Crescătorii de vaci şi tauri – bani, bani, bani de la APIA

Distribuie articolul:

 Carnea de vită, de la producătorii români, cam lipseşte din galantare, deoarece fermierii români trimit peste hotare carnea crescută “pe plaiurile mioritice”. Şi-n timp ce românii mănâncă cine ştie ce, şi de când o fi fost congelată,  “bălţata românească” sau rasa “Pinzgău de Transilvania” încântă papilele gustative ale consumatorilor străini. Şi-asta, din cauză că subvenţiile se acordă fără a li se impune fermierilor să vândă “cotă parte” din producţie, aici, în România. Ideea conform căreia, statul ar trebui să oblige retailerii, marile magazine, să cumpere şi să vândă produse româneşti, numai fermierilor li se pare a fi una corectă!

Ceea ce numim “Economie de piaţă bazată pe principiul concurenţial” ar trebui să-i facă pe fermieri să înţeleagă că sunt PATRONI, ca oricare alt patron din oricare alt domeniul al economiei naţionale!  

* În anul 2023, APIA Ialomiţa a plătit către producătorii agricoli din judeţ, imensa sumă de 439.372.892 lei. Aproape 4.400 de MILIARDE lei vechi, da! Din acest purcoi de bani PUBLICI, 2.089.368 lei au fost daţi crescătorilor de vaci…

 CAREVASĂZICĂ …

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează potențialii beneficiari că în perioada 09.02. – 21.03.2024 inclusiv, se depun cereri de solicitare aferente schemei de ajutor de stat pentru susținerea activității crescătorilor din sectorul bovinelor de carne și al bubalinelor, pentru pierderile aferente perioadei 1 octombrie 2022 – 31 martie 2023, în contextul crizei provocate de războiul din Ucraina.

Cererile de solicitare a ajutorului de stat și documentele justificative se depun/ transmit la Centrele judeţene/locale ale APIA, însoțite și de declarația pe propria răspundere că nu se află în reorganizare, lichidare sau faliment, la data de 24 februarie 2022, conform modelului prevăzut în anexa nr.1 pct.III din ordonanța de urgență.

Documentele depuse/transmise în copie de către beneficiar vor purta sintagma „conform cu originalul, vor fi datate şi însuşite prin semnătură de către beneficiar.

Valoarea totală maximă a schemei de ajutor de stat este de 79.427.740 lei, echivalentul sumei de 16.100.000 euro, care se asigură de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) pe anul 2024.

Cuantumul ajutorului de stat care se acordă beneficiarilor este de 100 euro/cap bovină de carne, respectiv bubalină.

Plata se cumulează cu orice alte scheme de sprijin finanțate de la bugetul de stat, cu respectarea pragului maxim de 280.000 euro/beneficiar.

Plata ajutorului de stat se efectuează până la data de 30 iunie 2024.

 

 


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *