E numai lipsa educaţiei sau şi lipsa ruşinii?

Distribuie articolul:

* Naţiunile Unite sunt preocupate de soarta celor 7,3 milioane de adolescente din lume care devin mame, în fiecare an, în principal în ţările în curs de dezvoltare, potrivit unui raport dat publicităţii miercuri la Londra, relatează AFP.

În total, 95% din aceste naşteri au loc în ţările în curs de dezvoltare, adică în fiecare zi în lume 20.000 de fete cu vârsta sub 18 ani devin mame, menţionează raportul privind populaţia mondială pe 2013 realizat de Fondul Naţiunilor Unite pentru Populaţie (UNFPA). Dintre aceşti copii, numai 680.000 vin pe lume în ţările dezvoltate (5%), dintre care aproape jumătate în SUA. În ţările în curs de dezvoltare, aceste naşteri afectează o minoră din cinci. În Niger, o minoră din două (51%) se confruntă cu această situaţie. Din cele 7,3 milioane de minore care devin mame în fiecare an, două milioane au sub 15 ani, menţionează raportul. Principalul factor determinant în materie de sarcini precoce îl reprezintă nivelul scăzut de educaţie, precum şi căsătoria între copii. În fiecare an, 70.000 de adolescente mor în urma complicaţiilor survenite în timpul sarcinii şi la naştere şi 3,2 milioane suferă avorturi periculoase.  „Foarte adesea, societatea respinge orice condamnare a sarcinii unei adolescente în condiţiile în care în realitate, în majoritatea cazurilor, această sarcină nu este rezultatul unei alegeri deliberate, ci dimpotrivă a unei lipse a posibilităţii de alegere şi a unor circumstanţe independente de voinţa ei”, a apreciat doctorul Babatunde Osotimehin, care a supervizat raportul. „Trebuie să reflectăm asupra schimbărilor ce trebuie aduse politicilor şi normelor aplicate de către familii, comunităţi şi puterile publice”, a menţionat el. Raportul preconizează deci măsuri care să „favorizeze şcolarizarea fetelor, încetarea căsătoriilor între copii, modificarea atitudinilor referitoare la rolurile atribuite bărbaţilor şi femeilor, creşterea accesului adolescenţilor la serviciile de sănătate sexuale şi reproductive” şi ameliorarea ajutorului pentru fetele care devin mame în adolescenţă.. Cum de-ajung să se gândească la sex nişte copii cărora abia de le-au mijit tuleii? Nu cumva şi alţi factori, în afară de lipsa educaţiei în şcoală, le înfierbântă mintea şi organele genitale? Nu cumva societatea civilă, noi toţi, ar trebui să-i ruşinăm, mai ales pe părinţii care-şi încurajează copiii să aibă de mici „gagică/gagic”? Facebook-ul e plin de fotografii, dintre cele mai exemplificatoare în acest sens, iar cei care consideră că sunt prea mici pentru manifestări erotice, adeseori sunt blamaţi şi etichetaţi drept retrograzi, comunişti, conservatorişti, etc…

(I.G.)


Distribuie articolul:

One thought on “E numai lipsa educaţiei sau şi lipsa ruşinii?

  1. Sa nu mai vorbim de violuri declarate sau nu in astfel de societati.Ba astia care ati inventat oul din plante,ati ajuns in spatiu si in mintea oamenilor,inventati draqu o pastila,un ser minune ceva care sa provoace infertilitatea,ce atita frichineala pa capul omenirii,nu sinteti in stare, mai provocati un WW3,mai radeti vreo doua-trei miliarde ca ne-am supraaglomerat,aerul e scump si resursele pe sfirsite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *