Fermierii români au primit 752 milioane de euro

Distribuie articolul:

Plăţile efectuate de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) pentru mai mult de 95% dintre fermierii români care au depus cereri de plată pe suprafaţă au depăşit, în acest an, 752 milioane de euro, respectiv 3,3 miliarde lei, sumele având ca destinaţie majoră plăţile aferente campaniei 2013, a anunţat, vineri, APIA. Cât de impresionant este purcoiul de bani încăpuţi pe mâna boierilor din judeţul Ialomiţa, aflaţi dintr-un articol de sine stătător.

Până atunci aflaţi că sumele alocate pentru plăţile pe suprafaţă vor fi, în 2014, de 1,6 miliarde de euro, respectiv 178 de euro pe hectar. Pentru anul 2013 subvenţiile pe suprafaţă au fost de 160 de euro pe hectar, din care 139 de euro componenta europeană şi 21 de euro de la bugetul de stat. Pentru schema de plată unică pe suprafaţă (SAPS) aferentă anului 2013, suma alocată României din FEGA a fost de 1,403 miliarde de euro, iar fermierii pot primi un maxim de 139,17 euro /hectar. În acest moment, la APIA sunt înscrişi peste 1,1 milioane de fermieri, pentru care au fost efectuate plăţi comunitare. Potrivit datelor APIA, suprafeţele de teren înregistrate la plată au crescut anual de la 8,952 milioane hectare în anul 2007, la 9,760 milioane hectare, în acest an, peste 2,395 milioane hectare reprezentând pajiştile şi păşunile.

                APIA, raportează cu mândrie… 

Pentru plăţile aferente Campaniei SAPS 2013 din Fondul European de Garantare în Agricultură (FEGA) au fost plătiţi 2,45 miliarde de lei către 905.000 de beneficiari, din totalul de 1.048.402 de solicitări. Pentru Axa II a PNDR s-au efectuat plăţi de 73,4 milioane de lei, iar pentru Plăţile Naţionale Directe Complementare (PNDC) 1 şi 6 peste 458 de milioane de lei, care au ajuns la 370.000 de fermieri”, se arată în comunicatul APIA. Potrivit Agerpres, pentru plăţile aferente măsurilor de piaţă, beneficiarii programelor de reconversie în sectorul viti-vinicol, fructe şi lapte în şcoli sau grupuri de producători au primit 15,1 milioane de lei. Programele de promovare a produselor agricole, inclusiv pentru vinuri şi restituiri la export au beneficiat în cursul acestei luni de aproximativ 1 milion de lei. Trebuie menţionat că pentru ajutoarele destinate Persoanelor cele mai Defavorizate din România (PEAD) 2013 au fost viraţi peste 7,5 milioane de lei.

În ceea ce priveşte ajutoarele de stat, APIA a plătit pentru PNDC în sectorul zootehnic 345 de milioane de euro către 58.000 de beneficiari, iar pentru primele de asigurare în agricultură 1,8 milioane de lei.
 APIA va continua să plătească către beneficiari toate sumele solicitate, în cel mai scurt timp. Am promis acest lucru şi ne vom ţine de cuvânt. Vrem că fermierii să dispună de toate sumele necesare înainte de a începe lucrările de primăvară. Sper să fie un început pentru ca performanţa în agricultură să devină o stare permanentă”, a declarat secretarul de stat în MADR, George Octavian Turtoi.


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *