Medicamentele generice, luate la…„preţ de preţ”!

Distribuie articolul:

medicamente generice* Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) a solicitat Ministerului Sănătăţii recalcularea preţului la medicamentele generice, în acord cu recomandarea Consiliului Concurenţei de a nu se aplica în calculul preţului medicamentelor generice referenţierea permanentă la 65% din preţul medicamentului inovativ corespunzător.

Totodată, APMGR a cerut premierului Victor Ponta să se implice în această problemă, deoarece situaţia este „extrem de gravă”, îndeosebi pentru producătorii locali de medicamente generice, iar fabricile din România riscă să intre în colaps în momentul în care vor fi obligate să pună pe piaţă medicamente „sub costul de producţie”. „Raportarea repetitivă la preţul medicamentului inovativ este anticoncurenţială şi acţionează ca o barieră pentru medicamentele generice şi pentru libera concurenţă pe piaţa medicamentelor, punând obstacole suplimentare producătorilor de medicamente generice. Este esenţial ca autorităţile să înţeleagă anormalitatea situaţiei şi să o corecteze, pentru a preveni colapsul industriei locale, care produce exclusiv medicamente generice”, a declarat directorul executiv APMGR, Laurenţiu Mihai, potrivit unui comunicat de presă. Producătorii de medicamente generice susţin că au depus deja documentaţia solicitată de autorităţi pentru recalcularea preţului la medicamente, însă atrag atenţia asupra interpretării „incorecte şi discriminatorii” dată de Ministerul Sănătăţii prevederilor privind modul de stabilire a preţului medicamentelor generice, prevăzut de Ordinul 75/ 2009 pentru aprobarea Normelor privind modul de calcul al preţurilor la medicamentele de uz uman. „Interpretarea Ministerului Sănătăţii asigură o protecţie suplimentară şi neconcurenţială medicamentelor inovative, chiar şi după data de expirare a brevetului acestora, prin faptul că obligă producătorii de medicamente generice să-şi raporteze continuu preţurile la 65% din preţul medicamentelor inovative corespunzătoare”, susţin producătorii de medicamente generice. Potrivit APMGR, calcularea preţului medicamentelor generice pe baza unei „referenţieri circulare” va forţa producătorii de medicamente generice să scadă preţul multor produse sub limita rentabilităţii, ceea ce va duce la dispariţia de pe piaţă tocmai a medicamentelor ieftine, folosite de cei mai mulţi pacienţi.

Comerţul paralel cu medicamente

În România, comerţul paralel cu medicamente este în valoare de 600 milioane de euro, adică 20% din piaţa de profil, a declarat directorul executiv al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), Dan Zaharescu, la Forumul Naţional al Asociaţiilor de Pacienţi.
Potrivit acestuia, scăderea preţurilor ca urma a recalculării anunţate de Ministerul Sănătăţii va duce la dispariţia unor medicamente de pe piaţă. Zaharescu a arătat că de multe ori preţul cel mai mic nu asigură şi accesul la medicamente, agenţii economici fiind interesaţi atât de punerea medicamentelor pe piaţă, cât şi de profit, astfel preferând să vândă medicamentele în ţările, unde preţul este mai mare.
Pe de altă parte, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Vasile Ciurchea, a declarat că scopul autorităţilor este să asigure accesul pacienţilor la medicamente. „Scopul nostru este de a asigura medicamentele de care au nevoie pacienţii. Dacă scad preţurile, beneficiază şi pacientul. Casa Naţională de Asigurări de Sănătate decontează la preţul de raft. Deci contribuţia pacientului va fi mai mică. În niciun caz cât sunt pe scaunul de preşedinte al Casei Naţionale nu voi pleda pentru creşterea preţurilor. Deci eu doresc să scadă preţurile pentru că România nu are bani nelimitaţi. În legătură cu exportul paralel, este o activitate comercială pe care nu o poţi interzice în totalitate, poţi să o limitezi, pentru o perioadă de timp, pentru nişte medicamente, dar noi, autorităţile, ne-am luat măsuri în aşa fel încât să fie asigurată piaţa cu medicamente de care pacienţii au nevoie. Producătorul trebuie să ne spună ce cantitate a adus în România, îl întrebăm pe distribuitor unde s-a dus marfa şi trebuie să existe în permanenţă un minimum de trei luni de zile asigurat vizavi de consumul unui medicament”, a precizat Ciurchea. El a dat asigurări că nu va dispărea un medicament de pe piaţă din cauză că este dus şi în alte ţări.


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *