Deputata Raluca Dumitrescu – de vorbă cu agricultorii ialomiţeni

Distribuie articolul:

Auzind, la ştiri, despre isprava unor fermieri, în ceea ce priveşte folosirea de „chimicale” întru forţarea coacerii legumelor, doamna deputat a considerat necesar să vadă şi dincolo de aparenţe, chiar să şi le ia apărarea acelor fermieri care sunt afectaţi de generalizarea părerii conform căreia produsele româneşti sunt dăunătoarea sănătăţii consumatorilor.

 Raluca Dumitrescu a declarat:      

Trebuie să menționez, încă de la început, că susțin pe deplin consumul de fructe și legume românești, nu numai dintr-un motiv sentimental – gusturile copilăriei, de care ne amintim cu toții, cu drag – dar și pentru că numai așa vom reuși să încurajăm dezvoltarea unei piețe competitive și de calitate pentru producătorii locali în centrul căreia să fim noi, cumpărătorii!

Constat că, la nivel național, s-a creat o adevărată isterie legată de folosirea pesticidelor peste limitele admise și mă văd nevoită să vin cu unele precizări.

În primul rând, vă asigur că instituțiile de control își fac treaba cât se poate de bine, iar cea mai bună dovadă este chiar apariția în presă a unor articole prin care câțiva falși producători, într-adevăr, au folosit pesticide depășind recomandările de specialitate. Esențial este, însă, că cei care nu respectă regulile și pun sănătatea oamenilor în pericol își pierd toate drepturile și sunt sancționați! Iar Ministerul Agriculturii a intensificat controalele cu privire la nivelul de pesticide folosite de fermierii care beneficiază de subvenții sau alte forme de sprijin!

În al doilea rând, trebuie să fim conștienți că niciun fermier serios nu și-ar risca afacerea din care își asigură traiul! Iarăși, trebuie să știți că orice productor înscris în programele de sprijin ale Ministerului Agriculturii este obligat, pentru obținerea subvenției, să țină un registru de evidență a tratamentelor aplicate plantelor, iar cine nu are acest registru, nu primește subvenția! Apoi, când vine momentul recoltării, inspectorii Direcției Agricole verifică registrul tratamentelor, după care constată existența produselor – roșii, castraveți, usturoi etc – și măsoară suprafața cultivată și se iau mostre din recoltă pentru analiză, mai ales dacă există suspiciuni privind tratamentele aplicate plantelor. Orice neconformitate duce la pierderea subvenției!

Și pentru că eu am încredere în agricultura românească, recent, am vizitat Târgul de la Maia, loc unde numeroși producători locali vin să comercializeze fructe și legume proaspete de cea mai buna calitate! Am discutat cu oamenii despre problemele pe care le au și soluțiile pentru rezolvarea lor, am făcut cumpărături, iar concluzia este una clară – cu toții trebuie să încurajăm lanțul scurt de desfacere!

 


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *