„E stat în stat cumva? Ăsta e act medical, asta e performanţă?”

Distribuie articolul:

În şedinţa CJI din data de 18 mai 2017, consilierul judeţean din partea PNL – Soare Dragoş a cerut explicaţii managerului Spitalului Judeţean de Urgenţă Slobozia cu privire la o întâmplare nefericită petrecută în urmă cu aproximativ două săptămâni, atunci când situaţia tensionată dintre doi medici a degenerat. Potrivit consilierului judeţean, partea vătămată a facut mai multe plângeri penale către organele de cercetare şi către Colegiul Medicilor pentru faptul că aceasta a pierdut sarcina.

Consilierul judeţean Soare Dragoş: „Este vorba despre un conflict care s-a iscat între medici, care a dus la efecte majore pentru unii, respectiv pierderea unei sarcini a unuia dintre medici şi plângeri penale şi aşa mai departe. Este vorba despre un conflict iscat între UPU, între şeful UPU – Anca Telehuz şi câţiva medici din cadrul Spitalului Judeţean. M-am informat, am stat de vorbă doar cu o parte dintre cei implicaţi, aş vrea şi doamna ( n.r. managerul Iancu Mariana ) pentru că aici este Soare Dragosvorba despre diferenţa dintre viaţă şi moarte. Încă din prima şedinţă CJI am atras atenţia că în spital nu funcţionează procedurile. Nu funcţionează nu pentru că nu sunt bani, nu funcţionează pentru că nu se respectă. Eu personal am trecut prin această situaţie cu tatăl meu şi a trebuit să o sun pe doamna Şapira de două ori pentru ca un medic de pe Neurologie să-i pună o apostilă pe hârtie, pe fişa de internare să poată fi trimis la Bucureşti. A pierdut sarcina, era însărcinată doamna Anca Telehuz, a avut loc un conflict fizic şi s-a ajuns la mâna-n gât şi mă rog, o altercaţie fizică. Dacă dumneavoastră connsideraţi doamna manager că este normal şi ăsta este act medical în spitalul din Ialomiţa căruia noi îi alocăm o grămadă de bani, căriua noi îi alocăm o grămadă de atenţie, personal, etc. Drept pentru care domnule preşedinte, invit pe toţi care au fost implicaţi în această poveste să vină aici să spună ce se întâmplă în Spitalul Judeţean. Apopo, doamna de la neurologie de ce îşi permite să plece mai devreme de la serviciu în condiţiile în care are o grămadă de probleme pe cap. E stat în stat cumva? Ăsta e act medical, asta e performanţă?” a întrebat retoric acesta.spital mariana 5

Eschivă de manager interimar

În replică, managerul Iancu Mariana s-a eschivat de criticile cu privire la managementul defectuos de care este acuzată spunând astfel de lucruri nu pot fi estompate pentru că aşa a fost dintotdeauna o antipatie între cadrele medicale din UPU şi cele din spital. „La momentul ăsta cazul este dat la Colegiul Medicilor pentru că face obiectul discuţiilor şi analizelor dânşilor. Nu ştiu dacă doamna a pierdut sarcina datorită acestui motiv, nici nu mă pot pronunţa eu. Din câte ştiu eu nu ăsta a fost motivul, dar mă abţin. Conflictul între medici este, a fost şi va fi întotdeauna, pentru că e o tagmă aparte, dar vreau să vă spun că nu cred că viaţa oamenilor e periclitată vreun minut de conflictele dintre medicii din spital şi UPU. (…) Relaţiile dintre medicii de la UPU şi medicii din spital, credeţi-mă că sunt destul de bune” a declarat moraru-ziua-elaceasta în cadrul şedinţei lunare a CJI.

  Mediatorul de serviciu

Şi pentru că Victor Moraru nu poate să se abţină atunci când oamenii lui sunt traşi la răspundere, chiar dacă aceştia au greşit, a purces şi el şi a dat cu ascuţitu` pe unde a nimerit, prin intermediul unei pilde care părea să nu aibă sfârşit: „Situaţia este una anormală ca într-o echipă, mai ales când este vorba de sănătate să existe astfel de stâri de tensiune. Este clar că nici eu nici doamna manager n-avem cum să încurajăm aşa ceva însă eu n-aş vrea să tragem o concluzie la acest moment din care să reiasă că la Spitalul Judeţean Slobozia lucrurile nu intră într-o normalitate. Dacă doamna la care faceţi referire ştia că nu există protocoale sau că nu se respectă, de ce atâţia ani de zile nu a făcut nimic? De ce această doamna n-a spus până acum că are o problemă de colaborare cu medicii din spital? Fiecare om trebuie să-şi vadă de treaba lui, aşa cum are în fişa postului şi responsabilităţile pe care le are. Dacă au timp să se certe şi să se urmărească unii pe alţii, e clar că nu fac ceea ce trebuie acolo”. A replicat acesta pe un ton grav luându-i apărarea „protejatei” sale (conform unor surse din spital). Concluzia ilogică la care pare să fi ajuns managerul Iancu împreună cu preşedintele CJI Victor Moraru? Nimeni nu este vinovat de decesul unui copil în pântecele mamei sale, toate sunt bune şi frumoase în Spitalul Judeţean de Urgenţă Slobozia şi majoritatea lucrurilor merg cu precizie elveţiană, par să ne transmită şefii acestei instituţii. În realitate suntem convinşi că orice ialomiţean a trăit pe pielea lui măcar o dată situaţia degradantă în care se află această instituţie, şi care de prea mulţi ani de zile are parte numai de şefi care „bagă mizeria sub preş”.

 

Victor Ghinea


Distribuie articolul:

3 thoughts on “„E stat în stat cumva? Ăsta e act medical, asta e performanţă?”

  1. Situatia este arhicunoscuta, fiind discutata saptamanal in raportul de garda al medicilor ! Doar ca managerita, omul lui moraru, are „c…” si nu-i pasa ! mai putin de santajele venite de la cei din jur… d-alde sofilica de la runos !

  2. D-na de la Neurologie, de buna voie,pe langa pacientii din Spital,UPU,mai consulta si pacientii programati la cab.din Policlinica(inclusiv cei programati la d-na dr.Sapira)-de aceea pleaca mai devreme din Spital in Policlinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *