Mămăliga noastră cea…de toate zilele!

Distribuie articolul:

Pe vremuri mămăliga era „de bază” pe masa românilor. mamaligaMai ales, pe cea din casele ţăranilor. Pe vremuri pâinea era un lux. Când avea un ciur de făină, femeia/ţăranca îl păstra pentru a face prescuri, colaci, cozonaci, gogoşi, atât pentru pomenirea morţilor, cât şi pentru desfătarea viilor, în zilele de Sărbătoare creştină…

Anii au trecut, economia ţării a evoluat, au evoluat şi oamenii şi, astăzi, mămăligă mai mâncăm doar de poftă. Căci, brânza cu smântână e bună doar cu mămăliguţă, nu?
Provenit din America Centrală, unele surse (pentru noi, Agerpres) ne spun că porumbul a fost cultivat chiar şi cu 7.000 de ani î.Hr. Această plantă a fost adusă în Europa de către Cristofor Columb. Începând cu secolul al XIX-lea, a început să fie cultivat masiv fiind utilizat doar la producerea mălaiului.
Potrivit specialiştilor, porumbul este o plantă cerealieră bogată în acizi graşi nesaturaţi (85 – 90%), conţine multe hidrocarburi, amidon, albumine, foarte multe vitamine din grupa B, vitamina E, vitamina K, fier, fosfor, magneziu, zinc, potasiu şi fibre. Chiar dacă prin fierbere îşi pierde din substanţele nutritive, peste 60% dintre acestea se păstrează. Dintr-un articol de presă publicat de AGERPRES/ (Documentare-Daniela Dumitrescu, editor: Horia Plugaru) am reţinut pentru cititorii ziarului Ştirea că „…porumbul are proprietăţi astringente, diuretice, antiinflamatoare (…) Datorită bogăţiei în fibre, porumbul reglează tranzitul intestinal (…) Pentru detoxifiere este indicată şi mătasea de porumb, consumată sub formă de ceai (…) Consumul de mămăligă reglează concentraţia de glucoză în sânge, fiind de folos diabeticilor. Mămăliga este adjuvant în detoxifierea organismului şi curăţirea intestinelor (…) Porumbul nu conţine gluten, deci poate fi consumat şi de cei cu intoleranţă sau boală celiacă (…) Ajută în prevenirea cancerului la plămâni datorită conţinutului mare de beta-cryptoxanthin. Protejează vederea, datorită zeaxantinei pe care o conţine. Ajută la menţinerea capacităţilor cognitive şi încetineşte procesul de îmbătrânire a creierului cu până la 10%, datorită conţinutului mare de tiamine. Ajută la întărirea sistemului imunitar şi la prevenirea cancerului de colon. Influenţează în bine starea de spirit. Vindecă răceala prin conţinutul de vitamina A. Femeile gravide îşi pot asigura doza necesară de acid folic (…)


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *