Multe şi consistenţe „ţepe” trase bugetului de stat

Distribuie articolul:

* Bugetul statului a fost prejudiciat în primele patru luni ale anului cu peste 446 de milioane de lei, respectiv 99,1 milioane de euro, prin neplata obligaţiilor fiscale, potrivit datelor furnizate de Direcţia Generală Antifraudă Fiscală (DGAF) din Ministerul Finanţelor Publice (MFP).

„Inspectorii antifraudă fiscală au investigat lanţuri tranzacţionale organizate în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale şi au cuantificat prejudicii cauzate bugetului statului în valoare totală de peste 446 milioane lei, echivalentul a circa 99,1 milioane euro. Pentru asigurarea recuperării prejudiciilor aferente cazurilor investigate au fost instituite măsuri asiguratorii asupra unor active patrimoniale identificate în valoare totală de 367 milioane lei, echivalentul a circa 81,5 milioane euro”, se menţionează în comunicat.
De asemenea, pentru prevenirea evaziunii fiscale, inspectorii antifraudă fiscală au verificat 12.690 firme şi au constatat 11.808 încălcări ale prevederilor legale financiar-contabile. Pentru aceste abateri au fost dispuse sancţiuni în valoare totală de 211,4 milioane lei, echivalentul a circa 46 milioane euro, reprezentând amenzi contravenţionale, confiscări de bunuri şi venituri ilicite, şi suspendarea activităţii comerciale a 758 societăţi.
Potrivit
AGERPRES, unul dintre cele mai importante cazuri instrumentate de către inspectorii antifraudă în cursul acestui an a fost prejudiciul de peste nouă milioane euro cauzat bugetului de stat în anul 2013 de către o firmă controlată de persoane de origine chineză, care comercializa, în lanţurile de retail, produse electronice şi electrocasnice marca Vortex (televizoare LCD, aparate de aer condiţionat, aspiratoare etc).
De asemenea, au fost efectuate verificări de specialitate la 169 firme cu sediul pe întreg teritoriul ţării, care aveau ca obiect de activitate comercializarea deşeurilor feroase, într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de evaziune fiscală, iar acestea au cauzat bugetului de stat un prejudiciu estimat la peste un milion de euro.
Inspectorii antifraudă au mai depistat pe parcursul acestui an o firmă din judeţul Botoşani, care a adus statului un prejudiciu total de 14 milioane lei (circa 3 milioane de euro), reprezentând taxa pe valoarea adăugată (8 milioane lei) şi impozit pe profit (6 milioane de lei) prin înscrierea in evidentele contabile a unor tranzacţii scriptice fictive şi au confiscat 1.827.588 perechi de încălţăminte de sezon (37.817 baxuri), care se aflau în 15 depozite din localitatea Afumaţi (judeţul Ilfov).
În perioada menţionată, pentru depozitarea fără autorizaţie a 393.294,4 litri motorina Euro 5 Arctic în vederea comercializării s-a dispus amendarea contravenţională cu 50.000 lei, confiscarea a peste 333 tone de carburant şi suspendarea pentru o lună a activităţii de comercializare a produselor energetice (motorină, benzină, GPL) pentru 16 staţii de distribuţie carburant. Au mai fost confiscate peste 900 tone de legume, aproximativ 100 tone de marfă din Ungaria (îmbrăcăminte şi încălţăminte de sezon), 840 de aparate de aer condiţionat marca Vortex şi 1.185 televizoare LCD-LED marca AKAI. Toate aceste produse nu aveau acte legale de provenienţă, arată comunicatul DGAF.
Rezultatele menţionate au fost realizate în condiţiile în care DGAF a fost operaţionalizată parţial, din numărul total de 2.000 posturi aprobate, în prezent fiind ocupate numai 891 (44%), dintre care 172 inspectori antifraudă au fost detaşaţi la Parchetul General


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *