După 25 de ani, chiar scad preţurile la medicamente?

Distribuie articolul:

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a declarat, miercuri, la Iaşi că nu înţelege îngrijorarea unor persoane, odată cu intrarea în vigoare a măsurii privind ieftinirea medicamentelor. Domnia-sa le-a cerut producătorilor de medicamente să înţeleagă faptul că ar putea avea mediicamentecâştiguri reduse.
Am vorbit cu toate companiile producătoare, inclusiv cu compania de stat Antibiotice de la Iaşi şi toate trebuie să se conformeze. În primul rând, interesul este ca România să nu plătească mai mult decât trebuie pentru medicamente. Iată că odată în 25 de ani se întâmplă să scadă preţul la medicamente şi văd că e foarte multă panică în rândul unor oameni. În primul rând este bine că nu cresc preţurile, că eram învăţaţi să crească de la an, la an. În al doilea rând mai şi scad. Toţi trebuie să înţeleagă că acest demers al statului român este legitim şi dat de contextul socio-economic. Producătorii trebuie să înţeleagă că dacă atâţia ani au câştigat mai mult, poate anul acesta o să câştige cât trebuie, cât e corect”, a declarat Nicolae Bănicioiu.
Ministrul Sănătăţii a promis că va merge personal în câteva farmacii din Iaşi pentru a vedea dacă este aplicată măsura privind reducerea preţului la medicamente.
Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a anunţat pe 22 iunie că România va trece de la 1 iulie la cel mai mic preţ european al medicamentelor, noile preţuri fiind deja cunoscute în domeniul sanitar. „De la 1 iulie, România trece practic la cel mai mic preţ european, aşa cum este normal, ţinând cont şi de prevederile şi reglementările ordinelor de ministru, aşa cum confirmă şi contextul socio-economic pe care România îl traversează. Preţurile aici nu pot fi similare preţurilor din ţările cu alte PIB-uri mult mai puternice decât ţara noastră. Au fost purtate discuţii şi cu Comisia Europeană, cu partenerii internaţionali în totalitate – FMI, CE -, cu asociaţiile de producători, asociaţiile de distribuitori, cu lanţurile de farmacii, ca să asigurăm distribuţia şi să nu avem deficienţe în aprovizionare şi în accesul pacienţilor către medicamente”, a declarat Bănicioiu, într-o conferinţă de presă, la Palatul Victoria.
Potrivit AGERPRES, ministrul a explicat că în prezent toate preţurile sunt afişate pe site-ul Ministerului Sănătăţii, că spitalele şi Casa de Asigurări sunt înştiinţate asupra schimbărilor iar toată economia care se va face va rămâne tot în bugetul ministerului. „Tot ceea ce estimăm ca şi economii, după discuţia cu prim-ministrul şi discuţiile purtate cu Ministerul de Finanţe, vor rămâne la Ministerul Sănătăţii şi vor fi parte a programului de a înnoi permanent lista de medicamente compensate. Toate economiile, surplusurile economisite din acest proiect vor ajunge tot la pacienţi”, a mai spus Bănicioiu


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *