După subvenţia încasată pentru terenuri, aceiaşi boieri primesc şi subvenţia pentru motorină

Distribuie articolul:

Un număr de 12.409 beneficiari au primit ajutorul de stat pentru motorina utilizată în agricultură, aferentă cererilor depuse în trimestrul patru din 2013, suma plătită de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru agricultură (APIA), în perioada 9 – 14 aprilie 2014, depăşind 120,89 milioane lei, potrivit unui comunicat al APIA remis miercuri AGERPRES. Pentru anul 2013, valoarea accizei decontate este de 1,399 lei pe fiecare litru de motorină, ceea ce înseamnă că susţinerea accizei este de 309,395 euro/1000 litri. Nivelul standard al accizei pentru motorină a fost de 330,395 euro/1000 litri, iar de la 1 aprilie a ajuns la 360,395 euro/1000 litri.

APIA a efectuat plata aferentă cererilor depuse în trimestrul patru 2013 pentru ajutorul de stat acordat pentru motorina utilizată în agricultură, în baza HG 763/2013. Ministerul agriculturii şi Dezvoltării Rurale (madr) a anunţat recent că va compensa creşterea accizei pentru motorina utilizată în agricultură, fermierii urmând să primească prin rambursare în jur de 1,79 – 1,8 lei pe litru, începând cu trimestru al doilea din 2014.
 Fermierii plătesc doar 21 de euro pe tonă din acciza la motorină, indiferent cât este acciza de mare, diferenţa fiind suportată din bugetul Ministerului agriculturii, a declarat, la începutul lunii aprilie, ministrul de resort, Daniel Constantin, când acciza pentru combustibil a fost majorată cu 7 eurocenţi.
În acest sector, ajutorul de stat se acordă sub formă de rambursare a diferenţei dintre acciza standard şi acciza redusă, stabilită la 21 de euro/1.000 litri, pentru motorina utilizată la efectuarea lucrărilor mecanizate în agricultură.
Cantităţile de motorină ce beneficiază de ajutor de stat acordat sub formă de rambursare se stabilesc prin ordin al ministrului agriculturii, cu avizul Ministerului Finanţelor Publice (MFP), şi încadrare în prevederile bugetare aprobate. Fondurile totale alocate din bugetul de stat pentru subvenţionarea motorinei utilizate în agricultură se ridică la 555,9 milioane de lei pentru anul 2013 şi primele trei trimestre din 2014, iar cantitatea totală de motorină estimată pentru aplicarea acestui ajutor de stat este de 410 milioane litri, potrivit normelor metodologice de acordare a unui ajutor de stat pentru motorina utilizată în agricultură, aprobate de Guvern în luna octombrie 2013.


Distribuie articolul:

3 thoughts on “După subvenţia încasată pentru terenuri, aceiaşi boieri primesc şi subvenţia pentru motorină

  1. 🙂 nu se poate..nu vrei să înțelegi cum e treaba cu agricultura))Așa trebuie să fie, subvenționată!! Io s încrezător în concentrarea terenurilor în exploatații mai mari, se lucrează mai bine și eficient..și nu mă interesează cine-s ”boierii” cât timp produc și fiscul e cu ochii pe ei:))Treaba e că nu i fiscul pe ei..și nu se întorc subvențiile prin impozite pe recoltele realizate…și aici nu s vinovați boierii..ci secăturile astea de securiști de la fisc…și dacă Ponta zice că-i bună asta de la finanțe…io l cred, că bună la pat:))))))

    1. Pardon! Am greşit! Am rectificat! Dacă am ştiut cum, înseamnă că nu-s agramată, nu-i aşa doamna/domnule Popescu? Dar, pentru dvs, fondul problemei n-ar trebui să fie (numai) greşeala mea, este? Dar, de! Ca mai toţi cei ce „se simt cu musca pe căciulă”, în loc să aveţi o părere despre tema supusă dezbaterii, vă limitaţi doar la a desconsidera jurnalistul…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *