Comuna din… fost oraş

Distribuie articolul:

Localitatea Căzăneşti a devenit oraş în 2004. Maria Petre şi Silvian Ciupercă au fost „artizanii” acestei prefaceri urbanistico-sociale. Spun asta având în vedere falsificarea datelor, în baza cărora această comună a putut îndeplini toate acele condiţii impuse pentru a deveni oraş. Ca multe alte biete comune devenite peste noapte oraşe, localitatea Căzăneşti este „vai de lumea lui Dumnezeu” cum ne spune un localnic. Cu uliţe mai mult sau mai puţin pietruite, cu apă din fântâni şi WC-uri în fundul curţii şi, nu în ultimul rând, cu locuri de muncă ocupate în Primărie şi la buget, localitatea care altădată era una bună de pus la „panoul de onoare” al dezvoltării economico-social-culturale, azi stă să arate ca un cătun. „Noroc că-i aşezată la şosea şi putem să ne ducem mai lesne la oraş”, ne spune un alt cetăţean când îl întrebăm cum e traiul lor de orăşeni-ţărani?
Nu ştiu dacă şi în ceea ce priveşte localităţile Amara şi Fierbinţi Târg lucrurile au stat la fel. Ştiu însă că ani de-a rândul cetăţeanul Ghilea s-a străduit să-şi convingă „conţăranii” că nu are rost să plătească biruri de nivel orăşenesc, dacă traiul lor a rămas tot ca la ţară…După „lupte seculare care au durat vreo 10 ani”, în urma referendumului local ce a avut loc în data de 26 aprilie 2015, locuitorii au decis trecerea de la statutul de oraş, la cel de comună. De votat au votat 964 de cetăţeni cu drept de vot. Pragul electoral a scăzut la doar 30% plus unu, iar pentru asta nici n-a fost nevoie de mai mulţi. Ei, cu toţii, sunt vreo 3.000 de electori în această comună devenită oraş şi-apoi redevenită comună. De ce s-au prezentat la vot doar un sfert? De lene sau fiindcă multora nu le prea pasă, deşi tare le mai place când datorită altora, cu toţii vor beneficia de taxe ceva mai mici.


Distribuie articolul:

One thought on “Comuna din… fost oraş

  1. Un aport a avut şi Marian Bălan, la un moment dat vicepreşedinte al C.J.. Ţinând cont de faptul că dl. Bălan este din Căzăneşti, cred că iniţiativa s-a dorit a fi pozitivă, fără să fie luate in considerare consecinţele dezastruoase pentru majoritatea locuitorilor comunei devenite peste noapte oraş. Revenirea la statutul de comună, are şi partea negativă: pierderea unor fonduri europene, aşa cum susţine primarul. Totuşi, şi după părerea mea, Căzăneşti nu poate deveni oraş cel puţin douăzeci de ani de aici înainte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *