Ialomiţa, de două ori mai multe biserici decît şcoli!

Distribuie articolul:

 

Că ialomiţeanul de rînd are frică de Dumnezeu o ştie oricine, iar faptul că pentru mulţi dintre români încrederea în biserică este mai importantă decît orice altceva deja nu mai surprinde pe nimeni. Însă, faptul că în judeţul nostru există de aproape două ori mai multe lăcaşuri de cult decît, spre exemplu, unităţi de învăţămănt, este practic inexplicabil.

          La fiecare şcoală cîte două biserici!

Conform datelor oficiale, e drept nu le-am găsit pe site-ul Episcopiei Sloboziei şi Călăraşilor deoarece pagina de internet are ceva probleme tehnice de cînd cu transmisiile live ale slujbelor, în judeţul Ialomiţa sînt vreo 195 de lăcaşuri de cult. Aici vorbim despre biserici ortodoxe, în marea lor majoritate, dar şi despre biserici evanghelice sau baptiste, alte două culte cu oarece reprezentativitate în judeţul nostru. Cifra pare una imensă, asta dacă ţinem cont că în judeţul Ialomiţa, potrivit ultimului recensămînt al populaţiei şi locuinţelor, abia dacă mai sîntem vreo 250 de mii. Un raport simplu ne arată că avem cîte o biserică la fiecare 1200 de cetăţeni din judeţ, în condiţiile în care, tot statistic, informaţii oficiale arată că mai bine de două treimi dintre noi ajungem pe la biserică doar la nunţi sau botezuri. Demn de luat în seamă este că, dacă la capitolul unităţi de cult stăm cît se poate de bine şi, de ce să nu o recunoaştem, unele dintre biserici sînt suprafinanţate şi altele se vor suprafinanţa o dată cu construirea lor sau finalizarea construcţiilor în curs, în ceea ce priveşte unităţile de educaţie lucrurile nu stau atît de bine. Reţeaua şcolară, valabilă pentru anul şcolar recent încheiat, adică 2012-2013, ne arată, din nou oficial, că avem numai 116 şcoli şi grădiniţe cu personalitate juridică la aceeaşi populaţie de 250 de mii de locuitori. În Ialomiţa funcţionează numai două colegii, Colegiul Naţional „Mihai Viteazul“ Slobozia şi „Grigore Moisil“ din Urziceni, cîteva licee la Slobozia, Feteşti şi Urziceni, dar şi licee tehnologice în mai toate localităţile importante din judeţul nostru. Populaţia şcolară, însă, este de cîţiva ani încoace tot în scădere, dar ceea ce frapează este raportul dintre numărul de locuitori şi numărul de unităţi de învăţămînt. Oficial, există o unitate în care educaţia este pe primul loc la fiecare două mii de ialomiţeni, iar dacă exceptăm de aici învăţămîntul preşcolar sau Clubul Sportiv Şcolar Slobozia datele arată şi mai rău: 108 şcoli cu personalitate juridică pentru Ialomiţa. Cam puţin, spunem noi, dar situaţia este generală la nivel de ţară, dacă ne mai „îndulceşte“ cu ceva amarul refugiului în credinţă decît învăţătura propriu-zisă.

 George ŞEITAN


Distribuie articolul:

18 thoughts on “Ialomiţa, de două ori mai multe biserici decît şcoli!

  1. In ton cu materialul Dvs., ca sa vedem ce-au inteles votantii uls (ai hotilor, mincinosilor, prostilor): profesorul de religie de la Liceul Dimitrie Bolintineanu, Leonard Petre, care ar fi strans bani de la elevi pentru mita la bacalaureat, este consilier local la Primaria Sectorului 5, dar si-a pastrat catedra de la clasele a XII-a si ora de dirigentie.
    Leonard Petre a fost ales in 2012 consilier local din partea usl in Primaria Sectorului 5.

  2. Raportul de 195 lacasuri de cult la 116 scoli mentionat in articol,arata de fapt ca sunt 5 biserici la 3 scoli. Tinand cont ca scoala se adreseaza unui segment al populatiei(copiii),iar Biserica intregii populatii(copii,adulti batrani), nu vad care este problema, cu atat mai mult cu cat statul recunoaste rolul social-educational al Bisericii Ortodoxe Romane. O biserica se construieste in mare parte din donatiile credinciosilor,iar o scoala numai din fondurile de la stat.

    1. Greşiţi, domnule Tiberiu! Oricare biserică din România postdecembristă S-A CONSTRUIT PE BANI PUBLICI, bani care, în covârşitoare măsură provin din impozitarea firmelor!!!!!!

  3. Pacat ca avem acces la internet si nu ne informam. 86,5%din populatia tarii s-a declarat crestin-ortodoxa(ultimul recensamant)si din impozitul acestei populatii provin si fondurile catre BOR. Ele reprezinta 0,4%din PIB-ul Romaniei(55milioane euro), adica de 10 ori mai putin decat fondurile de la buget pt Sanatate si Invatamant. Intotdeauna cand se vorbeste de Biserica se uita datoria statului, care stat din vremea lui Cuza(1863) si-a luat obligatia(in urma confiscarii resurselor Bisericii Romane)sa sustina cultele. Se uita gaurile imense de miliarde de euro produse economiei de catre baietii destepti din energie, asfaltari,sau de catre companiile de stat precum CFR,de retelele de mafioti din sanatate(spitale si farmacii), din administratiile locale si centrale,de clicile si clientela politica etc.

    1. Domnule Tiberiu, nu-i aşa că în trecut, Bisericii i-au fost confiscate averile pe care le dobândise tot aşa cum şi le-a dobândit şi după aşa-zisa Revoluţie, adică: prin luarea cu japca a multor terenuri aflate în patrimoniul aparţinând localităţilor conduse de nişte primari nevolnici; prin neplata nici unui bănuţ către visteria statului de la care cere fără să dea nimicuţa; prin afaceri profitabile de care nu ştie nici dracu’, şi prin tot felul de prestări de servicii menite a nu lăsa poporul român să ajungă la fel de bogat (inclusiv în plan spiritual!)ca popoarele ai căror preoţi n-au întronizat habotnicia ridicându-o la rang de precept impus chiar în legea constituţională …

  4. Biserica Ortodoxa Romana are in grija sa peste 700 de centre social-filantropice(azile de batrani,orfelinate,spitale,gradinite,centre pt persoane cu nevoi speciale,cantine pt saraci,etc)in care sunt ingrijiti mii de romani uitati de stat,de ong-uri si de rude, oameni pt care statul nu cheltuieste nici un leu.Cele peste 50 de milioane de lei folosite in anul 2011 de Biserica Ortodoxa Romana pentru sustinerea celor 700 de institutii social-filantropice destinate tuturor categoriile sociale defavorizate(familii sarace, sinistrati,etc) de care beneficiaza in mod constant aproape un milion de romani provin exclusiv din fonduri proprii si donatii ale credinciosilor. In acelasi timp, Patriarhia Romana si alte eparhii din tara deruleaza programe social-educationale la nivel national din fonduri europene. Va rog frumos, depasiti faza cu „vilele si masinile de lux ale preotilor” si „biserica ne manaca banii si de-asta suntem saraci”. Sa mergem la Biserica: acolo aflam ca suntem chip si asemanare cu Dumnezeu, Creatorul nostru. Acolo auzim indemnul: nu fura,nu minti,nu ucide, nu fi depravat, ajuta-ti parintii la batranete, respecta-ti semenul ca pe tine insuti. Nimeni nu iti cere bani daca intri in Biserica.

  5. Statul roman nu plateste integral salariile personalului clerical si neclerical, ci asigura doar o contributie de aproximativ 60% la salariile acestora. Restul salariilor (comparabile cu cele ale profesorilor din invatamantul preuniversitar), impozitele, asigurarile de sanatate si contributiile sociale sunt platite din fondurile proprii ale unitatilor bisericesti. Apropo de”afaceri de care nu stie nici dracu”: conform Codului Fiscal,pentru activitatile economice desfasurate prin societati comerciale, Cultele platesc taxe si impozite potrivit legislatiei in vigoare, asemenea tuturor agentilor economici din tara noastra. E pacat,repet, ca desi avem internet nu ne informam si recurgem la acuze intr-un limbaj nepotrivit si lipsit total de argumente,intr-o maniera ce dezvaluie frustrarile ateiste ale unora.

  6. Domnule Tiberiu, ce pedeapsa credeti ca merita profesorul re religie-consilier local psd leonard petre, fie-ei numele, scris cu minuscule, cunoscut de toti prostii care voteaza usl? Dar vanghelie-psd, dat afara de la BAC, pentru ca a fost prins copiind?

  7. Mai Nea Tiberiu cu Sutana,
    nu le mai plange de mila prelatilor, ca au ei de unde….oho !
    Nu-ti cere bani biserica? Cum dreaku sa nu, dar cand botezi sau cununi sau o inmormantare nu dai bani ? Ba ti se cere cu tupeu, senin in priviri o suma ce nu-i deloc de neglijat ! Deci BISERICA impune taxe, caci altfel cum numesti? Pe de alta parte biserica (si tagma de barbosi) nu plateste nici o dare catre STAT, si-atunci ? Au capatat terenuri si altele inapoi ( luate la vremea lor tot cu japca sub privirile ingaduitoare a celor de la putere… mana-n mana..)!
    De ce sa mearga copiii la scoli si nu la biserici? Dar scolile le modernizati cu cele de trebuinta ? Sunt mai multe biserici decat scoli si spitale adunate… Preotii rad in barba de noi si-si freaca mainile la gandul castigului fara numar…Ce mai este pe duca generatia veche, batrana care se tot duce la biserica si spera la iertarea pacatelor in lumea de apoi, fagaduita de cate-un orator nazal in sutana… Generatiile de pana-n prag de pensie inteleg mai bine lucrurile.. si faptul ca biserica a devenit un SRL… De aceea Preafericitii au reusit a introduce RELIGIA in scoli, tocmai pentru a pregati viitoarele generatii de contribuabili fraieri ( scuze pentru pleonasm)…
    In fine, ma opresc aici ca dau in clocot !

  8. Pai, in Slobozia nu erau suficiente biserici, mai trebuia una chiar la Episcopie. Apropo, bisericile platesc impozite si contributii pe salarii, insa sunt scutite de celelalte impozite si taxe. Cu timpul si bisericile vor deveni niste muzee (unele). Deocamdata mai sunt doar cateva evenimente care nu ocolesc biserica.

  9. Draga mike, nu sunt nu sunt membru in vre-un partid, nu sunt avocatul infractorilor, nu sunt nici macar preot(de meserie sunt inginer),iar cine incalca legea sa suporte consecintele; indivizi precum Vanghelie sunt exemple tipice de impostori promovati de politicieni. Deranjant mi se pare ca cineva, pornind de la cateva exemple negative sa generalizeze si sa arunce cu piatra in Biserica Ortodoxa Romana. In necunostinta de cauza, manat doar de propriile prejudecati si neputinta de a pricepe si de a se informa. A citi Biblia este nu numai un act de credinta , ci si unul de cultura, caci este cea mai raspandita carte de pe glob.Un preot(Nicolae Tanase) care a infiat peste o suta de copii orfani langa Valenii de Munte este un exemplu care anuleaza o suta de fapte rele scoase in evidenta de cei care urasc Biserica. Si astfel de oameni sunt multi dar nu sunt amintiti pt ca nu plac detractorilor. Cine invidiaza statutul de preot, n-are decat sa incerce sa devina unul. Daca poate, ca de chibiti spargatori de seminte pe teme existentiale e plina lumea.

  10. S au inmultit impielitatii parinte Tiberiu. E grea lupta pe net cu necuratii,nu merge cu citiri si apa sfintita. Sa i ignori si sa i lasi in ale lor ,e singura solutie. Tehnica jurnalistica de a scoate in relief ceva prin antagonizare a functionat. Au sarit multi sa injure preotii si sa huleasca Biserica Nationala. Trebuie sa intelegem frustrarile minoritatilor de tot felul,daca asta e curentul mondial.Globalizarea si nivelarea societatii in numele democratiei….a produs rele doar la popoarele indepartate de credinta.La noi nu e cazul,suntem un popor credincios dar n ar fi rau ca mai marii Bisericii sa fie mai vocali si aiba atitudini publice.Au trecut 20 de ani,cred ca preotii nu mai pot fi santajati ca in anii 90.

  11. Domnule Tiberiu sunt perfect de acord cu Dvs., numai ca n-ati raspuns la problema ridicata de mine. In 4 iulei 2013 femeile social-democrate din Suceava au decis ca, pentru îmbunătăţirea sistemului educaţional, să spele WC-urile din unităţile de învăţământ în timpul vacanţei. Aşa înţelege psd să facă curăţenie în sistemul de educaţie?

  12. Padre Tiberiu,

    ca sunt cativa preoti ramasi cu frica lui Dumnezeu si ajuta pe cei nevoiasi, asta nu contrazic ! Cinste lor !Eu vorbesc de marea tagma a prelatilor care sunt chititi pe capatuiala… si una barosana, nu gluma !
    Si vorbind de pacatele Bisericii, termenul de INCHIZITIE ring a bell ? Va spune ceva?
    Si nu ma luati cu spartul semintelor, ca nu tine ! Sunteti de profesie inginer ? Hmmm, aici avem un punct comun ! Cand va luati TOEFL-ul si GRE-ul, sa fiti admis la CWRU si sa lucrati peste ocean la firme precum Allen Bradley si Rockwell Collins, atunci putem sa ne luam de bracinari…

  13. am 60 de ani si ma duc la biserica de aproape 40 duminica de duminica .Am fost pastorita de foarte multi preoti dar ce s-a intimplat duminica 14 iulie 2013 nu am pomenit in nici o biserica din tara sau din strainatate .am cumparat luminari de la alta biserica ca nu pot cumpara de la catedrala (se vinde cu 3 lei luminarea )si nu pot la pensia mea sa cheltui 20 lei in fiecare duminica Precizez ca luminarile erau cumparate dintr-o alta biserica si am fost sa aprind afara pentru morti si pentru vii dar dupa ce le-am aprins a venit o calugarita si le-a luat si le-a aruncat la gunoi Cind am cerut socoteala de ce face aceasta a spus ca din ordinul episcopului as vrea sa se scrie aceasta in ziar sa afle toata lumea cum sint tratati enoriasi in casa domnului

  14. Stimata Doamna Angela,

    citesc cele scrise de dvs. si este revoltator !! Cu ce tupeu vi le arunca la gunoi ? Nu tot din marea familie bisericeasca sunt cumparate / lumanarile ? Ce conteaza ca le-ati luat de la biserica A si le aprindeti la biserica B ? Se ajunge sa fie concurenta intre biserici / parohii ? Chiar imi pare rau de dvs. si rusine acelei persoane care a avut acest comportament de nici 2 bani… Cand am spus cu mult timp inainte ca biserica a devenit SRL, unele persoane m-au contrazis !

    Ideal ar fi o boicotare a bisericilor, mai ales a parohiilor cu comportament rusinos ( ca acela descris de dvs., sau cu impunere de taxe pentru botez, nunta,inmormantare etc)! Ia sa nu va mai duceti pe-acolo macar un timp… sa vedem reactia preaFericitilor !

  15. D-na ‘angela naum’, am vazut in ziarul „Independent” o postare aproape identica( dar cu aceleasi greseli), semnata’ileana’. Sunteti surori gemene?

  16. Catre Gabe „Bracinarul”,

    In primul rand te felicit pentru reusitele tale de a studia si lucra in State.

    Asa, ca de la roman la roman, daca tot ai studiat la CWRU(Case Western Reserve University, ca sa vorbim pe intelesul tuturor) cred ca ai trecut prin al lor Hall of Fame cu laureatii premiului Nobel, unde era scris si John J.R. Macleod. Ar fi trebuit sa faci putin lobby in favoarea compatriotului nostru Nicolae Paulescu, cel care cu adevarat a descoperit insulina. Tare m-as fi bucurat sa ai aceeasi dorinta precum o arati aici, cel putin ar fi fost indreptata intr-un mod pozitiv, de afirmare, de recunoastere a muncii de o viata a unui roman, din roadele caruia multi au castigat si beneficiaza in continuare.

    Referitor la banii pe care tu pretinzi ca se cer pentru slujbele savarsite in Biserica: ca angajat al Allen Bradley, poti sa impartasesti cititorilor ce taxa religioasa anuala se plateste catre statul Wisconsin? Dar in Ohio, unde ai studiat?

    Prin prisma activitatii pe care o desfasor in cadrul industriei constructoare auto din Ingolstadt, deci in landul Bavaria, Germania, taxa lunara! (Kirchensteuer) este de 50euro catre asociatiile religioase; aceasta taxa se scade automat din salariul, nu este de ales.

    Dorinta mea de cunoastere, m-a facut ca in tinerete sa urmez cursurile unei Facultati Teologice, asa ca vorbind in cunostinta de cauza, Inchizitia nu a avut loc pe plaiurile noastre mioritice, ci in Europa Occidentala, cu precadere in peninsula Iberica.

    Asa ca referitor la luatul de bracinar, daca sunt de ajuns titul de Doktor Ingenieur obtinut la Universitatea tehnologica din Ilmenau, Germany, Goethe-Zertifikat&BULATS ma poti contacta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *