Majoritatea subvenţiilor încap pe mâna câtorva „băieţi deştepţi”

Distribuie articolul:

 

* Ani de-a rândul, absolut toate partidele succedate la Putere şi-au tras „ seva” financiară din banii de care s-au bucurat latifundiarii, crescătorii de animale şi producătorii de produse agro-industriale.   

Miniştrii agriculturii din statele UE şi reprezentanţi ai Parlamentului European şi Comisiei Europene au ajuns luni, 24 iunie 2013, la un acord de principiu privind mai multe elemente cheie ale reformei Politicii Agricole Comune (PAC) care divizau instituţiile europene, precum o redistribuţie mai echitabilă a subvenţiilor agricole, a anunţat marţi preşedinţia irlandeză a Consiliului UE, relatează AFP. „Avem un acord de principiu asupra elementelor care constituie principalele pietre de încercare, precum convergenţa internă”, care prevede repartizarea mai bună a ajutoarelor între agricultorii din aceeaşi ţară sau din aceeaşi regiune, a declarat ministrul irlandez Simon Coveney la începutul celei de a doua zile de negocieri de la Luxemburg.

În virtutea acordului prealabil la care s-a ajuns luni seară între Consiliul de miniştri, Parlamentul European şi Comisia Europeană, statele ar urma să introducă până în 2019 o plată minimă de 60% la hectar în raport cu media, a explicat ministrul irlandez. Pierderile pentru cele mai mari exploataţii vor fi totuşi plafonate la 30%, a adăugat el.
Negociatorii UE au ajuns la un acord şi asupra unei plăţi complementare obligatorii pentru tinerii agricultori. Aceasta ar putea reprezenta până la 2% din anvelopa pentru plăţile directe, care constituie trei sferturi din bugetul PAC, care la rândul său reprezintă principalul capitol de cheltuieli ale UE, respectiv circa 38% din bugetul general pentru 2014-2020. Aceste acorduri de principiu vor trebui confirmate miercuri la Bruxelles, în cadrul unei reuniuni tripartite între cele trei instituţii europene.
În prezent, circa 80% dintre plăţi sunt alocate pentru 20% dintre cele mai mari exploataţii, întrucât mai multe state europene leagă încă suma alocărilor de nivelurile de producţie atinse la începutul anilor 2000, un mod de calcul care favorizează marile exploataţii intensive.


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *