Judecaţi pentru evaziune fiscală, spălare de bani şi falsuri…

Distribuie articolul:

  • Din când în când (şi ori de câte ori este nevoie) pădurile din Ialomiţa sunt şi ele „scoase la interval” ca fiind tarâmul apărat de infractori datorită vigilenţei unor pădurari, PARCHETpoliţişti, procurori, judecători

Zilele trecute am fost informaţi că procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Ialomiţa au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale pentru 3 indivizi care, în urma cercetărilor, au fost declaraţi inculpaţi pentru săvârşirea unor infracţiuni ce trebuie judecate şi condamnate. Pe cale de consecinţă a gravităţii faptelor comise, s-a dispus reţinerea celor trei inculpaţi, aşa-numita „arestare preventivă” pentru următoarele 30 de zile, fiind „măsura” propusă de către procurorii care au instrumentat cazul. Ca de atâtea alte ori, vrând să popularizeze „faptele de vitejie” ale „oamenilor legii”, Parchetul a transmis presei un comunicat cu povestirea faptelor aşa cum, cică, au fost ele comise de către inculpaţi. Ca în majoritatea cazurilor, nu se comunică numele făptuitorilor, cică, pentru a respecta „prezumţia de nevinovăţie”, bla, bla, bla. Vreţi să ştiţi cum au acţionat cei trei inculpaţi? Da’ nu vreţi, mai întâi, să aflaţi şi dumneavoastră „vechimea” faptelor, ca să vă faceţi o altă impresie şi despre abnegaţia/râvna cu care procurorii au instrumentat şi acest caz de…”ţinut prima pagină a ziarelor”? Că de acţionat, Dir SILVICA Lemne Politiacei trei au acţionat cam la fel cum au acţionat miile de inculpaţi care au comis infracţiunile menţionate mai sus! Suma, desigur, diferă. Şi ea nu este deloc una mică, peste 10 MILIARDE de lei vechi fiind

Cât se mai fură, cine ştie? 

Cu ani în urmă, câţiva jurnalişti ai presei locale au cârcotit, cât s-a putut, despre una, despre alta, dintre „permutările şi aranjamentele” petrecute între membri ai castei pădurarilor (vânătorilor şi pescarilor, chiar!) din judeţ. Din păcate, în timp ce noi scriam despre ceea ce toată lumea ştia, şi-anume despre cum se fac afaceri, nu numai cu lemnele pentru încălzirea locuinţelor şi prepararea hranei celor ce locuziesc în mediul rural, dar şi cum se vinde cheresteaua, şi lemnul pentru mobilă, şi puieţii taman buni de plantat pe ici, pe colo, pe dincolo, fie că ne credeţi sau nu pe cuvânt, noi tot vă spunem că, după ce citeau în presă, preacinstiţii inspectori salariaţi în cadrul instituţiilor denumite generic „Organe de control” se repezeau să „meargă pe teren” ca…să-şi încaseze mita, şpaga, ciubucul, tainul sau „atenţia” acordată, uneori chiar ca un fel  pe „taxă de protecţie” de către „băieţii deştepţi” ai acestui domeniu de activitate aşezată cam la coada interesului naţional, chiar şi al interesului mass-media…!   Spunem asta, ştiind că în ciuda celor care trăiesc cu impresia că judeţul Ialomiţa este unul în care nu se poate vorbi despre cine ştie ce infracţionalitate de ordin silvic, fondul forestier al Ialomiţei nu este deloc unul de neluat în seamă, nici ca suprafaţă, nici ca specii, cu-atât mai puţin ca gestiune, exploatare, infracţionalitate …! Cu alte cuvinte, şi aici, în Ialomiţa, se fură „ca în codru”…! Direcţia Silvică Ialomiţa funcţioneaza sub autoritatea Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva, instituţia guvernând 3 subunităţi : Ocolul Silvic Slobozia, Ocolul Silvic Feteşti şi Ocolul Silvic Urziceni. Ultimele date Dir SILVICAstatistice oferite de Direcţie se prezintă astfel:

Suprafata totală a fondului forestier proprietate publica a statului, administrat de Directia Silvica Ialomita în cadrul celor 3 ocoale silvice, este de 22.133 ha.
Terenuri acoperite cu pădure: 20.852 ha, din care:PADURE 1
– răşinoase: 57 ha
– stejari: 3.549 ha ( 17 %)
– diverse alte specii tari: 7.532 ha (37 %)
– diverse specii moi: 9.714 ha (46 %)
Păduri cu funcţii speciale de protecţie: 20.662 ha (99 %).
Paduri cu funcţii de producţie şi protecţie: 190 ha (1%).
Pe lângă terenurile acoperite cu pădure, fondul forestier proprietate publică a statului, mai cuprinde şi alte categorii de folosinţă, însumând 11.324 ha, în care sunt incluse:
– terenuri care servesc nevoilor de cultură silvică: 64 ha;
– terenuri care servesc nevoilor de producţie silvică: 11 ha;
– terenuri care servesc nevoilor de administraţie silvică: 178 ha;
– terenuri ocupate de construcţii şi curţile aferente acestora: 66 ha;
– terenuri aflate în clasa de regenerare: 250 ha;
– iazurile şi albiile pâraielor: 173 ha;
– terenuri neproductive: 536 ha;
Volumul de masă lemnoasă „pe picior” este de aproximativ 2.610.700 mc
Volumul mediu de masă lemnoasă la hectar – aprox. 116 mc
Creşterea medie anuală la hectar – aprox. 6,3 mc

 

 


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *