţelegerea „meandrelor concretului” dintr-un Studiu de Fezabilitate şi un Deviz general fiind un adevărat mister. Cum nu se pricep şi nici nu îndreabă ca să se lămurească înainte de a vota, cei mai mulţi dintre ei ridică mâna, votează şi încasează!

Am fost curioşi să aflăm cam cât cheltuie o comună, într-un an, cu răsplata celor doar câteva ore (4-5) pe care consilierii le petrec în şedinţa „pe Comisii” care precedă şedinţa ordinară. Comuna Cosâmbeşti este cea pe care, absolut întâmplător (aveam pregătite nişte întrebări pentru alt subiect, aşa că doar am adăugat-o şi pe cea referitoare la indemnizarea consilierilor locali!) o dăm de exemplu cu privire la banii publici „tocaţi” pentru ajutoarele „băieţilor deştepţi” care hotărăsc soarta comunei, a localnicilor. Aşa am aflat că localitatea Cosâmbeşti are 11 consilieri locali pe care-i şi plăteşte, cel mai probabil „cât nu face”! Căci, conform documentelor financiar-contabile, anul trecut s-a cheltuit suma de 43.264 lei pentru plata lor. De ce intră în buzunarele celor 11 politicieni atâta bănet? Când îi întrebăm, (i)responsabilii din fruntea localităţii, politicienii invocă Legea care stipulează că onor consilierii trebuie plătiţi, bla, bla, bla. Este lucru ştiut că onor consilierii NU RESPECTĂ LEGEA, Rapoartele de activitate lipsind de pe panoplia cu „realizări măteţe”. De ce-şi permit consilierii să nu dea socoteală în faţa cetăţenilor care, deşi nu i-au ales uninomibal, i-au acceptat pe listele partidului pe care l-au votat? Deoarece, primarul, oricare ar fi el, are interesul să facă „front comun” cu consilierii, el având nevoie de votul lor care să poată face cheltuielile alea, unele de-a dreptul oneroase pentru buget.

Primarul longeviv şi „realizările măreţe”

Să mai reţinem că domnul Popescu Bogdan, primarul comunei Cosîmbeşti (cel care este în Primărie din anul 1992, mai întâi ca viceprimar, apoi primar, începând cu anul 2000) a avut pe mână anul trecut un buget însumând aproape 60 de MILIARDE lei vechi. Mai exact, 5.485.136 lei. Şi dacă v-am spus câţi consilieri locali are comuna, să vă spunem şi câţi angajaţi are Priomăria. Are tot 11 angajaţi! Şi răsplata muncii acestora a însemnat o „căruţă de bani”, da! Aproape 8 MILIARDE lei vechi. Mai exact 778.826 lei. Pe ce-a cheltuit domnul Bogdan Popescu diferenţa de bani? Din cele prezentate, în scris, sub semnătura domniei-sale, reiese că banii s-au cheltuit pentru asfaltarea străzilor, crearea de spaţiu de joacă pentru copii, reabilitarea Grădiniţei, modernizarea Şcoli. Că, lucră(tu)rile sunt începute cu ani în urmă şi cine mai ştie câţi bani s-au „topit” în aceleaşi „realizări măreţe” raportate cu repetiţie, pe cine credeţi că interesează? Că doar nu pe consilierii locali care sunt plătiţi aşa de bine, nu? Pe noi, până să intrăm în „meandrele concretului” (să reamintim vorba lui Ion Iliescu, mai ales cât timp e în viaţă!) privind lucrprile de investiţie, ne-a frapat evidenţierea faptului că Primăria Cosîmbeşti deţine în proprietate 396 de hectare de păşune care a fost dată Asociaţiei Crescătorilor de Bovine, Caprine, Cabaline, iar pentru această concesiune, în bugetul primăriei au intrat 15.768 lei. Cine sunt membrii Asociaţiei, cât de mult profit au ei de pe urma vânzării produselor rezultate de la vacile, caprele şi caii ce pasc pe păşunea Primăriei, dar – mai ales! – cine suportă cheltuielile necesare întreţinerii terenului folosit drept păşune, ar fi foarte interesant de aflat! Până obţinem aceste informaţii, să vă mai spunem că, dacă localităţile judeţului nu ar primi bani de la Bugetul naţional/judeţean, din ceea ce adună primarii din impozitarea imobilelor (case + curţi +terenuri) aparţinând locuitorilor, nu s-ar putea plăti nici curentul de pe uliţe, darămite salariile alea…!

 


Distribuie articolul:

2 thoughts on “Primăria Cosâmbeşti cheltuie în fiecare an aproape jumătate de miliard pe plata consilierilor locali

  1. Sa va mai interesați și care este cuantumul total al subvențiilor primite de la stat pentru aceste pasuni și în buzunarele cui întra acestea.

  2. Primarul a infiintat Asociatia Crescatorilor de Animale Cosambesti si a fost si presedintele asociatiei pana anul trecut si primar; el centra, el dadea cu capul 😂😂😂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *