Consiliul Judeţean Ialomiţa „trage” din alea 300 de miliarde de lei vechi împrumutaţi…

Distribuie articolul:

Vineri, 28 martie 2014, consilierii judeţeni sunt solicitaţi să voteze „pro” sau „contra” (ori să se abţină a vota, desigur!) proiectului de hotărâre privind aprobarea bugetului împrumutului intern al judeţului Ialomiţa. Cum, care împrumut? Împrumutul acela, pe care, în numele cetăţenilor, Ciupercă şi subordonaţii lui l-au făcut la CEC Bank S.A – Sucursala Slobozia, în sumă de 30.000 mii lei (aşa scrie în documentele oficiale, probabil ca imensa valoare financiar-contabilă să nu „bată la ochi”), chipurile pentru finanţarea unor obiective de investiţii…

În raportul nr. 2500 din 19.03.2014, întocmit de  Direcţia Buget Finanţe, sub semnătura doamnei Mariana Codleanu, respectiv a doamnei Niculina Negoiţă, ambele director executiv în cadrul Consiliului Judeţean Ialomiţa, se precizează: „Prin Hotărârea nr. 8 din 30.01.2013 a fost aprobată contractarea unui împrumut intern de 30.000 mii lei pentru finanţarea următoarelor obiective de investiţii. (…) Având în vedere stadiul actual al implementării investiţiilor, avizul Comisiei de autorizare a împrumuturilor prin care au fost aprobate pentru anul 2014 trageri de credit în cuantum de 17.000 mii lei, semnarea contractului cu CEC Bank S.A în data de 27.02.2014 şi pentru o utilizare eficienţă a resurselor financiare din contractul de credit, se propune actualizarea listei obiectivelor ce vor fi finanţate…”  Ce ştim noi despre acest împrumut? Nu, nu ştim (şi-s convinsă că nici consilierii judeţeni nu prea ştiu!) care este dobânda şi, eventualele comisioane! Ştim doar că el are o „maturitate” de 6 (şase) ani şi o perioadă de graţie de 2 ani. Sunteţi curioşi să aflaţi pe ce anume obiective de investiţii se toacă atâta bănet? Fiindcă noi nu putem să facem precum premierul Ponta (adică să luăm cu copy paste, taman cum a luat el, când a fost să-şi scrie Teza de doctorat) deoarece, tehnic, nu ne permite site-ul instituţiei de talie judeţeană, ne opintim şi copiem cuvânt cu cuvânt, în ciuda celor ce mizează pe faptul că le este lene jurnaliştilor…

Ciupercă, Ghibanu, primarii şi DJ…

 1. Modernizarea drumului judeţean DJ 201, 16 km, tronsonul Mărculeşti – Sudiţi – Săveni  =  70 de miliarde de lei vechi;

2. Modernizare drumului judeţean DJ 201, vreo 12 km, tronsonul Bueşti – Albeşti = 30 de miliarde lei vechi;

3. Modernizare DJ 213; DN 2A, Luciu, vreo 8 km = 40 de miliarde de lei;

4. Pod peste râul Prahova la Dridu DJ 101 = 32 de miliarde de lei vechi;

5. Modernizare DJ 313 Horia – Axintele, vreo 13 km = 50 de miliarde de lei vechi;

6. Reabilitare DJ 306 A Ciochina – Crunţi, vreo 8 km = 50 de miliarde de lei vechi;

7. Consolidarea Spitalului Judeţean de Urgenţă – etapa II = 28 de miliarde de lei;

Nu-i aşa că şi dumneavoastră vi se par cam cunoscute aceste investiţii, şi că aveţi impresia că şi altădată, din alte fonduri, s-au mai alocat bani, tot acestor drumuri? Nu-i aşa că dacă aţi fi în locul consilierilor judeţeni (ca să nu zicem în locul celor de la Curtea de Conturi!), atunci când sunteţi chemat la şedinţa Consiliului Judeţean, aţi vrea să vi se înfăţişeze „în mapă” o situaţie clară asupra tuturor cheltuielilor ocazionate de modernizarea acestor drumuri judeţene? Nu-i aşa că aţi vrea să aflaţi cum de ajung aceste drumuri într-o stare de rapidă degradare, fără ca onorabilii din fruntea CJI să se deranjeze şi, eventual, să-i penalizeze pe drumari? Ei bine, consilierilor judeţeni pare că nici prin minte nu le trece să facă lumină în listele de investiţii ale CJI, cumulând sumele şi bifând ce anume s-a făcut, ce a rămas nefăcut, şi cât mai este de făcut din ceea ce a fost prevăzut a se face şi s-au alocat şi bani pentru asta?!

(I.G)   


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *