Convinsă că n-ar fi acceptat să conducă un Centru de Vaccinare, o echipă aşa precum cea formată, dacă nu şi-ar fi însuşit cunoştiinţe solide desprinse din toate informaţiile legate de pandemie, coronavirusul SARS- Cov- 2 şi vaccinuri, am rugat-o pe doctoriţa Andreia Radu să ne lămurească.
Întrebările noastre au fost, desigur, adunate din noianul de întrebări pe care cetăţenii le-au expus pe reţelele de socializare şi, desigur, pe pagina oficială a ziarului Ştirea.
Isteria cu dozele expirate
„ (…) Am avut şi cazuri în care au ajuns până pe scaun gata să i se administreze doza, deci a trecut prin triaj, şi după ce asistenta a tras doza din flacon, el s-a ridicat de pe scaun şi a zis că nu mai vrea să se vaccineze, că el nu face vaccin expirat. (…) Şi i-am explicat că pe flacon scrie că până în noiembrie 2021. Pentru orice flacon, orice sticluţă, orice vaccin, chiar şi astea antigripale, se dă termenul, ori îl trece cu ziua, ori dacă-l trece cu luna se consideră că ca ultima zi, ultima zi din lună.
Numai că producătorul, pe baza studiilor făcute din momentul în care l-a produs şi a observat, în timp real şi în dinamică, şi a tot verificat substanţa activă, dacă-şi păstrează calităţile biologice, nu doar pe cele trei luni de zile, cum a stabilit iniţial, ci şi la patru, şi la cinci, şi la 6 luni, a constatat că dacă se păstrează în tancul frigorific (între minus 90 şi minus 60 de grade) substanţa activă rămâne valabilă din punct de vedere biologic, cel puţin încă trei luni de zile. Ăsta a şi fost motivul pentru care s-a extins perioada de valabilitate. Dar, păstrate în tanc. Deci nu afară din tanc! (…)
Există şi acea marjă de şase luni pe care şi-o ia orice producător de medicamente! Că, na! Există accidente. Omu’ înghite, că nu se uită…! Dar, la vaccinuri, se iau nişte precauţii chiar mult mai atente! Iar producătorul şi-a asumat, prin Autorizaţie, deci a trecut prin nişte filtre (FDA, EMA, sunt două organizaţii care reglementează şi-au dat acordul). Deci, nu statul român a hotărât că se mai poate prelungi valabilitatea cu încă trei luni!
Nu sunt în tanc TOATE cele 120 milioane de doze
„ Candităţile astea nu s-au adus toate dintr-o dată! Dozele de vacvinuri se aduc în tranşe! Cele mai multe doze s-au adus, undeva la sfârşit de Mai, început de Iunie. (…) Faptul că nu se mai filmează, că nu mai vedem imagini cu avioane şi cu cutiile alea speciale, în care sunt ţinute dozele, la o temperatură constantă, nu înseamnă că nu se aduc, în mod constant. (…) Nici nu există capacitatea de păstrare a atâtor doze!
Noi nu avem depozite atât de mari. Noi, pentru acest Centru comandăm SĂPTĂMÂNAL dozele necesare. Ne facem un necesar. Pe baza fluxului pe care-l avem, putem face o predictibilitate, estimând câte doze ne sunt necesare pentru săptămâna următoare. Şi-atunci, DSP Ialomiţa face un calcul estimativ, şi comandă numărul de doze. (…) Sigur că, dacă se întâmplă să văd că s-ar putea să epuizez vaccinurile în doar 3 zile, merg şi comand imediat, la tancul din Bucureşti. Sau la tancul din Constanţa, că e un circuit…! (…)
Anul trecut, în noiembrie-decembrie, s-au făcut contractările, la nivel mondial. Că nu a fost numai România care a comandat în avans un număr de doze. Au fost toate ţările europene! Noi, doar fiind în UE am beneficiat de dreptul de a comanda dozele odată cu ceilalţi. Că, de exemplu, Republica Moldova nu a avut acest drept. (…)”
COMPATIBILITATEA vaccinurilor
Este o percepţie greşită. Ambele tipuri de vaccin, atât cel pe vector viral, cum sunt AstraZeneca şi Johnson, cât şi vaccinul pe sistem ARN mesager fac fix acelaşi lucru: trasmit aceeaşi informaţie! Tocmai de aceea ele pot fi considerate compatibile! Nu este vorba că sunt incompatibile; dacă am făcut AstraZeneca, acum să nu pot să fac Pfizer. În Franţa, spre exemplu, mare parte din doctori, până să înceapă nebunia cu AstraZeneca, asta au administrat.
Că asta aveau disponibil. În momentul în care a apărut suspiciunea că vaccinul de la AstraZeneca ar genera acel tip de tromboză, Franţa a luat decizia să suspende vaccinarea cu AstraZeneca până la noi date ştiinţifice şi noi informaţii. Şi ca să nu-şi lase personalul medical neacoperit, pentru că o singură doză nu era suficientă pentru generarea imunităţii pe termen mai lung, a făcut SCHEMA ÎNCRUCIŞATĂ. În sensul că cei care făcuseră o doză de AstaZeneca au făcut rapel cu Pfizer. Au păstrat intervalul optim de 8 săptămâni precizat de producătorul AstraZeneca, şi au făcut rapelul cu o doză Pfizer. Şi sunt foarte ok. Nu au avut nici o problemă. Deci, vaccinurile sunt compatibile.
Sigur că este diferenţă între Pfizer şi AstraZeneca, de modalitate de ajungere a informaţiei în corpul uman. AstraZeneca e pe vector viral, a fost folosit un virus de la cimpanzeu. La vaccinurile tip ARN mesager, ca Pfizer, nu implică nici o componentă virală. Se transmite informaţia despre virus, nu CU virus! De-asta, vectorul viral, întotdeauna este mai virulent! Pentru că el generează PSEUDO-reacţii ca la virusul care transportă, nu ca informaţia pe care o transportă.
De aceea, vaccinul Johnson, de exemplu, fiind făcut pe VECTOR VIRAL UMAN (pe un virus respirator) generează nişte reacţii, imediate, mai puternice comparativ cu AstraZeneca. Dar, repet, şi vaccinurile pe vector viral, şi vaccinurile pe sistem ARN, transmit acelaşi lucru. Adică, aduc informaţia în corp, în egală măsură. Mai trebuie spus că substanţa de la AstraZeneca s-a eliminat din corp. Sigur că excipienţii n-au cum să fie la fel la toate vaccinurile, fiindcă e chestie de reţetă. Deci, se face mult prea mare caz, şi nult prea prea multe persoane generează nişte informaţii aiurea. (…) Eu înţeleg teama oamenilor.
Tocmai de aceea fac tot posibilul să le tot explic! (…) e posibil ca şi acest vaccin să ajungă să fie unul sezonier. Oricum, de-acum încolo, toate tipurile de vaccin se vor transforma pe acest principiu de ARN mesager, deoarece asta este tehnica viitorului. Iar tehnica asta nu este studiată de ier, de alaltăieri, ci este în studiu de-acum 20 de ani. Această tehnică a fost folosită, iniţial, pentru a genera medicamente biologice pentru tratarea cancerului. (…) Trendul este ca, inclusiv vaccinul antigripal să fie făcut pe sistem ARN mesager. Ba chiar, ideea este să se descopere un vaccin 2 în 1 , general, pentru toate tipurile de viruşi respiratori care ar genera astfel de gripe (…)”