Protest pentru susţinerea aderării României la spațiul Schengen

Distribuie articolul:

Zeci de reprezentanți ai PES activists România, veniți din toată țara şi din diaspora, s-au mobilizat în data de 7 decembrie 2022 în fața sediului Consiliului UE, pentru a transmite mesajele lor de susținere pentru aderarea României la spațiul Schengen, în contextul în care, chiar în respectiva instituție se va adopta decizia privind aderarea țării noastre, în cursul zilei de astăzi. Acțiunea organizată de militanții pro-europeni ai Partidului Social Democrat a avut ca menire să arate, încă o dată, susținerea românilor pentru acest obiectiv important pentru România, mai ales că astăzi, subiectul a fost discutat de către ambasadorii statelor membre în ședința pregătitoare a Consiliului Justiție și Afaceri Interne ce va avea loc în data de 8 decembrie 2022.

„Partidul Social Democrat şi militanții PES activists România au susţinut mereu dreptul ţării noastre de a adera la spațiul Schengen, iar familia noastră social-democrată europeană a sprijinit fără echivoc România. Prin această acţiune am dorit să arătăm, încă o dată, importanța acestui vot atât pentru România, cât şi pentru Uniunea Europeană, dar şi mizele unui răspuns negativ.” a declarat coordonatorul PES activists România, eurodeputatul Victor Negrescu.

La începutul acestui an, PES activists România a continuat, cu sprijinul Partidului Social Democrat, campania privind aderarea României la spațiul Schengen #RomâniiMerităÎnSchengen, prin care au fost contactați direct decidenții europeni care pot influența decizia şi au fost colectate şi transmise reprezentanților din Consiliul Justiție și Afaceri Interne zeci de mii de mesaje de susținere a acestui obiectiv din partea românilor.

Ştefan Muşoiu a fost şi el prezent la protestul de la Bruxelles şi susţine că PSD a utilizat toate pârghiile legale şi democratice pentru a demonstra ţărilor care s-au opus la demersul României, în special Austriei care a rămas singura ţară care nu doreşte să accepte acest proces oricum întârziat nepermis de mult (11 ani), de a face parte ca membru cu drepturi depline din Spaţiul Schengen. „La acest moment, în opinia mea, Austria are o opinie eronată cu privire la migraţia ilegală care ar putea să treacă prin România şi prin Bulgaria întrucât nu sunt folosite aceste rute pentru marea masă a migranţilor ilegal. Mai mult decât atât, acum două zile la o conferinţă a Balcanilor de Vest care s-a desfăşurat la Tirana, Comisia Europeană a venit cu un nou plan în combaterea migraţiei ilegale şi în lumina acestor demersuri pe care inclusiv C.E. le-a făcut, Austria nu ar trebui să mai aibă motive de îngrijorare. România îndeplineşte toate condiţiile tehnice de peste 10 ani de zile, s-a propus ridicarea MCV prin care unele state încercau să blocheze aderarea României la Spaţiul Schengen, mai mult decât atât Comisia Europeană a sprijinit în totalitate aderarea noastră, cancelarul german a insistat pe lângă cancelarul austriac să îşi schimbe poziţia faţă de ţara noastră. Noi în ultima perioadă am fost prezenţi la cel mai înalt for european şi am uzat de acest canal diplomatic al protestului împreună cu coordonatorul PES la nivel local, Alexandru Ştefan, transmiţând aceste mesaje prin care considerăm că României i se face o nedreptate.” a declarat deputatul ialomiţean.

Întrebat fiind despre unele voci din popor care susţin faptul că se face prea mare tevatură pe acest subiect şi că de aderarea României la Spaţiul Schengen nu ar beneficia atât de mult oamenii de rând, deputatul Ştefan Muşoiu a afirmat faptul că aceste afirmaţii nu sunt justificate în condiţiile în care este de notorietate faptul că românii petrec foarte multe ore în şir în vămile de la ieşirea din ţară în preajma vacanţelor şi sărbătorilor. Mai mult decât atât, acesta a subliniat importanţa acestui demers al României din punct de vedere al competitivităţii transportatorilor de mărfuri care au timpi de aşteptate extrem de mari în comparaţie cu cei din statele vestice. „Transportatorii pierd la o cursă în spaţiul U.E. chiar şi 24 de ore iar prin aderarea ţării noastre ei îşi vor putea optimiza costurile devenind competitivi în piaţa transporturilor şi nu numai pentru că toate aceste costuri care vor scădea se vor putea observa şi în buzunarele românilor care cumpără produse din magazine. Mai mult decât atat, nu este vorba doar despre bani ci şi despre respectul pe care românii îl merită pentru că România este un membru cu drepturi depline din spaţiul Uniunii Europene. În cazul în care Austria îşi va menţine această poziţie împotriva României, noi vom continua aceste demersuri şi pe perioada preşedinţiei Suediei din semestrul următor dar şi pe perioada preşedinţiei Spaniei care va deţine această funcţie de la 1 iulie 2023. O altă problemă este faptul că acest subiect este folosit din punct de vedere politic în Austria pentru că ei au alegeri la începutul anului viitor, iar migraţia ilegală este un subiect sensibil în rândul unui anumit tip de electorat din Austria numai că această atitudine nu este deloc echitabilă pentru România şi pentru Uniunea Europeană mai ales în această perioadă a războiului din Ucraina, cu atât mai mult cu cât România a gestionat cu brio până la acest moment fluxul de migranţi din Ucraina şi are parte de apreciere din partea Comisiei Europene cu privire la gestionarea situaţiei de la graniţă.” a declarat social-democratul ialomiţean.


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *