Municipiul Slobozia a intrat în „scenariul 3/roşu” din cauza numărului mare de infectări cu SARS-CoV-2, ceea ce a făcut să se înregistreze în analele pandemiei o rată de incidenţă a cazurilor de 3,99. Asta, în condiţiile în care la nivelul judeţului, rata e de 1,68. Deoarece în presa centrală s-a titrat că în Ialomiţa se fac extrem de puţine testări, l-am întrebat pe directorul DSP Ialomiţa, domnul Dan NOEL, cum comentează?
„ (…) A fost o găselniţă a cuiva care s-a gândit să se uite să vadă cât testează fiecare judeţ. Şi, într-adevăr, judeţele care nu au decât un singur aparat PCR (din cel american), nu testează pentru că nu au kituri! S-au vândut 50 de aparate în toată ţara, nişte DSP-uri au cumpărat, iar după ce le-au vândut, domnul Trump (preşedintele SUA, n.r.) nu a mai dat voie să exporte kiturile acelea care se pune testul în aparatul PCR şi aflăm dacă e pozitiv la coronavirus. În Ialomiţa primim 35 de kituri pe săptămână. Kiturile astea se ţin pentru urgenţe, pentru personal, pentru…Noi recoltăm probe şi le trimitem la Bucureşti. Astăzi, 3 noiembrie, sunt peste 200 de recoltări trimise la Bucureşti. 100 sunt numai de la Spitalul Judeţean Slobozia. Nu mai spun că aparatul a costat foarte mulţi bani! Aparatul PCR, acela faimos cu care s-au lăudat, a fost cumpărat de doamna manager Mariana Iancu susţinută financiar de Victor Moraru – preşedintele Consiliului Judeţean Ialomiţa. Iar la ora actuală, Spitalul de Urgenţă Slobozia nu mai are bani să cumpere alt aparat PCR. (…) Sigur că ne-ar mai fi de folos un PCR. Dar, nu de-ăsta! Ne trebuie un model pentru care se găsesc kituri, care să funcţioneze cu kituri de la mai mulţi producători! (…) Deşi, cel pe care-l avem este cel mai sigur, personalul care-l manipulează este exclus să se contamineze! În toată ţara sunt 50 de astfel de aparate.”
Teste puţine, incidenţa mare, restricţii pe toată linia
Statistici… Judeţul Ialomiţa înregistrează chiar şi o depăşire cu mult a ratei ce a fost stabilită: 3 la 1.000 de locuitori. Până luni, 2 noiembrie, conform Grupului de Comunicare Strategică (GCS), în judeţul Ialomiţa s-au înregistrat 2.156 de cazuri de îmbolnăvire cu noul coronavirus, cu o rată a incidenţei de 1,7 la mia de locuitori. Nu numai municipiul Slobozia se află în „scenariu 3”, ci şi localităţi precum Urziceni şi Amara, acolo unde incidenţa cazurilor a depăşit 3/1.000 de locuitori. Este îngrijorător cazul comunei Coşereni, acolo unde, conform Direcţiei de Sănătate Publică din Ialomiţa, rata de infectare este de 4,16/1.000. Pentru a limita răspândirea infecţiei, autorităţile locale şi judeţene au impus purtarea măştilor de protecţie în toate spaţiile, iar activitatea tuturor şcolilor şi grădiniţelor din oraş se suspendă, elevii şi profesorii fiind obligaţi să participe la cursuri în sistem on-line. Închise vor fi şi barurile, restaurantele, cafenelele, sălile de jocuri şi de fitness.
„La videoconferinţa desfăşurată la Prefectura Ialomiţa cu tot Comandamentul pentru Situaţii de Urgenţă, am vorbit cu domnul Secretar de Stat, şi a zis că o să facă o centralizare şi apoi să discute cu importatorul. Că nu se mai poate aşa ceva! Că, nouă, de la Ministerul Sănătăţii ne-au dat repartiţie la Laboratoare din Bucureşti, unde să ducem testele. Le-am explicat că noi nu le putem lucra în Ialomiţa, iar INSP ne-a alocat la mai multe Laboratoare în Capitală, precum Institutul „Matei Balş”; spitalul Fundeni, şi altele. Suntem 100 colo, 100 colo, că sunt zile când avem şi 300 de teste recoltate. Sunt şi oameni care solicită ei…Azi-noapte s-au recoltat de către Ambulanţă 35 de probe. Că Ambulanţa ia de la noi testele şi merge la domiciliul celor care solicită prin 112.” .
Spitalul „suport COVID” Feteşti, tot fără medic ATI
În alte articole apărute în ziarul Ştirea am tot scris despre Spitalul „Anghel Saligny” din municipiul Feteşti. Celor care vor să (re)citească, nu le rămâne decât să dea click pe adresa: https://ziarulstirea.ro/spitalul-suport-covid-din-fetesti-numar-crescut-de-pacienti-din-localitate/
Ştiind că una dintre cele mai mari probleme ale unităţii spitaliceşti o reprezintă lipsa unul medic specialist pe ATI, l-am întrebat pe directorul DSP Ialomiţa dacă s-a rezolvat această problemă. „ Cel care supraveghează Secţia ATI a spitalului din Feteşti este pneumologul, doctorul Vasilescu. Noroc cu dumnealui că ştie şi să intubeze şi să-i trateze pe bolnavii de COVID. (…) Şi mai vine, din când în când, un medic ATI, din Bucureşti, care ne mai ajută…S-a ocupat, cât a putut, domnul doctor Barcari, managerul spitalului. (…)
IONICA GHINEA