Or fi ei prea mici ca să înveţe o meserie, dar…

Distribuie articolul:

* „1.600 de copii ialomiţeni învaţă la şcoală cum să zâmbească în fiecare zi”. Cine spune asta? Doamna Gica Dinu – inspector „pentru educaţie permanentă” şi coordonator în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Ialomiţa

Când am primit un comunicat de presă din partea Inspectoratului Şcolar m-am grăbit să văd ce ni s-a transmis, eu ştiind că nu o dată îi solicitasem doamnei „General” din fruntea instituţiei-mamă să ceară, la rândul ei, cadrelor didactice să facă un pustiu de bine şi să mai spună şi presei ce se mai petrece pe-acolo, prin Grădiniţele, Şcolile şi Liceele acestui judeţ. Cum aflasem de la unii dintre părinţi că „săptămâna asta nu se face carte fiindcă copiii fac o şcoală altfel” eram pregătită sufleteşte pentru a primi informaţii despre tot felul de acţiuni cultural-artistice şi educative. Îmi imaginasem că odată cu primele raze ale soarelui de primăvară, educatoarele şi învăţătoarele vor „împleti utilul cu plăcutul” scoţându-i pe copii afară din clase, pentru ca acolo, în „mijlocul Naturii” , prichindeii să deprindă câte ceva din „tainele” grădinăritului, de exemplu. Îmi mai imaginasem cum unele dintre învăţătoarele mai în vârstă vor vrea să le-nveţe pe copilele de azi, adolescentele de mâine, mămicile de poimâine, măcar cum se ţine un ac în mână, astfel încât, peste ani, acestea să ştie să-şi repare hainele descusute, ale lor şi-ale copiilor lor. Doar asta nu-mi imaginasem: că atâtea cadre didactice îşi vor găsi preocupare în a-i învăţa pe-atâţia copii, nu numai să zâmbească ci şi să-şi zâmbească! Sau nu (numai) asta ar fi trebuit să înţeleg eu din îndemnul acela, doamnă Gica? În acest caz, poate c-ar fi fost mai bine dacă ne-aţi fi invitat să participăm, să vedem, să fotografiem şi, în cunoştinţă de cauză, să popularizăm atare acţiune pe care, nu mă îndoiesc, dumneavoastră şi colegii dumneavoastră o consideraţi de-a dreptul binefăcătoare…. 

(IONICA GHINEA)

              „ Zâmbeşte-ţi în fiecare zi”…

 65.600 de copii din mediul rural vor beneficia până la finalul anului școlar 2012-2013 de o campanie de conştientizare şi de promovare a normelor de bază în menţinerea sănătăţii desfășurată de Fundaţia Tineri pentru Tineri, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei Naţionale și implicit, inspectoratele școlare județene. Campania face parte din proiectul strategic EDSANO: Educaţie pentru Sănătate – Dezvoltarea curriculei opţionale modulare pentru învățământul preuniversitar Cod: 62075, derulat cu cofinaţarea Fondului Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane.(…) Din judeţul Ialomița au fost cuprinse în proiect 12 de unităţi de învăţământ din mediul rural cu personalitate juridică (grădiniţe și școli gimnaziale) din localităţile: Bucu, Cosereni, Cosîmbești, Gimbășani, Gura Ialomiței, Ion Roată, Lăcusteni, Mărculești, Mihail Kogălniceanu, Movila, Ograda, Platonești, Rădulești, Traian, Valea Ciorii. În aceste unităţi de învăţământ cadrele didactice implicate predau la clasă disciplina opţională „Educaţie pentru sănătate”. Campania se desfășoară sub sloganul „Zâmbește-ți în fiecare zi!” și va implica 1600 de copii preşcolari şi elevi, îndrumaţi de 80 de cadre didactice, coordonate de 12 directori. Temele abordate fac parte din programa cursului opţional de „Educaţie pentru sănătate”, capitolele: Anatomie şi fiziologie; Igiena personală; Activitate şi odihnă; Sănătatea alimentaţiei; Sănătatea mediului; Sănătate mintală; Sănătatea familiei; Consum și abuz de substanţe; Accidente, violenţă, abuz fizic. Şcolarii înscrişi în proiect vor beneficia de materiale educaţionale complementare programei, iar profesorii, de ghiduri şi auxiliare didactice. Pe parcursul proiectului, copiii vor primi lunar materiale promoționale/auxiliare didactice în funcţie de tematica abordată. Programul se bazează pe metode educative interactive de stimulare a interesului pentru informaţiile transmise şi de dezvoltare a unor atitudini, deprinderi şi comportamente specifice unui stil de viaţă sănătos.


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *