„Micropia” – prima expoziţie de microbi

Distribuie articolul:

micropiaPrimul „ Zoo interactiv cu microbi” şi-a deschis porţile marţi, la Amsterdam, celebrând minusculele creaturi care constituie două treimi din organismele vii de pe Terra, considerate esenţiale pentru viitorul planetei. Această grădină zoologică specială, în care este expusă o vastă colecţie de microbi, a fost imaginată de directorul Grădinii zoologice regale din Amsterdam, Artis. După 12 ani de când i-a venit ideea şi investirea a 10 milioane de euro, alături de Artis a apărut „Micropia”.

„Grădinile zoologice au tendinţa de a nu arăta decât o parte a naturii, şi anume animalele mari”, a declarat pentru AFP Haig Balian, directorul Artis. „Astăzi noi vrem să arătăm micronatura.” El afirmă că importanţa microbilor a fost subestimată întotdeauna de la observarea lor în secolul al XVII-lea de către cel care este considerat părintele microbiologiei, olandezul Antonie van Leuuwenhoek. Viruşii, ciupercile şi bacteriile sunt asociate adesea cu bolile, dar ele sunt la fel de esenţiale pentru supravieţuirea noastră şi vor juca un rol din ce în ce mai important pentru viitorul umanităţii şi al planetei, potrivit lui Balian. „Microbii sunt peste tot, trebuie deci ca microbiologi capabili să lucreze în toate sectoarele, de exemplu în spitale, într-o alimentară sau industria petrolieră şi farmaceutică ”, pledează el. În zilele noastre, microorganismele sunt utilizate deja pentru a produce biocarburanţi, pentru a dezvolta noi tipuri de antibiotice şi a ameliora randamentul agricol. Numeroase experienţe au confirmat rolul lor potenţial pentru utilizări la fel de variate ca producţia de electricitate, întărirea fundaţiilor clădirilor şi lupta împotriva cancerului. „Interesul pentru microbiologie nu va creşte niciodată dacă o lăsăm în întuneric, abandonând-o doar câtorva experţi”, susţine Balian, potrivit Agerpres. „Noi vrem să arătăm vizitatorilor că totul se leagă în natură şi că microbii joacă un rol fundamental” a mai adăugat acesta.
Fiecare fiinţă umană are în jur de 1,5 kg de microbi în corp, fără care el ar muri.
Cea mai mare parte din grădina zoologică, prima de acest gen din lume, seamănă cu un laborator. Mai multe rânduri de microscoape legate de ecrane uriaşe arată tot felul de microorganisme. Mai departe, vizitatorul poate observa printr-o fereastră un laborator adevărat în care diverse tipuri de microbi sunt cultivaţi şi ajung în faţa unui model uriaş al virusului Ebola, care face ravagii în prezent în Africa de Vest. Urcând la primul etaj al parcului zoologic, un ecran uriaş plasat pe plafonul ascensorului arată, sub un ochi mărit excesiv, toate organismele care trăiesc sub pleoapele noastre. Pot fi observaţi, de asemenea, microbi care se reproduc, datorită unui microscop 3D special modificat pentru zoo. Vizitatorii mai pot trece printr-o scanare de microbi, care le va semnala câţi dintre aceştia trăiesc asupra lui şi unde. Îndrăgostiţii se vor putea săruta în faţa lui „Kiss-o-Meter”, care indică câţi microbi au schimbat între ei în timpul sărutului. „Ştiaţi că 700 de specii de microbi trăiesc în gura dumneavoastră? Sau că 70 de tipuri de ciuperci trăiesc pe călcâiul dumneavoastră?” i-a întrebat domnul Balian pe cei prezenţi…


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *