Muşoiu: „E nevoie de o nouă lege a arendei pentru stoparea vânzării fermelor și pentru creșterea finanțării agricole”

Distribuie articolul:

Președintele executiv al PSD Ialomița, Ștefan Mușoiu, se arată deosebit de îngrijorat privind vânzarea în număr din ce în ce mai mare a fermelor. Deputatul PSD atrage atenția că această situație poate fi lesne evitată grație modificărilor legislative, pe care le-a inclus în noua formă a Legii Arendei. „Numărul din ce în ce mai mare al anunțurilor de vânzare a fermelor agricole, nu doar a terenurilor trebuie să ne pună pe toți în gardă astfel încât să nu repetăm din greșelile trecutului, din acea perioadă în care s-au înstrăinat terenurile de-a dreptul haotic. Iar prin legea, pe care am inințiat-o alături de președintele Comisiei pentru agricultură din Camera Deputaților, Adrian Chesnoiu, și de alți 75 de colegi, senatori și deputați PSD, precum și membri ai PNL, ai grupului minorităților naționale și ai UDMR, le vom putea oferi agricultorilor o serie de înlesniri, de la darea în arendă pe o perioadă de minim 7 ani, răstimp în care vor ieși oricum pe profit, și până la atragerea de alte fonduri europene, la creșterea predictibilității investițiilor lor, la o finanțare mai bună a culturilor, deci și la produse alimentare mai gustoase și mai sănătoase”, declară deputatul ialomițean. Acesta a mai afirmat faptul că aceeași lege a fost blocată de la promulgare, după adoptarea inițială din iunie, de către Curtea Constituţională şi  explică faptul că textul Legii Arendei a rămas același, doar că acesteia i s-a aplicat caracterul potrivit. Cu alte cuvinte, neconstituționalitatea nu a fost stabilită în legătură cu vreo prevedere expresă a proiectului adoptat în forma din iunie, ci cu faptul că aceasta a fost încadrată și promovată ca ordinară, când, de fapt, aceasta este o lege organică pentru că reglementează un întreg domeniu.  

De ce se insistă atâta cu noile prevederi?

Deputatul ialomițean PSD, alături de colegii săi parlamentari, cu care a lucrat la noua Lege a Arendei, susțin cu toții necesitatea adoptării cât mai rapide a acestui act normativ. Mușoiu motivează prioritatea care i se acordă legii sale invocând consensul acceptabil la care se ajunsese cu asociațiile din domeniul agrar, dar și cu clasa politică. „Nu e vorba de vreo grabă a noastră, ci de binele acestor oameni implicați în agrar. Odată promulgată, legea noastră își va produce efectele în avantajul tuturor investitorilor în agricultură și îi va atrage și pe alții să se implice în acest domeniu. Legea va oferi și mai multă predictibilitate financiară, deci și mai multă siguranță pentru dezvoltarea lucrărilor agrotehnice obișnuite, precum și pentru acele tipuri de culturi specifice care presupun derularea lor pe o perioadă mai lungă și stabilă de timp. Indiferent dacă va mai fi sau nu contestată la Curtea Constituțională de către opoziție, nu cred că vor mai fi identificate alte motive de neconstituționalitate de către judecători. Dar, în cazul nefericit al unei noi tentative total ilegitime a opoziției de blocare sau tergiversare a efectelor Legii Arendei printr-o nouă contestație la CCR, se va ajunge dor la suspendarea cu rea-voință și doar pe moment a finanțării vitale pentru majoritatea fermierilor, precum și a stabilității în plus de care aceștia au avut parte ori de câte ori PSD a fost la guvernare și a condus Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale”, subliniază deputatul PSD ialomițean.  

Minim 7 ani este pentru pragul minim de dare în exploatare

Una dintre reglementările Legii Arendei fixează intervalul de 7 ani ca prag minimal de dare în exploatare. Președintele executiv al PSD Ialomița dă asigurări că această perioadă a fost convenită pe baza unor parametri de ordin tehnic, mai precis luând în calcul componenta financiară. Acest argument vine ca urmare a intervalului de timp prin care arendaşul este condiționat de accesarea de fonduri europene, de contractarea creditelor bancare, de investiții pe termen mediu și lung, toate impunând o stabilitate contractuală.


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *