DGASPC Ialomiţa „toacă” iarăşi 913.000 lei prin programul VIP

Distribuie articolul:

Aşa cum ziarul Ştirea a tot scris AICI precum şi în paginile sale despre aceste proiecte de „incluziune socială” a etnicilor romi demarate de instituţiile din Ialomiţa de-a lungul timpului, iată că nici măcar pandemia mondială provocată de Covid-19 nu poate stopa această cheltuială inutilă a fondurilor publice (fonduri europene, fonduri naţionale de la Bugetul de Stat sau granturi SEE şi norvegiene).

Astfel, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (D.G.A.S.P.C.) Ialomiţa a transmis printr-un comunicat de presă prin care anunţă organizareaa la sediul instituţiei a seminarului de lansare a proiectului “VIP – PLUS „Voluntariat – Iniţiative – Profesionalism pentru calitate în serviciile de zi destinate copiilor din comunităţile vulnerabile”, derulat prin Programul „Dezvoltare locală, reducerea sărăciei şi creşterea incluziunii romilor”, Apelul “Creşterea incluziunii şi abilitarea romilor”, alocarea tematică B – Dezvoltarea capacităţii centrelor existente, finanţat din  Granturile SEE şi Norvegiene 2014-2021 şi administrat de Fondul Român de Dezvoltare Socială.  

„Creierul” operaţiunii

Proiectul este implementat de D.G.A.S.P.C. Ialomița în parteneriat cu alte Direcţii de Asistenţă din Arad, Buzău, Mureş dar şi Centrul de Resurse şi Informare pentru Profesiuni Sociale Bucureşti (CRIPS), pe o perioadă de 24 de luni, începând cu data de 01.01.2021 având un buget total de 4.565.893 lei, rezultând o medie de 913.178 lei (adică peste 9 miliarde lei vechi care revin fiecărei instituţii participante).

Obiectivul general al proiectului este reprezentat de creşterea şanselor de incluziune socială şi o mai bună abilitare a copiilor şi tinerilor de etnie romă şi a familiilor acestora din comunităţi rurale şi cartiere urbane defavorizate din judeţele Ialomiţa, asigurând dezvoltarea calităţii serviciilor acordate populaţiei de etnie romă de către trei (3) centre de zi care promovează modele de bune practici de abilitare, campanii de conştientizare şi nondiscriminare, intervenţia în reţea, munca în echipa şi solidaritatea socială.

La seminarul de lansare au participat Secretarul General al Consiliului Judeţean Ialomiţa, Directorul General al DGASPC Ialomiţa, reprezentanţi ai celor 3 centre de zi din judeţul Ialomiţa, în care se vor derula activităţile proiectului, un reprezentant al Inspectoratului Şcolar, precum şi membrii echipei de proiect din partea DGASPC Ialomiţa. Evenimentul s-a transmis şi online, pe platforma Zoom, facilitând în acest mod accesul reprezentanţilor Fondului Român de Dezvoltare Socială şi al partenerilor din municipiul Bucureşti, judeţele Arad, Buzău, Mureș şi al invitaţilor acestora” anunţă conducerea DGASPC Ialomiţa.

Salarii majorate pentru 24 de luni graţie acestui proiect

Ceea ce nu se evidenţiază în acest material mass-media sunt informaţii despre numărul beneficiarilor vizaţi direct de acest proiect şi informaţii despre sumele cheltuite pe fiecare etapă de implementare. Bineînţeles că în textul transmis de instituţia subordonată CJ Ialomiţa nu regăsim de-asemenea niciun cuvânt despre cuantumul bonusurilor la salariu al membrilor echipei de proiect angrenaţi constant în astfel de demersuri fără o finalitate evidentă din punct de vedere statistic în rândul persoanelor care beneficiază de aceste programe anuale pe bani grei. Cât despre accesul la informaţii în timp real şi/sau util, deşi coordonatorul proiectului directorul DGASPC Ialomiţa – Marcu Paul spune în materialul de mai sus că evenimentul s-a transmis online pe platforma Zoom, acesta nu a fost accesibil nici măcar pentru presă darămite publicul larg. Astfel îndoielile justificate ale unora potrivit cărora aceste proiecte pe foarte mulţi bani indiferent de sursa lor sunt făcute numai pe hârtie şi strict pentru ca angajaţii din instituţii să beneficieze de „o pălărie de bani” la salariile de bază încă există. „Transparenţă instituţională te halesc!” ar spune beneficiarii proiectului VIP…

Victor Ghinea


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *