Îngrijorător!

Distribuie articolul:

Aproximativ 150.000 de români mor anual de boli cardiovasculare

Patologia cardiovasculară a înregistrat progrese în ultimii ani, însă principala cauza de deces în România rămâne cea cardiovasculară, astfel că aproximativ 150.000 de români mor anual de boli cardiovasculare, 60% din totalul deceselor înregistrate.

Statisticile au fost prezentate în cadrul unei conferinţe organizate de Fundaţia Română a Inimii şi Societatea Română de Cardiologie.
Potrivit Agerpres, estimările specialiştilor indică date la fel de alarmante pe viitor, în special prin contribuţia factorilor de risc cardiovascular: hipertensiune, dislipidemie, obezitate, fumat, sedentarism. Similar cu alte ţări din Europa, în România au fost dezvoltate programe speciale ce se adresează pacientului cu infarct miocardic acut (cu supradenivelare ST), iar Programul Naţional de Infarct a dus la o bună adresabilitate a urgenţelor şi la scăderea mortalităţii în spital. Potrivit specialiştilor din sănătate, problema rămâne deschisă, deoarece există un număr cel puţin egal de pacienţi ce se adresează în urgenţă pentru alte complicaţii ale bolilor coronariene. Printre măsurile care se pot lua se numără proiecte de prevenţia populaţiei, crearea de programe naţionale, extensie a Programului Naţional de Infarct şi pentru alte categorii de pacienţi cu complicaţii coronariene, şi reducerea impactului factorilor de risc cardiovascular prin programe specifice, în special hipertensiune arterială, dislipidemie şi fumat.


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *