Primăria Amara. Se complică „treaba murdară” descoperită în actele UAT

Distribuie articolul:

* Diploma falsă, apartament locuit ilegal, iată doar două fapte reprobabile, marca Moraru, puse-n discuţia consilierilor locali, de către primarul Staţiunii Amara.    

Auzind că încep să iasă la iveală fel de fel de fapte (dacă nu ilegale, cel puţin imorale!) de-a dreptul samavolnic săvârşite de foştii primari ai oraşului-Staţiune Amara, fireşte că am fost interesaţi de aşa un subiect „fierbinte”!

Şi-aşa cum se procedează la acest ziar, de 20 de ani, am înaintat, cu număr de înregistrare, către Primăria Amara, un set de întrebări. Menite a ne lămuri, întrebările au vizat, în principal, supoziţiile referitoare la deţinerea de către Marian Moraru a unei Diplome FALSE. Care, diplomă, FALSĂ, l-a ajutat să obţină funcţia de ANTRENOR al Clubului Sportiv Amara. Cum răspunsurile la întrebări nu ne sunt date „cât ai bate din palme”, în timp ce noi aşteptam, actualul primar a ieşit cu o postare pe facebook.  Filmată, declaraţie OFICIAL exprimată de primarul Alin-Sorin SANDU, în chiar şedinţa Consiliului Local, a declanşat o „ploaie de meteoriţi” în spaţiul public.

Iar, meteoriţii, de-aia sunt meteoriţi, deoarece roiesc în jur, nu? Aşa se face că s-au declanşat, ca din senin, tunetele şi fulgerele aruncate de trepăduşii/ţuţării/neamurile  care, ani de zile, au fost meteori ai primarului Victor Moraru, mai apoi, ai succesorului său, primarul Măiţă.

Ce spune actualul primar

„ (…) cu referire la Marian Moraru. Toată lumea ştie cum s-a desfăşurat toată chestia. Probabil că la un moment dat în timpul vieţii a făcut rost de o Diplomă de Bacalaureat şi o Foaie Matricolă, le-a folosit, a devenit antrenor (…) Problema este că, după cum ştim, în viaţă tot ce faci, orice acţiune are şi o reacţiune. A venit momentul când reacţiunea a apărut. În urma unei solicitări, a fost făcută această verificare, Liceul respectiv a dat că acea Diplomă şi acea Foaie Matricolă NU ESTE REALĂ, adică nu este scrisă de către ei. Acum, din punct de vedere legal, orice jurist sau orice membru al unei instituţii, când are cunoştinţă de-aşa ceva (mai ales că a venit şi pe mail-ul Primăriei!) este obligat să sesizeze mai departe.

Ştiţi că…se numeşte altfel. Nu se numeşte „tăinuire” că nu este furt, se numeşte, în termeni juridici, neinformarea instituţiilor abilitate, cu privire la un fals şi uz de fals, da? De fapt asta a fost! Am prezentat Comisiei/Comitetului Director de la Clubul Sportiv/Consiliului Local, n-au luat nici o atitudine faţă de Contractul pe care îl are. Singura problemă pe care, nu eu, instituţie Primăriei o are faţă de această situaţie este dacă relaţia contractuală, dintre noi şi el ca prestator de servicii, este influenţată de Diploma FALSĂ? Că, dacă nu este, n-avem nici o problemă! Are o Diplomă falsă, se uită la ea, treaba lui ce face! Dacă nu poate continua în forma aceasta, ca antrenor, cu Diploma de antrenor luată pe baza aceste Diplome false, de Liceu, poate fi, nu ştiu…, instructor auto, cu studii primare, ş.a.m.d. Eu cred că sunt variante. (…)

Se complică „treaba murdară”…

„Problema acum apare că avem o cerere pe legea Transparenţei, în ceea ce priveşte LOCUINŢA. Aici este mai complicat! Este mai complicată decât prima problemă. Pentru că el locuieşte într-un apartament „de serviciu” al Primăriei Amara. FĂRĂ FORME LEGALE . Apartament de care, nu ştiu câţi dintre dvs (consilierii, n.r) ştiţi!? Probabil că unii ştiţi, alţii nu! Aşa cum am aflat şi eu, de curând, că nu avea forme LEGALE. N-a avut nici un Contract, nu are nimic acolo. Am dat o Dispoziţie de crearea unei Comisii, ca să vedem, să facem o cercetare administrativă, pe faptul acesta. Problema este că ne-a fost cerut, tot pe Legea Transparenţei, de către un ziar, şi va trebui să dăm un răspuns, în ceea ce priveşte acest subiect. Este o locuinţă de serviciu unde, se pare că stă acolo, nu ştiu de când. O să vedem, exact, când va fi făcut Raportul, de cât timp stă acolo, cum se plătea, că nu se plătea?! Problema este că el nu are o relaţie contractuală, nu este angajatul Primăriei. Fostul primar Măiţă a schimbat, am înţeles, Statutul acestui apartament, în locuinţă de serviciu. Şi mai grav!

În ceea ce priveşte relaţia cu antrenorul! Pentru că un apartament de serviciu, legea locuinţelor spune că se poate acorda doar pentru personalul angajat care are o relaţie, directă, contractuală cu instituţia. Ori, antrenorul acesta are un Contract de PRESTĂRI SERVICII cu Clubul Sportiv care este subordonat Consiliului Local. Acolo, curentul electric venea pe Primăria, toate…

A locuit, practic, fără o formă LEGALĂ. Nu are un Contract. Nici un Contract acolo! În cazul acesta, nu ştiu ce soluţie putem găsi. Pentru că am înţeles că a făcut şi ceva investiţii în acel apartament. Iertată fie întrebarea, dar cum te-apuci să faci o investiţie într-un apartament pentru care nici măcar nu ai o formă legală să locuieşti acolo? Iar acum s-a creat aşa un scandal public. Din păcate, acest om este folosit ca obiect electoral (…)

Ce putem să facem? Juridic există o varianţă? (…) Eu cred că dacă ar fi existat o variantă, legală, şi ceilalţi primari i-ar fi oferit-o! Pentru că apartamentul a fost renovat pe banii Primăriei. (…) Deci, apartamentul i-a fost încredinţat fără nici un document, nu există nimic scris, nici măcar o Dispoziţie, o Hotărâre a Consiliului Local. Iar ca să existe iniţierea unui Proiect de Hotărâre, trebuie să existe cadru legal. Ori, pentru a acorda această locuinţă pentru antrenorul de lupte Marian Moraru, nu a existat cadru legal şi nici nu există, în acest moment, cadrul legal!  Nu a fost decât o Hotărâre care a transformat acest apartament în locuinţă de serviciu, atât! Aşteptăm să se facă verificările. Vă rog pe fiecare dintre dvs (consilierii locali, angajaţi ai Primăriei, n.r), fiecare ce ştie, ce găseşte documente, să le puneţi la dispoziţie, ca să avem o imagine clară a situaţiei. (…)” a mai precizat primarul Staţiunii Amara, în şedinţa Consiliului Local. 

Deci, sunt mai multe…!

„Referitor la DIPLOMELE FALSE, titlul acela din ziar (n.r. nu ziarul Ştirea, ci un alt ziar!) a fost un titlu mai pompos care n-are treabă cu declaraţia primarului. Noi facem cercetări în continuare. Eu sper să nu mai găsim pe nimeni (angajat cu Diplomă FALSĂ, n.r.), ei spun că mai au nu ştiu câte nume (…) Dacă găsim pe cineva, să nu influenţeze! În principiu, din câte cunosc până acum, ar mai exista o persoană, dar nu are nimic de-a face cu relaţia contractuală cu Primăria. (…) Nu influenţează angajarea lui la Primărie, e bine liniştit, da?”, a ţinut să precizeze acelaşi primar, domnul Alin Sandu.  

În loc de concluzii!

 Mai toţi jurnaliştii ştiu că, în aproape TOATE Primăriile, sunt fel de fel de „încrengături”, fel de fel de legături „bazate” pe grad de rudenie, prietenii, afinităţi, interese financiar-profesionale şi politice. Mulţi dintre cetăţeni nu înţeleg „meandrele concretului” decât dacă jurnaliştii prezintă faptele celor ce conduc Primăriile, localităţile. Cum presa este insuficient susţinută de către mediul de afaceri, iar cetăţenii nu se-arată dispuşi a cumpăra un ziar, a da un anunţ la ziar, ci vor să beneficieze gratis de informaţie, se întâmplă ca „meandrele concretului” să nu poată fi aflate, investigate şi, finalmente, publicate „în timp util”. Pe asta se bazează „iubiţii conducători” : pe faptul că neavând bani nici de benzină, jurnaliştii nu ajung prin localităţile judeţului. Din păcate pentru unii dintre făptuitori, unele localităţi sunt suficient de aproape de Slobozia. Şi, iată, mai e şi Internetul. Reţelele de socializare sunt „materia primă” de care au nevoie jurnaliştii, ca să o prelucreze transformând-o în ştire. Sigur că există riscul ca informaţia diseminată să nască reacţii adverse la adresa jurnaliştilor. Aşa s-a întâmplat şi cu acest subiect „fierbinte” al Diplomelor false şi al apartamentului folosit fără forme legale. Dar, noi ştiind că NU e vina jurnaliştilor că ei au făcut fel de fel de „permutări şi aranjamente”, nu ne simţim decât determinaţi să aflăm cât mai multe informaţii pe acest subiect. Care, subiect, mai mult ca sigur va conduce la alte, şi alte subiecte de presă. C-aşa se întâmplă când „se sparge buboiul”! Şi-odată spart, acest „buboi” stă să facă un adevărat „crater”, mai ales în percepţia publicului faţă de corectitudinea, onestitatea, omenia celor care, ani de-a rândul, şi-au permis a da, mai ales jurnaliştilor, lecţii de moralitate! Fie şi numai întru „răcorirea” sufletului multora dintre noi, cetăţenii,  o să revenim pe acest subiect de presă!  

IONICA GHINEA  


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *