Prefectura are interzis la comunicare, DSP ne zice…DACĂ întrebăm!

Distribuie articolul:

Imediat ce pandemia de SARS- CoV-2 a fost declarată de către OMS, în România, Guvernul a transmis către Prefecturi, inclusiv Prefectura Ialomiţa, o „circulară” în care li se interzicea prefecţilor să comunice presei informaţii legate strict de numărul de pacienţi/infectaţi/decedaţi din cauza (?) COVID.

Un timp, am mai apelat-o pe doamna Manea – prefectul judeţului Ialomiţa rugând-o să comenteze ceea ce noi alasem „pe surse”. Apoi, părându-ni-se că începe să pară a „bătaie de batjocură” multe dintre măsurile heirupiste semnate „pe picior” de premierul Orban şi de-alde Vela, Tătaru, Arafat, am decis că „nu se merită” să mai aşteptăm comunicate de presă de la Prefectura IL, în care, la o adică, ne-ar fi fost transmise „realizări măreţe” pe care nu le-am fi publicat fără să ni se pară că-s „zugrăvite” în culori prea pastelate. Ştiind că, în fapt, toată tărăşenia legată de gestionarea stării de urgenţă, respectiv a celei de alertă a fost gestionată de către DSP Ialomiţa, am adresat conducerii acestei instituţii, câteva întrebări …

Statistici, asimptomatici, timpi, nervi, bani…

Să nu vă imaginaţi, cumva, că informaţiile ne-ar fi fost transmise tot aşa, dacă noi nu am fi întrebat cerându-le a ni le expune „pe căprării”! Aşadar, urmare a întrebărilor punctual adresate, iată ce-am aflat! De la începutul pandemiei şi până la data de 19 iunie, dată la care ne-au fost transmise informaţiile, în Ialomiţa au fost testate 3.864 persoane, pentru care s-au efectuat 5.943 de testări RT-PCR pentru detecţia COVID – 19. Din motive ce ţin nu numai de dotare, DSP Ialomiţa a recoltat un nr de 2.719 teste, restul de 3.221 de teste fiind recoltate de toate spitalele din judeţ şi Serviciul de Ambulanţă Ialomiţa.

Probele recoltate au fost analizate în Laboratoare precum: Institutul „Matei Balş”, Institutul „Cantacuzino”, Institutul „Victor Babeş”, Institutul „Nasta”, Institutul „Fundeni”, dar şi de către Spitalul de Boli Infecţioase Constanţa, Imunomedica Provita Bucureşti. Am fost curioşi să aflăm ce şi cum, în ceea ce-i priveşte pe cei care, conjunctural, au fost depistaţi pozitiv, dar care nu prezintă nici un simptom, ei simţindu-se foarte bine.

DSP Ialomiţa – unitate condusă de directorul Dan NOEL, ne-a oferit, totuşi, un răspuns. „(…) Dintre persoanele depistate pozitiv până în prezent au fost asimptomatice, conform fişelor de supraveghere transmise de spitalele de profil, un număr de 48 de persoane. Dintre persoanele asimptomatice, 18 au fost internate în spitalul Feteşti şi 30 în alte soitale de boli infecţioase. Opt (8) din cele 48 de persoane confirmate COVID-19 şi asimptomatice au fost copiii în vârstă de 14 ani. Durata medie a timpului scurs între testare şi obţinerea rezultatului este de 24 de ore (…)”

Blamabila „Silenzio stampa”

Directorul NOEL şi doamna prefect Manea Toniţa sunt doi oameni pe care PNL Ialomiţa i-a avut la îndemână şi i-a (im)pus în funcţiile care, mai ales în această perioadă de pandemie, au fost utili Guvernului Orban. Pe cale de consecinţă a acestui raţionament, noi, cei de la ziarul Ştirea înţelegem de ce amândoi au „lucrat în tandem” de-o manieră cel puţin blamabilă. Mai ales în ceea ce priveşte comunicarea informaţiilor către presă, via populaţia care, din păcate, a fost sortită să fie cât mai înfricoşată, chiar panicată!

Însă, ce nu înţelegem este de ce, nici după patru luni, Prefectura Ialomiţa nu desfăşoară o conferinţă de presă? Nu de alta, dar nu credem că vreun şef al doamnei prefect Manea Toniţa ar fi putut să-i ceară să nu desfăşoare măcar o conferinţă de presă în care să răspundă întrebărilor jurnaliştilor, mai ales ale celor care nu sunt dispuşi a mai tolera atâta opacitate.


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *