Primăria bagă 55 de MILIARDE lei vechi în modernizarea Parcului „de la E14”

Distribuie articolul:

Numai cine nu vrea să accepte realitatea, nu vede că Slobozia a ajuns să fie o amărâtă de localitate care nu mai are de multă vreme imaginea pe care trebuie să o aibă un municipiu cu pretenţii de a fi considerat „reşedinţă de judeţ”.

Cine mai are un dram de bun-simţ (estetic, măcar!) pricepe că undeva, cineva, cândva a greşit. Organizatoric şi politico-administrativ. Primăria este, desigur, cea dintâi vizată când vine vorba despre cum arată şi se dezvoltă (?) orăşelul acesta.

Cine mai are şi o vârstă ceva mai înaintată, poate să compare imaginea (de ansamblu, dar şi de detaliu!) de-acum, cu cea de-acum 25 – 35 de ani. Arhiva, chiar şi cea online, a  oricărei publicaţii locale poate sta mărturie a faptului că aici, în Slobozia, nu s-a produs un „salt calitativ”, ci un regres abominabil. Ani de-a rândul, TOŢI primarii succedaţi la conducerea urbei au „tocat”, anual, porcoi de bani publici, chipurile, pentru dezvoltarea şi înfrumuseţarea municipiului. Piaţa Revoluţiei este emblematică pentru nepriceperea dublată de nemernicie a primarilor secondaţi de hoardele de specialişti din cadrul Primăriei, dar şi din afara instituţiei. În orice ţară civilizată, un pseudo-arhitect şef, aşa cum a avut Slobozia, era tras la răspundere. Cum, însă, Sorin Brânză n-a făcut chiar „de capu’ lui” toate acele „năzbâtii” petrecute în ceea ce priveşte patrimoniul public/privat aparţinând UAT, ani de-a rândul inginerul a fost lăsat să se creadă arhitect. Iar musiul a „a tăiat şi a spânzurat” până ce municipul a ajuns săî arate nici măcar ca un oraş, ci ca o comună.

Cum de-ajunge să coste atâta bănet?!

Părerile cetăţenilor neînregimentaţi politico-bugetar, de-ar fi să le facem publice, ar da de gândit, nu numai „justiţiarilor” de la Curtea de Conturi, ci şi magistraţilor de la DNA.

Părerea celor implicaţi în această vădit supraevaluată investiţie este ceva de….genul”: Parcul trebuie să capete atributele de reprezentativitate urbană;

– În parc este nevoie să se asigure condițiile unui confort urban bazat pe comportament civilizat și educație. De aceea, amenajările și dotările trebuie să satisfacă exigențele unei calități deosebite, care să necesite întreținere ușoară și rezistență mare la solicitare agresivă și la manifestările climatice specifice zonei;

– Prin modul său de organizare și dotare, Parcul E14 trebuie să inspire publicului manifestarea comportamentului civilizat, dat fiind că amenajarea de ansamblu, cât și calitatea dotării și echipării se vor ridica la nivelul diversității aspirațiilor comunității pentru modernitate, confort și stare de bine. (…) Fântâna cu cuvetă din beton care există pe latura de nord-est a parcului oferă o imagine inexpresivă, care, prin banalitatea ei, nu se mai potrivește cu conceptul de modernizare și cu nivelul de exigență exprimat de beneficiar în procesul de validare a direcțiilor de modernizare. Asupra acesteia se va interveni pentru refacerea etanșeității cuvetei, pentru refacerea integrală a instalației hidraulice și pentru îmbunătățirea expresivității volumetrice a ansamblului și a jocului apei; aceasta nu sunt înregistrată cu valoare contabilă.

 C+M e mică, diferenţa aia…, însă, e foarte mare

Pentru investiţia denumită „Modernizare Parc E 14”. Aşa cum vedeţi în imaginea care însoţeşte acest articol de presă, diferenţa este una de-a dreptul uimitoare.  

C+M înseamnă Construcţii + Montaj. Diferenţa între suma totală cheltuită pentru o investiţie, şi C+M merge în Proiectare, Avize şi-alte Taxe pe care Primăriile le plătesc către GAŞCA Arhitecţilor şi a bugetofagilor de la Inspecţia în Construcţii.

La majoritatea lucră(tu)rilor executate cu bani publici, se constată o cheltuială revoltător de mare cu SF-urile/Proiectarea. Deşi „gura târgului” tot urlă că aşa se fac bani în puşculiţa de Partid, în conturile firmelor agreate de Primari, chiar şi în portofelele „băieţilor deştepţi” din sfera politico-administrativă: prin plata „cât nu face” a aşa-numitelor SF-uri. Că i se spune „parandărăt” sau „cota parte” pentru cine-mparte, nu mai contează decât în măsura în care vreun „Organ” chiar s-ar împiedica de asemenea „termeni”.  Sperăm să fie „decât” o greşeală de redactare. Sperăm că, în cazul în care nu este o greşeală de tipar, cineva ne va explica pe ce se vor cheltui banii obţinuţi ca urmare a scăderii C+M din Valoarea TOTALĂ a investiţiei.

Nu de alta, dar e vorba de câteva ’jde MILIARDE. Fie ei şi lei vechi, banii sunt mulţi. Şi-s proveniţi din impozitele şi taxele plătite de cetăţenii acestei localităţi căreia, la o adică, nu-i trebuia, MUSAI, ACUM, să modernizeze acel Parc care, repet, nu e decât un petic de teren pe care n-ar trebui să se aglomereze atâtea „fiţe” într-ale „mobilierului” , prin asta înţelegând acele „lampadare, peluze florale, vegetaţie arboricolă, trasee de promenadă şi meditaţie, blocuri de piatră de carieră cu rol decorativ” cuprinse-n descrierea arhitectului. Care, arhitect, înţelegem că a şi oferit primarului trei variante privind gradul financiar al investiţiei; de la aşa-numita „BAU”  la varianta medie şi maximă. Că primarul Dragoş SOARE a ales varianta maximă, pe cine mai miră? Întrebarea este, desigur, una retorică, deoarece nu mai crede nimeni că primarul cheltuie cu parcimonie banii publici.

Aşa-numitul Parc „de la E 14” este un petic de teren, mobilat cu câţiva pomi şi câteva băncuţe ce „străjuiesc” pe cele doar 3 foarte mici alei, câte are, şi care n-ar putea fi nici mai multe, nici mai mari, deoarece suprafaţa Parcului este cea care este, şi nu va putea fi mărită! Nici dacă se vor scoate copacii vechi de 45 de ani, şi-n locul lor se vor planta mai puţini!  

Ce-o să se facă acolo, pe peticul ăla de teren, o să vedeţi! Teamă mi-e că, la fel ca şi în cazul proiectului „Piaţa Revoluţiei / Parcare subterană” o să arate ca un „chici” care, în scurtă vreme de la inaugurare va deveni ordinar şi insalubru!

IONICA GHINEA                              

 

 


Distribuie articolul:

One thought on “Primăria bagă 55 de MILIARDE lei vechi în modernizarea Parcului „de la E14”

  1. Astept cu nerabdare realizarea acestui maret proiect,am convingerea ca si acest parculet v-a arata la fel de dezolant ca si Oraselul Copiilor care din pacate a devenit Oraselul Bancutelor (de proasta calitate),cu aleii care nu pot fii utilizate,cu arbusti plantati gata uscati si lista poate continua la nesfarsit,Parca costurile pentru acest KITSCH s-au ridicat la peste un milion de euro.Cate lucruri folositoare se puteau face cu aceasta suma…din pacate fenomenul ,,cota parte,, de care pomeneati pe asta se bazeaza ,costuri cat mai mari-parte consistenta.Administratia condusa de actualul primar are obligatia cel putin morala fata de contribuabili acestui orasel, sa fie transparenta privind sumele ce se cheltuie in folosul comunitatii.Nu am vazut in avizierul Primariei sau pe sit-ul lor afisat vreun document cu asa ceva(in campania electorala se promitea asa ceva).Pentru nu a deveni plitisitor o sa inchei cu o ghicitoare:Cat costa un cos stradal?Raspuns: 8000 ron si sunt multe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *